torsdag 9 maj 2024

The Sad Ghost Club av Lize Meddings

 

Originaltitel: The Sad Ghost Club
Sidor: 247 (Häftad)
Serie: The Sad Ghost Cub (del 1)
"'I know exactly what you mean.' Six simple words, and suddenly Sam doesn't feel so alone. A heart-warming series about friendship, compassion and finding your kindred spirits. This is the story of one of those days - a day so bad you can barely get out of bed, when it's a struggle to leave the house, and when you do, you wish you hadn't. But even the worst of days can surprise you. When one sad ghost, alone at a crowded party, spies another sad ghost across the room, they decide to leave together. What happens next changes everything. Because that night they start the The Sad Ghost Club - a secret society for the anxious and alone, a club for people who think they don't belong."

The Sad Ghost Club är ett gulligt seriealbum om att känna sig ensam och som att ingen förstår en. Hur svårt det kan vara att hitta sin plats när man känner sig annorlunda och hur saker som andra tycker är enkla kan kännas jättesvåra.

Men också glädje man känner när man till slut hittar någon som förstår, någon som delar de där känslorna och som det är lätt att prata med. Jag läste ut den under en sittning och det var en hel del igenkännande genom sidorna. Illustrationerna är väldigt charmiga och passar perfekt ihop till själva berättelsen och känslorna den förmedlar.

Gillar man den här kan man fortsätta att läsa de andra två delarna som finns ute och det verkar som att en fjärde del ska släppas i augusti.

onsdag 8 maj 2024

Galatea av Madeline Miller

 

Originaltitel: Galatea
Sidor: 35 (Inbunden)
"I Antikens Grekland har en skicklig marmorskulptör skapat den vackraste kvinna som staden någonsin skådat, och gett henne liv, och tagit henne till sin fru. Nu förväntar han sig att hans fru, Galatea ska behaga honom och vara lydnad och ödmjukhet personifierad. Men hon vill annat och med en dotter att rädda är hon fast besluten att bryta sig loss vad det än kostar."

Galatea är en liten novell som går snabbt att läsa. Med sina få sidor lyckas den ändå dra in mig i berättelsen och jag hinner bli nyfiken på huvudkaraktären och känna avsmak för skulptören. Det är så mycket som skaver med hela situationen.

Jag hade gärna sett den som en längre bok som går in mer i detalj på allt från att hon blir skapad till slutet på berättelsen. Men jag gillar den som den är också! Ibland är det perfekt med något kort som går att läsa i en sittning. 

måndag 6 maj 2024

Glöm aldrig Tintin av Sanam Gharaee & Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Glöm aldrig Tintin
Längd: 11 h 11 min
Uppläsare: Philomène Grandin
"Det var det bästa som hänt mig när graviditetsstickan visade det lilla plusset. Tänk att jag skulle bli mamma. Jag hade längtat så länge. När Tintin föddes blev mitt liv komplett. Min man, A, var forskare och hade avgudat mig från start. Höjt mig till skyarna. Alla omkring oss sa att vi var det perfekta paret. Men något hände när vi fick barn, från att jag hade lagt all min tid på A låg nu mitt fokus på Tintin. När allt inte längre var på min mans villkor var jag inte längre den fru han önskade. Och han lämnade oss. Därefter följde år av psykiskt våld mot både mig och Tintin. Jag fick ensam vårdnad men A hade fortfarande rätt till umgänge. Tintin blev alltmer rädd för att träffa sin egen pappa och när det framkom att A planerade att föra Tintin utomlands stoppade jag umgänget. Domstolen tyckte dock att A behövde få träffa sin son. Att en man har rätt till sitt barn. Det beslutet ledde till att A mördade Tintin. Han mördade mitt barn.

"Glöm aldrig Tintin" är berättelsen om en mamma som försöker bli fri från en våldsam man - och förlorar mot det svenska rättssamhället. Det är en sann skildring om att få sitt barn mördat av den som man en gång älskade allra mest."

Vad ska man egentligen skriva till den här boken? Jag vill skriva allt jag bara kan samtidigt som inga ord räcker till. Det är en bok som krossar mitt hjärta. Jag har gråtit och varit förbannad, känt frustration och sorg. 

Jag hoppas att så många som möjligt läser den. Så att fler kan få förståelse hur det psykiska våldet fungerar. Att det inte alltid är det bästa för alla barn att ha kontakt med sina föräldrar, hur viktigt det är att faktiskt lyssna på barnen. De ska inte behöva umgås med vuxna som utsätter dem för våld, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt. 

Mest av allt önskar jag av hela mitt hjärta att den aldrig hade behövt skrivas. Jag önskar att Tintins alla drömmar och förhoppningar om framtiden hade fått slå in. 

