torsdag 28 mars 2024

Flugorna av Carmen Mola

 

Originaltitel: La novia gitana
Längd: 11 h 0 min
Serie: Elena Blanco (del 1)
Uppläsare: Anja Lundqvist
"Den unga romska kvinnan Susana Macaya försvinner efter sin möhippa. Två dagar senare påträffas hennes kropp i en förfallen park i centrala Madrid. Det kunde ha varit ett vanligt mord, om det inte var för att offret hade torterats och att hennes syster Lara, också på väg att gifta sig, också en ung och vacker romsk kvinna, hade mördats på samma sätt sju år tidigare. Laras mördare sitter i fängelse, så det finns bara två möjligheter: antingen har de att göra med en copycat eller sitter en oskyldig person i fängelse för ett mord han inte begått.

Det är anledningen till att fallet tas från underinspektör Ángel Zárate och lämnas över till den erfarna polisinspektör Elena Blanco på Brottsanalysenheten (BAC). Blanco är en ensamvarg med smak för grappa, karaoke, gamla sovjetiska bilar och sexuella möten i underjordiska parkeringshus. En annorlunda polis som fortsätter i kåren eftersom det finns ett fall som hon inte kan släppa. Hennes son Lucas försvinnande."

Flugorna är en obehaglig och stundtals äcklig deckare som utspelar sig i Madrid. En plats jag sällan besöker i böckernas värld insåg jag under läsningen. Ord som obehaglig och äcklig får ju inte mig att dra ner omdömet på en bok, det är snarare sånt jag letar efter många gånger. 

Jag gillar huvudkaraktären Elena, hon är smart, stark och en bra polis som verkligen försöker se till att allt sköts på rätt sätt. Sen kanske jag inte förstår varför det var nödvändigt att ha med att hon har sexuella möten i underjordiska parkeringshus? Jag tycker inte det tillför något till storyn, men jag kanske missade någon poäng med det.

Förutom den detaljen dras jag snabbt med i berättelsen och det är svårt att sluta lyssna. Det är spännande och ibland undrar jag verkligen hur författare kommer på alla morbida sätt att ha ihjäl karaktärer på. Tillvägagångssättet i Flugorna är verkligen skrämmande. 

Jag har sett att del två släpps på svenska i juli och jag kommer garanterat att lyssna vidare då.

2 kommentarer:

  1. Det här låter som en bok för mig tycker det låter spännande med obehaglig och äcklig får mig verkligen att själv se vad det här är för bok :)

    SvaraRadera