söndag 31 december 2017
fredag 29 december 2017
torsdag 28 december 2017
För oss är natten ljus av Christoffer Holst
Originaltitel: För oss är natten ljus
Sidor: 220 (Danskt band)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack!
"När familjen Brickman äntligen ska lämna USA och åka hem till Sverige efter den pliktskyldigt besökta begravningen av de vuxna barnens farfar nås de av beskedet att Norwegians piloter har gått ut i strejk. De är strandsatta i New York.
En dröm för många, men en mardröm för Oliver.
Han försöker ignorera det faktum att han tvingas dela rum med sin pensionärstorra syster, krisande mamma, nya unga styvmor och kärlekskranka pappa och istället fokusera på att han faktiskt är i New York. Möjligheternas och musikalernas stad. Och att drömmen om ett liv på Broadway plötsligt känns inom räckhåll.
Under fyra dagar ställs allt på ända bland gula taxibilar, nätter på Brooklyn Bridge och glittrande storstadsgator."Jag har hört så mycket bra om den här författarens böcker, men har aldrig tidigare läst något av honom själv. Nu har jag rättat till det och även den här boken läste jag med sällskap av Rebecka på Läsa är att leva! Det är så givande och roligt att diskutera med henne samtidigt och hittills har vi haft väldigt lika åsikter och tankar om böckerna vi läst :).
För oss är natten ljus är en varm och underhållande roman om ett väldigt udda sällskap. Oliver som jag ser som huvudperson är fast i New York med sin pappa, pappans nya fru, sin mamma och sin storasyster. Mamman dricker för mycket och är en aning bitter på grund av skilsmässan. Storasystern är väldigt ordentlig, vuxen och ansvarstagande men med en fascination för mord och mysterier (jag blev så glad för den detaljen att hon lyssnar på många poddar om det för det kan jag känna igen mig själv i!). Pappans nya fru, Malee, är en levnadsglad och omtänksam människa som försöker göra det bästa av alla situationer. Och pappan själv är väl den karaktär som är svårast att få grepp om egentligen. Det ligger något dolt i det förflutna med hans syster som de får bo hos de dagar de är strandsatta, något som gnager mellan dem och han gör en del val som jag väser åt.
Oliver är helt klart favoriten hos mig. Han växer dessutom så otroligt mycket under berättelsens gång, det är omöjligt att inte bry sig om honom. Jag hade lätt kunnat fortsätta följa hans liv i flera kapitel till!
Boken är otroligt lättläst, både jag och Rebecka läste ut den samma dag som vi började. Språket flyter på bra, den är rolig, man känner med karaktärerna och det finns hela tiden något som gör att man vill fortsätta läsa. Även om Oliver är den jag ser som den viktigaste karaktären får jag som läsare följa med ur alla familjemedlemmars olika perspektiv.
Holst skriver verkligen så att det känns levande. Det är som att jag är där bredvid Oliver, när han börjar våga leva istället för att bara titta på. Nu är jag ännu mer peppad på att börja läsa Mitt hjärta går på som ligger här hemma och väntar på mig!
"Jag känner mig inte död längre, i alla fall. Men han tog en bit av mig. Vi var tillsammans i tjugosju år. När jag flyttade ut ur Sollentunahuset var det som att jag var amputerad. Halt. Men man kan ju fortfarande gå. Även om man haltar." - sid. 161
onsdag 27 december 2017
En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström
Originaltitel: En piga bland pigor
Sidor: 126 (Danskt band)
"Ester Blenda Nordström. Ester Blenda Nordström var Sveriges första – och troligen en av världens första – "wallraffare". År 1914 var hon journalisten på Svenska Dagbladet som utgav sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Hennes oerhört fängslande och innehållsrika reportagebok En piga bland pigor återger på ett unikt sätt – som ett avslöjande inifrånreportage – hur pigorna på landet hade det. Med efterord av dokumentärfilmaren och skribenten Ylva Floreman."Efter att ha läst Ett jävla solsken av Fatima Bremmer var det ett självklart val att gå vidare till Ester Blenda Nordströms egna böcker. Den här, En piga bland pigor, är hennes första! Det är alltså en reportagebok; hon utgav sig för att vara en piga och tog anställning på en gård i en månad. Syftet var att se hur hårt pigornas arbetsliv var. Det var nämligen ett problem landsbygden hade, det var svårt att få kvinnlig arbetskraft och den här boken blev Ester Blendas inlägg om varför det var så.