Och mitt i allt det mörka och hemska har jag känt den otroligt starka kärleken mellan Sanam och Tintin. Jag har blivit varm i hjärtat av deras fina relation och stödet de hade från familj och vänner. Glöm aldrig Tintin känns som en av årets absolut viktigaste böcker. Läs den, lyssna på den.

onsdag 1 maj 2024

Käraste Lena av Ninni Schulman

 

Originaltitel: Käraste Lena
Längd: 10 h 16 min
Serie: Siljanserien (del 2)
Uppläsare: Mirja Turestedt
"Hösten 1983 hittas 31-åriga Lena död i sitt hem på släktgården på Sollerön utanför Mora, hängd i en lampkrok. Av allt att döma rör det sig om ett självmord. Lenas föräldrar vägrar tro att deras dotter valt att ta sitt eget liv, och för att få reda på sanningen kopplas den före detta polisen Ingrid Wolt in.

Ingrid har egentligen lagt ner sin nystartade spaningsbyrå och lever isolerad i skogen av rädsla för sin före detta man. Men Lenas föräldrar är så enträgna att hon slutligen övertalas att ta sig an fallet. Det visar sig snart att Lena bar på djupa hemligheter och att det var många i hennes närhet som ville se henne död."

När jag för lite mer än ett år sedan lyssnade på första delen i Schulmans Siljanserie blev jag genast fast. Så när tvåan dök upp började jag på den så fort jag bara kunde. 

Vi fortsätter att följa Ingrid som lever i skräck för sin exman och samtidigt försöker hjälpa till att lösa olika fall i Dalarna. I Käraste Lena är det en kvinna som dött i vad som verkar vara ett självmord, men kvinnans föräldrar är inte övertygade och ju mer Ingrid gräver i fallet desto mer underliga saker hittar hon. 

Samtidigt som läsaren får vara med i Ingrids liv och utredning får man även följa kvinnan, Lena, fram till sin död. Ledtrådarna som Ingrid hittar flätas ihop med det vi får veta genom Lenas berättelse. Slutet är överraskande och absolut inget jag förväntade mig. Letar man en deckarserie som inte är så blodig kan jag verkligen rekommendera den här. 

Den har bra karaktärer, intressanta fall och det är lite extra roligt att den utspelar sig på 80-talet. Jag gillar den och längtar efter nästa del!

tisdag 30 april 2024

Sandslott av Niklas Turner Olovzon

 

Originaltitel: Sandslott
Sidor: 452 (Inbunden)
Serie: Dolda (del 2)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Polaris, tusen tack!
"Tre hemligheter. Två sidor om havet. En mörk sanning.

Gemenskapen i Tassby, Dalarna ligger i spillror efter dramatiska händelser något år tidigare, och byns matriark Liss-Kulla gräver efter sanningen om en försvunnen thailändsk bärplockare.

Samtidigt på svenskön Koh Lanta i Thailand firar en överklassfamilj påsk i paradiset när deras tonårsson försvinner en ovädersnatt. Modern Sophie söker honom alltmer desperat över stränder och genom djungel men möter mystiskt motstånd från omgivningen. Har korruptionen på ön något att göra med det som döljer sig i de mörka dalaskogarna hemma i Sverige?"

När jag läste Niklas Turner Olovzons debut, Isberg, knockade den mig totalt. Sedan har det varit en lång väntan på bok nummer två. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge heter det ju och Sandslott var verkligen värd att vänta på!

Författaren är riktigt skicklig på att skriva trovärdiga och levande karaktärer. Det känns hela tiden som att jag läser om verkliga människor, som att Tassby och dess invånare finns på riktigt. De är inte perfekta, livet är inte lekande lätt och precis som i debuten tar Turner Olovzon med mig på en bergochdalbana av känslor när jag läser. 

Vi återser en del karaktärer från Isberg, bland annat en av dem jag satte upp på listan över mina mest avskydda karaktärer någonsin. Nu är författaren så fräck (och förbannat duktig) att han får mig att bli förvirrad över hur jag egentligen känner i slutet av boken. Men jag lämnar inte Sandslott utan avsky. Här dyker vi ner i människors mörka och hemska sidor. Utan att gå in på alltför vidriga detaljer får han obehaget, skräcken och sorgen att kännas även i mig som läsare. 

Händelserna på de två olika platserna i boken vävs sakta och smidigt ihop till en helhet. Det finns svängar jag absolut inte är beredd på och det är en berättelse som bjuder in till sträckläsning.

Sandslott har, precis som Isberg, en klar plats på listan över mina favoritböcker!