torsdag 4 oktober 2012

Den hemliga historien av Donna Tartt

Originaltitel: The secret history  Sidor: 559

"När Richard Papen börjar college accepteras han snart av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande - något som han själv gärna velat vara - utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar går snabbt för långt och någon måste ta skulden. "

Jag har läst en hel del bra om den här boken sedan jag började bokblogga. Många verkar gilla den men det tog ändå lite tid innan jag plockade upp den. Den stod där i hyllan, jag var fram och kände lite på den då och då, men den fick stå kvar många gånger. Tills det kändes rätt.

I början var det faktiskt nära att jag ställde tillbaka den bland mina oläsa böcker, den kändes så seg och svår att komma in i.
Men envis som jag är så fortsatte jag läsa, och jag kan inte säga exakt när, men efter ett tag släppte det. Helt plötsligt försvann sidorna bara i en väldig fart de gånger jag tog upp den. Och idag tog den slut.

Mitt betyg så här i efterhand, trots den lite osäkra starten, är att det är en väldigt bra bok. Det är en berättelse som när den väl kom igång verkligen drog med mig. Jag sögs med i den galna karusell av känslor och händelser som personerna i boken dras med. Jag ville veta hur det skulle sluta, hur alla skulle klara sig.

Jag tror till och med att den här boken kan växa ännu mer i mina ögon efter att den fått smälta in lite mer, när den fått stå bland de lästa böckerna någon dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar