torsdag 7 juni 2018

Missne & Robin av Inger Edelfeldt


Originaltitel: Missne & Robin
Sidor: 165 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Modernista, tusen tack! 
"Torun har åkt med sina föräldrar till torpet, som de brukar göra på sommaren. Men i år har hon ingen kompis att leka med. Fast det gör inget, hon skulle ändå valt att vara ensam. Torun är tolv och har tröttnat på allt barnsligt. Det är hög tid att förvandlas, känner hon. En kväll byter hon namn och smyger sig ut i skogen som omger det gamla soldattorpet.
I skogen möter hon vilseförare, andar och hungrare. Kanske också vänner. Som den androgyne Missne till exempel, som hon snabbt fäster sig vid. Tillsammans med Missne ger hon sig djupt in i skogen, för att väcka någon som sovit mycket länge. Ett äventyr som kommer att ställa allt hon är på prov."
Om jag hade älskat boken i gårdagens inlägg när jag var yngre hade jag nog avgudat den här! Här är det övernaturliga inslaget ännu mer framträdande fast på ett mer drömskt och sagolikt sätt, och det fångar mig verkligen.

Torun hittar en helt annan värld i skogen bakom torpet där hon tillbringar en del av sommaren. Hon dras in i ett magiskt äventyr med älvor, jättar och andra väsen. Även den här boken känns väldigt bra skriven och rätt för sin tilltänkta åldersgrupp. Är man ett barn som älskar sagor och magi är det här verkligen en berättelse att dyka in i. Samtidigt tar den, precis som den förra, upp känslan av att ha föräldrar som inte förstår en och hur ensam man kan känna sig. Den blandar det verkliga och det övernaturliga på ett bra sätt.

Extra fint är det att författarens illustrationer finns med i boken!

4 kommentarer: