lördag 21 juni 2014

Någon Annanstans av Gabrielle Zevin


(Länken från bilden går till den engelska versionen på adlibris)
Originaltitel: Elsewhere
Sidor: 285
"Femtonåriga Liz Hall vaknar upp på en båt mitt ute på havet. Till en början tror hon att hon drömmer, men sakta börjar hon förstå att det hon upplever är verkligt. Hon är...död. Död i en meningslös cykelolycka innan allt det spännande och underbara hon skulle vara med om hunnit hända. 
Båten för Liz till Annanstans, en värld som är väldigt lik jorden men samtidigt helt annorlunda. Här åldras alla baklänges från den dag de dör tills de som spädbarn får återvända till jorden.
Men Liz vill fylla sexton, inte femton igen. Hon vill bli kär. Hon vill gå ut skolan och plugga vidare. Nu när hon är dö tvingas Liz leva ett liv hon inte vill, tillsammans med en mormor hon precis har mött. Och det går inte så bra. Ska hon någonsin kunna glömma sitt gamla liv?"
Vilken annorlunda bok! Det tog ett tag för mig att faktiskt börja läsa den. För även om jag bevisligen tyckte den var intressant nog att köpa så fick inte baksidan mig att hoppa högt av förväntan inför att börja. Så den fick ligga med bokmärket i sig några dagar och bli redo.

Men när jag väl började så flög sidorna förbi. Och några timmar senare var den faktiskt utläst. Det är en riktigt intressant tanke tycker jag, det här med Annanstans. Jag tycker att funderingar på vad som händer efter döden är ganska intressanta rent allmänt och den här idén kändes väldigt...fin på något vis. Och det nästan bästa, djuren kommer så klart också till Annanstans!

Liz är en person som...det känns underligt att säga växer, med tanke på att hon bara bli yngre. Men det är väl just det hon gör ändå, hon växer väldigt som person under bokens gång. Från att vara helt ovillig till att släppa sitt gamla liv och bete sig, nå ganska typiskt tonårsaktigt antar jag, till att bli mer mogen och kunna acceptera det som hänt.
Jag säger dock inte att det är konstigt att hon gör uppror mot det, med tanke på hur snabbt och oväntat hon dog. Det är känslor jag som läsare helt klart kan förstå, även om jag bevisligen själv aldrig har haft dem på grund av just den anledningen...

En riktigt annorlunda och fin bok! Och nu när jag kollade runt på adlibris insåg jag att det är av samma författare som skrivit Memoirs of a Teenage Amnesiac, som jag sett att många bokbloggare på youtube verkligen gillar. Så jag kanske får ta mig an den också!

6 kommentarer:

 1. Älskade den boken när jag växte upp och tycker den är helt fantastisk. Läste precis om den och recension finns på bloggen just nu. Man önskar ju verkligen att det fungerade sådär, men det kan man ju tyvärr inte veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hade varit fint att veta att det var nå sånt som väntade!

   Radera
 2. Det var några år sedan jag läste denna boken, men jag minns den än med varmt hjärta. Den var och är verkligen en mycket bra och "mat-nyttig" bok för hjärnan. Jag blev väldigt glad när jag fick se att du läste den också och har sett fram emot din recension av den. Jag är mycket glad att du tycker lika mycket om den som jag än gör. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul med flera som läst den! :) Den var verkligen bra, otroligt fin. Har du läst mer av henne?

   Radera