måndag 22 januari 2024

Brave New World av Aldous Huxley

 

Originaltitel: Brave New World
Sidor: 229 (Häftad)
"Far in the future, the World Controllers have created the ideal society. Through clever use of genetic engineering, brainwashing and recreational sex and drugs all its members are happy consumers. Bernard Marx seems alone in feeling discontent. Harbouring an unnatural desire for solitude, and a perverse distaste for the pleasures of compulsory promiscuity, Bernard has an ill-defined longing to break free. A visit to one of the few remaining Savage Reservations where the old, imperfect life still continues, may be the cure for his distress."

De första kapitlen i Brave New World tog tid att läsa. Det var ganska svårt språk och jag fick stanna upp och fråga sambon om ord då och då. Andra gånger stannade jag för att läsa vissa stycken högt för att se om jag verkligen förstod det som stod rätt. Ibland på grund av språket och ibland bara för att jag blev lite chockad över vad som faktiskt utspelade sig på sidorna. 

Efter några kapitel släpper det och jag får till ett bättre flyt i läsandet. Berättelsen drar igång mer och jag är fascinerad av samhället som beskrivs samtidigt som det är ganska obehagligt på många sätt. Bland karaktärerna är det egentligen ingen speciell jag fastnar för, det känns aldrig som man kommer dem riktigt nära. Det kanske i och för sig beror på hur hela samhället är uppbyggt, alla är glada och nöjda hela tiden och ifrågasätter inget så det finns inget riktigt djup i det. 

Jag är glad i alla fall glad att jag har läst den här klassikern nu och den gav upphov till många funderingar och tankar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar