söndag 29 januari 2012

En charmig liten katt


"En kall vintermorgon hittar en bibliotekarie en utsvulten och frostbiten kattunge som slängts in i bibliotekets bokinkast. Personalen tar sig an katten, och trots en hel del motstånd lyckas de få behålla sin bibliotekskatt. Katten, som får namnet Dewey Readmore Books, blir en symbol inte bara för biblioteket utan också för hela den lilla staden Spencer.  
Vi lär känna många färgstarka och gripande livsöden i denna sanna historia om en katt som blev känd och älskad i hela världen. Besökare kom från när och fjärran, familjer gjorde semesterresor till Spencer enbart för att få träffa honom; ända från Japan anlände TV-filmare som hört talas om Dewey. När han dog 2006 stod hans dödsruna att läsa i över 300 tidningar runt om i världen."
Jag borde vid det här laget ha lärt mig att det blir blöta ögon när jag läser sådana här böcker om djur, jag grät när jag läste boken om hunden Marley, jag grät när jag såg filmen om Hachiko och jag grät nu när jag läste Vicki Myrons bok om katten Dewey.

Det här är en varm,kärleksfull och sann berättelse om staden Spencer och deras härliga bibliotekskatt; Dewey Readmore Books. Boken berättar hur de hittade lilla Dewey i bibliotekets bokinkast, frusen och hungrig, och hur han sedan dess fick biblioteket som sitt hem. Samtidigt får vi lära känna Vicki Myron bättre, hon väver in berättelsen om sitt liv väldigt smidigt i berättelsen om Dewey. Vi får en inblick i hur det vardagliga livet på deras bibliotek går till och vid ett tillfälle beskriver Vicki ett gammalt biblioteket som fanns i staden, som var lite mer varmt och hemtrevligt än den betongbyggnad det nu ligger i;

"Dessa bibliotek verkade vara avsedda att få barn att tro att man kunde gå vilse därinne och att ingen någonsin skulle kunna hitta en, och det skulle vara det underbaraste som kunde hända."

Det var inte bara gråt till den här boken dock, jag satt flera gånger och småskrattade för mig själv när Deweys upptåg beskrevs. Som kattägare kan jag känna igen flera små saker som Dewey hittar på och det fick mig att le och hjärtat att bli varmt.
En underbar berättelse!

"Den verkliga sanningen är, att under alla dessa år, både de svåra dagarna och de goda dagarna, och alla dessa föga anmärkningsvärda dagar som utgör sidorna i den verkliga boken om våra liv, så var det Dewey som höll mig uppe."

3 kommentarer:

 1. Jag skriver upp namnet och författaren och ska se om jag kan hitta den i en bokhandel n_n

  SvaraRadera
 2. Gör det! Det var en trevlig bok ^^

  SvaraRadera
 3. Djur böcker är farligt att läsa då man börjar gråta för minsta lilla!

  sv: Jo, jag tror den kommer va i lite Vikis vintage butik anda! :)

  SvaraRadera