torsdag 1 maj 2014

Flugornas herre av William Golding


Originaltitel: Lord of the Flies
Sidor: 264 (Min version Inbunden) 

"Ett flygplan störtar under kriget och en grupp engelska skolpojkar lyckas rädda sig iland på en liten Söderhavsö. De stiftar lagar, fördelar uppgifter och väljer anförare. Men leken tar snart en annan vändning - rivaliteten växer mellan ledarna och skräcken kommer krypande. Vad som skulle ha kunnat vara ett spännande äventyr blir en furiös hetsjakt, där grymheten väller fram och undergången är nära."
Jag hade svårt att välja vilken bok jag skulle läsa en kväll, så jag skickade en bild på några böcker till en engelsktalande vän och bad honom välja enbart baserat på omslagen. Valet föll på Flugornas herre och det var väl bra att det blev en klassiker som tog tags i!

Här kan vi ju säga att jag hade mer av det jag hade väntat mig av boken jag läste för ett tag sen, Blod och död. Där var det seriemördare som fjantade runt på en ö och vägrade mörda varandra som det var tänkt, här är det istället barn som sakta men säkert förlorar kontrollen och sitt civiliserade sätt.

Det är vissa scener som är riktigt jobbiga att läsa, då det verkligen går utför för dem. Utöver det är det lite långsamt ibland kan jag tycka men egentligen inget som störde läsandet. Jag läste ju ändå ut den snabbt så, kan inte klaga!
Och visst är det en skrämmande tanke, att det skulle vara så lätt för människor att få fram en vildare sida inom sig, speciellt när det är barn det gäller.

Det var verkligen på tiden att jag fick den här läst! Nu ska jag bara se filmen också.

4 kommentarer:

 1. Filmen vill jag nog inte se igen men boken läser jag gärna igen.

  SvaraRadera
 2. Tyckte om denna bok mycket. Filmen är riktigt bra den med, den är ju lite otäck att titta på men riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka se den i helgen hade jag tänkt

   Radera