torsdag 14 januari 2016

Snövit ska dö av Nele Neuhaus


Originaltitel: Schneewittchen muss sterbe
Sidor: 435 (Inbunden)
"En grå och regnig novemberdag finner några byggarbetare skelettet efter en ung flicka på den gamla övergivna militärflygplatsen utanför Frankfurt. Kort därefter blir en kvinna nedknuffad från en gångbro vid motorvägen inte långt därifrån. Kriminalpoliserna Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein upptäcker snart att spåren efter de båda händelserna pekar åt samma håll, och deras efterforskningar leder till det förflutna. Mer än tio år tidigare försvann två tonårsflickor, Laura och Stefanie, i den pittoreska lilla byn Altenhain. Trots bristen på säkra bevis pekades Stefanies tjugoårige pojkvän Tobias ut som förövare och dömdes till fängelse. Nu är han ute och har återvänt till sitt barndomshem. Där möts han av bybornas fientlighet och misstänksamma blickar – och kanske mer än så. Kvinnan som knuffades från bron visar sig nämligen ha en koppling till Tobias. Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein försöker bringa klarhet i överfallet, men hindras av en mur av tystnad. När ännu en flicka försvinner i Altenheim börjar en häxjakt i byn."
Jag blev supernyfiken på den här boken så fort jag såg titeln. Snövit ska dö, vem kan motstå att plocka upp en sån titel? (Säkert många men nu ska vi inte hänga upp oss på detaljer!)

Det här är en väldigt spännande bok. Med så många falska spår hit och dit att jag aldrig vet vem jag ska anklaga. En person kan jag ganska snabbt konstatera att han har nå fuffens för sig men det står aldrig klart exakt vad och om han har hjälp eller inte. Jag sitter på nålar till slutet.
Under några dagar var det här min lunchbok på jobbet och jag längtade verkligen till jag fick hugga tänderna i den igen varje dag!

Det är också en väldigt hemsk tanke som gnager under läsningen, OM det nu är så att Tobias är oskyldig, tänk att ha förlorat så många år och så mycket av sitt liv i fängelset när man aldrig borde hamnat där från början. Kan ni tänka er det?

Allting är väldigt levande för mig så fort jag dyker ner bland sidorna. Det mesta känns trovärdigt, bybornas hat mot Tobias, även om han suttit av sitt straff, till exempel. Det visar verkligen att det krävs mer än så för att förtjäna någon andra chans i livet, och jag kan lätt tänka mig att det är så det skulle vara även i verkliga livet.
Ibland blir det ganska många namn att hålla rätt på, men det löser sig oftast och de gånger jag blir förvirrad kan jag bara fundera tillbaka lite och så hittar jag rätt koppling igen.

Jag hoppas fler böcker av författaren översätts! Det här är en del i en serie, men inte den första om jag förstått det rätt.

12 kommentarer:

 1. Den här boken är jag jättenyfiken på

  SvaraRadera
 2. Låter som en spännande bok.

  SvaraRadera
 3. Jag brukar inte läsa deckare särskilt ofta men den här verkar ju väldigt spännande, bra recension också :)

  SvaraRadera
 4. Jag är ruskigt sugen på den här, jag tror knappt jag någonsin läst en tysk deckare.

  SvaraRadera
 5. Den här är jag riktigt nyfiken på.

  SvaraRadera
 6. Jag tyckte också riktigt mycket om den! Just det med Tobias och hur byn agerade berörde mig starkt på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja samma här, det var riktigt jobbigt att läsa om just den delen.

   Radera