tisdag 12 mars 2024

En nation i schack av Johan Høst

 

Originaltitel: En nasjon i sjakk
Sidor: 405 (Inbunden)
Serie: Delta-trilogin (del 1)
"Norges statsminister är kidnappad. Terroristen ställer bara ett krav: att politikerna vid makten ska delta i ett dödligt schackparti om statsministerns liv. Spelpjäserna på brädet representerar statliga makthavare och andra högt uppsatta personer i samhället. Varje gång terroristen tar en pjäs måste en av dessa människor betala med sitt liv.

Under spelets gång sitter statsministern fångad i en glasbur framför Stortinget. Runt halsen har han en display kopplad till en bomb. Klockan på displayen tickar stadigt ner: Norge har 24 timmar på sig att vinna det dödliga schackpartiet. Anton Block, ledare för insatsstyrkan Delta, tvingas föra en desperat kamp mot klockan för att stoppa morden och rädda den norska demokratin innan det är för sent.

Århundradets schackparti kan börja."

Ännu en bok jag läste mest för att kunna dra in sambon i läsandet och dela schackbitarna med honom. Det har varit riktigt roligt att se hur ofta han kan förutse vilka drag de kommer göra baserat på vad som gjorts tidigare! 

Men även utanför det är det en spännande berättelse. Den var otroligt snabbläst när vi väl hittade tid att sitta tillsammans. Och även om sambon kunde lista ut drag i förväg lyckades jag inte lista ut något av hur allt skulle sluta. När det sedan började avslöjas hur allt låg till tyckte jag det var smart uttänkt. 

Jag kan själv inget om schack så det är verkligen inget måste för att kunna tycka om boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar