torsdag 27 december 2018

Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg


Originaltitel: Vaxade juveler och brända hjärtan
Sidor: 344 (Inbunden)
Serie: Huskvarna-serien (del 3)
"Marika försöker febrilt få in lite jul i sin hyresstuga. Den nyinköpta adventsljusstaken sprider ett stämningsfullt ljus men pepparkakorna bränns i ugnen och  huvudet är fullt av tankar. 
Gjorde hon rätt som lämnade dottern och kärleken bakom sig? Och hur trivs hon egentligen med det nya livet, djupt inne i de småländska skogarna?  En dag blir Marika bjuden på middag, vilket oväntat leder henne tillbaka i tiden, till 1800-talet och till en flicka som kämpar för att rädda sin familj från fattighuset."
Den här boken följde med hem från bokdagen i Stockholm och sen har jag sparat den till min december-läsning. Den utspelar sig runt jul så det passade bra! Jag har inte läst de två tidigare böckerna i serien men det gjorde verkligen inget. Den här handlar om nya personer även om karaktärer från tidigare böcker dyker upp lite.

Boken utspelar sig i två delar, en i nutid och en i dåtid. Jag fastnar verkligen för den i dåtid! Huvudkaraktären i den delen, Karolina, gör mig nyfiken och jag blir glad varje gång kapitlen hoppar tillbaka dit. Jag hade lätt kunnat läsa en hel bok om henne för att få lära känna henne ännu mer och låta allt där få mer djup.

Berättelsen i nutid fångar mig inte lika mycket. Jag förstår varför de två delarna är viktiga för varandra men jag fastnar inte alls lika mycket för Marika och hennes liv. Det känns som jag inte kommer henne riktigt nära.

Så för mig passade den historiska delen mycket bättre! Men överlag var det skönt med något lättsmält och med lite julmiljö.

4 kommentarer:

 1. Jag hade heller inte haft något emot att läsa en bok om Karolina. Skulle så gärna velat veta mer om hennes liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Det vore så intressant att följa henne mer!

   Radera
 2. Lustigt att vi läste boken nästan samtidigt och har samma åsikt om den. Får hoppas att författaren skriver en bok som utspelar sig mer i dåtid och skippar en del av det sockersöta

  SvaraRadera