torsdag 28 mars 2024

Flugorna av Carmen Mola

 

Originaltitel: La novia gitana
Längd: 11 h 0 min
Serie: Elena Blanco (del 1)
Uppläsare: Anja Lundqvist
"Den unga romska kvinnan Susana Macaya försvinner efter sin möhippa. Två dagar senare påträffas hennes kropp i en förfallen park i centrala Madrid. Det kunde ha varit ett vanligt mord, om det inte var för att offret hade torterats och att hennes syster Lara, också på väg att gifta sig, också en ung och vacker romsk kvinna, hade mördats på samma sätt sju år tidigare. Laras mördare sitter i fängelse, så det finns bara två möjligheter: antingen har de att göra med en copycat eller sitter en oskyldig person i fängelse för ett mord han inte begått.

Det är anledningen till att fallet tas från underinspektör Ángel Zárate och lämnas över till den erfarna polisinspektör Elena Blanco på Brottsanalysenheten (BAC). Blanco är en ensamvarg med smak för grappa, karaoke, gamla sovjetiska bilar och sexuella möten i underjordiska parkeringshus. En annorlunda polis som fortsätter i kåren eftersom det finns ett fall som hon inte kan släppa. Hennes son Lucas försvinnande."

Flugorna är en obehaglig och stundtals äcklig deckare som utspelar sig i Madrid. En plats jag sällan besöker i böckernas värld insåg jag under läsningen. Ord som obehaglig och äcklig får ju inte mig att dra ner omdömet på en bok, det är snarare sånt jag letar efter många gånger. 

Jag gillar huvudkaraktären Elena, hon är smart, stark och en bra polis som verkligen försöker se till att allt sköts på rätt sätt. Sen kanske jag inte förstår varför det var nödvändigt att ha med att hon har sexuella möten i underjordiska parkeringshus? Jag tycker inte det tillför något till storyn, men jag kanske missade någon poäng med det.

Förutom den detaljen dras jag snabbt med i berättelsen och det är svårt att sluta lyssna. Det är spännande och ibland undrar jag verkligen hur författare kommer på alla morbida sätt att ha ihjäl karaktärer på. Tillvägagångssättet i Flugorna är verkligen skrämmande. 

Jag har sett att del två släpps på svenska i juli och jag kommer garanterat att lyssna vidare då.

måndag 25 mars 2024

I Kissed Shara Wheeler av Casey McQuiston

 

Originlatitel: I Kissed Shara Wheeler
Sidor: 368 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"A month before graduating, the principals perfect daughter, prom queen Shara Wheeler, kisses Chloe Green and vanishes. On a furious hunt for answers, Chloe discovers shes not the only one Shara kissed. Theres also Smith, Sharas long-time sweetheart, and Rory, Sharas bad-boy neighbour with a crush. Thrown into an unlikely alliance, Chloe, Smith and Rory follow Sharas trail of annoyingly cryptic clues, and Chloe starts to suspect that there might be more to this small town and to Shara than she thought..."

Jag har läst och tokgillat både Red, White & Royal Blue och One Last Stop av författaren så det var självklart att jag skulle läsa I Kissed Shara Wheeler också. Även om det har dröjt ett tag.

De två tidigare böckerna har räknats som skönlitteratur för vuxna medan den här hamnar i unga vuxna-kategorin. Kanske har det något med att göra att jag inte fångas lika mycket. Jag vet inte, jag kanske inte kan relatera lika mycket till karaktärerna mer när jag själv är över 30. Det kanske är därför jag inte fastnar för dem vilket gör det svårt för mig att bli investerad i berättelsen.

Jag gillar ju när det är som en liten skattjakt i böcker, med lappar och ledtrådar karaktärerna ska hitta. Så det får mig att läsa vidare men tyvärr är det ingen ny favorit. Den kommer inte bo kvar i hyllan med de andra två. 

onsdag 20 mars 2024

Ett solklart mord! av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Ett solklart mord!
Längd: 5 h 26 min
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 13)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"En privatdetektiv är aldrig privat. Det får Katarina verkligen känna av efter en yrkesmässig fadäs. Nu är hon dessutom beordrad samtalsstöd bara för att hon "tog i lite väl hårt" vid ett ingripande. Vilken tur då att hon har Gretas bröllop att fokusera på - att bli en bridezilla å Gretas vägnar är något hon sett fram emot, tills det visar sig att någon helt annan tar över den rollen.

Att få sig en sittplats för att varva ner i solens sken vid Luleås mest eftertraktade solbänk är bara att glömma. Den är ockuperad av samma klientel varje dag - Solveig och Sol-Paul och några andra som aldrig förstått risken med att den norrbottniska solen får en att färgas till en Bullens varmkorv. När ett dödsfall sker vid denna bänk är Katarina säker på att det är "ett solklart mord" och detektivbyrån tvekar inte en sekund med att ställa samtliga PRO:are mot väggen när de söker svaren på gåtan. Men den här gången visar det sig bli farligt för Luleås bästa och i och för sig enda detektivbyrå. Faktiskt så pass farligt att allt som de känner till sedan tidigare kan komma att bli ett minne blott."

Katarina och Greta är äntligen tillbaka! Som jag har saknat att hänga med dem och alla andra karaktärer från serien om Katarinas eminenta detektivbyrå. 

Våra två detektiver lyckas så klart hitta en mördad man och deras utredning startar direkt. Kan någon verkligen ha mördat honom bara för att han tagit den mest eftertraktade solbänken i Luleå? Katarina tänker ta reda på det. Det är roligt, knasigt och samtidigt varmt och fint, precis som det ska vara i de här böckerna. Å andra sidan lyckades författaren skrämma mig på riktigt vid ett tillfälle. Jag var osäker på hur saker skulle utvecklas och vågade knappt andas.

Slutet lämnar verkligen öppet för nya, galna upptåg och jag ser fram emot att följa med på dem!

måndag 18 mars 2024

The Mermaid of Black Conch av Monique Roffey

 

Originaltitel: The Mermaid of Black Conch
Sidor: 248 (Häftad)
"Near the island of Black Conch, a fisherman sings to himself while waiting for a catch. But David attracts a sea-dweller that he never expected - Aycayia, an innocent young woman cursed by jealous wives to live as a mermaid. When American tourists capture Aycayia, David rescues her and vows to win her trust. Slowly, painfully, she transforms into a woman again. Yet as their love grows, they discover that the world around them is changing - and they cannot escape the curse forever..."

The Mermaid of Black Conch fick jag av Scylla och det är jag så glad för! Jag blev väldigt nyfiken när jag läste vad den handlade om. Allt lät intressant, en sjöjungfru, en del av världen jag sällan läser om, en annorlunda kärlekshistoria. 

Det tar lite tid innan jag får ett ordentligt flyt i språket men när det lossnar så är det fantastiskt att följa med på resan som den här boken målar upp. Jag hinner gå igenom många känslor från första till sista sidan. Ilska, frustration, sorg och glädje. Allt i samma takt som karaktärerna känner dem. 

Det är inte bara en kärlekshistoria. Jag tycker nog det är mer fint att se hur Aycayia får vänner och börjar upptäcka en liten del av världen på land på nytt. Det är en berättelse som jag kommer att återkomma till i tankarna ett bra tag framöver. 

torsdag 14 mars 2024

Blodsband av Rachel Caine

 

Originaltitel: Wolfhunter River
Längd: 13 h 15 min
Uppläsare: Magnus Roosmann, Anna Maria Käll, Christopher Lehmann, Hanna Ardéhn
Serie: Stillhouse Lake (del 3)
"Det förflutna fortsätter jaga Gwen. Varken hennes ex-makes illdåd eller nättrollen som gjort henne till måltavla ger henne någon ro. Det enda hon vill är att ge sina barn ett normalt liv. Men en dag får hon ett samtal. En okänd kvinna vid namn Marlene Crockett ber om hennes hjälp. Marlene känner sig hotad, men vill inte berätta mer på telefon. När Gwen kommer till den avlägsna lilla staden Wolfhunter är Marlene redan död och hennes dotter sitter häktad för mordet. Men Gwen vet att det inte var dottern som Marlene var rädd för. Hon bestämmer sig för att hitta den riktiga mördaren, men timmen är redan slagen. Ovetande går hon rakt i fällan, en fälla som är konstruerad för att drabba dem hon älskar."
Jag funderade lite efter bok två hur det skulle gå med att hålla liv i spänningen i fler delar med tanke på att en del av problemen blivit lösta. Men det visade sig att det inte var något att oroa sig för!

De här böckerna är otroligt svåra att sluta lyssna på när man börjat. Nerverna slits och jag bryr mig verkligen om karaktärerna nu när jag hängt med dem i ganska många timmar. Jag vill att det ska gå bra och sitter som på nålar när de utsätts för prövning efter prövning. 

Uppläsarna gör ett fantastiskt jobb med att väcka de olika personligheterna till liv och berättelsen får ett extra djup när det finns en uppläsare för varje perspektiv som följs. 

Jag vet att det finns åtminstone tre delar till och jag håller tummarna för att de också kommer översättas!