Och herregud, vilka arbetsdagar. Jag hade inte orkat länge erkänner jag direkt. Upp vid fem och sen var det inte mycket vila innan klockan nio på kvällen, ibland tio. Pigorna fick sitta ner när det var kaffepaus och vid måltiderna, men drängarna verkade ha någon timme ledigt då de fick sova middag medan pigorna fortsatte att städa.
Ester Blenda skriver om det sakligt och ärligt. Samtidigt märks det att hon tyckte bra om folket på gården. Det var bra folk att arbeta för trots att det var slitigt och de inte fick mycket ledig tid eller bra betalt. Den andra pigan på gården, Anna, beskrivs verkligen med värme och beundran. Hon sliter och är konstant trött men klagar aldrig och det är tydligt att Ester Blenda bryr sig om henne.
Nu ska jag så fort jag kan få tag på de andra böckerna av henne och fortsätta läsa! Hon var verkligen en fascinerande kvinna och jag tycker fortfarande det är galet att hon aldrig togs upp när jag gick i skolan.
tisdag 26 december 2017
Veckans topplista - Böcker jag ville läsa men inte hann med under 2017
Snart är året slut och det är klart det finns böcker man inte hunnit med! Det är temat inne hos Johanna idag, böcker man velat läsa men inte hunnit med under 2017. Det här skulle ju lätt kunna vara alla mina olästa böcker men jag ska försöka plocka ut 5 stycken.
Jag vill ju alltid läsa mer Stephen King men den här har jag varit sugen på länge nu och ändå inte lyckats ta mig tid för. Det måste bli ändring under 2018!
Den här har också stått och väntat alldeles för länge. Jag och Nitro får ta tag i den och göra övningarna som finns!
Nu upprepar jag mig men den här ska bannemig läsas under 2018! Den har väntat alldeles för länge och jag är säker på att jag kommer älska den.
Har velat läsa den här sedan den kom ut eftersom jag själv är väldigt introvert. Men den står fortfarande och väntar.
Jag vill verkligen läsa om Harry Potter i de nya, vackra illustrerade utgåvorna. Hade tänkt hinna med första under 2017 i alla fall men det blev inte av.
måndag 25 december 2017
Herrefolket av Lisa Hågensen
Originaltitel: Herrefolket
Sidor: 290 (Häftad)
Serie: Purebred (del 2)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"En gammal rörelse har krälat upp till ytan och gör sig redo för krig - Är du redo?
De tror att hon hålls instängd i sin onkels hus, men dold under en luva vandrar hon genom Bottens mörka gränder och spionerar på livet.
Dora är femton år och ett freak. Alla i den glömda staden Olympo föraktar henne. Ingen känner henne.
En kväll träffar hon Mira och det förändrar allt. Men vad som börjar med vänskap och kärlek slutar i mord och förräderi. Ensam, misstrodd och förtvivlad kidnappas Dora och förs till en plats där gamla ideal och ondska strävar mot världsherravälde. Dora får veta att hon är en purebred - och hon upptäcker vad det innebär."Det här är andra delen i en ny dystopisk serie för unga vuxna. Den första heter Flykten från Olympo.
Herrefolket börjar med att utspela sig lite innan den första boken. Men sen flätas händelserna som avslutade den första ihop med den här och det fortsätter som en enda berättelse. Det är väldigt smidigt och bra gjort. Du kommer inte läsa den här boken och känna att det är massa upprepningar från första.
Efter att jag hade läst del ett skrev jag att den var spännande och snabbläst. Det stämmer absolut för den här delen också. Så fort jag öppnar boken och börjar läsa sveps jag med och ett dygn senare är den utläst. Ett annat ord som passar in på den är obehaglig. Platsen dit Dora förs och hålls inlåst är vidrig, tankarna och människosynen är hemska, deras sätt att använda sig av människor som är "rätt" är hemskt. Jag sitter med en klump i magen som bara växer sig större hela tiden eftersom jag vet att det här är inspirerat av sådant som hänt. Och tanken på att vi kan hamna där igen gör mig illamående.
Därför är det också en viktig bokserie. Man måste tala om det, och det här är ett bra sätt att nå ut till dem som är lite yngre. Det får inte glömmas bort, det får inte göras om.
Nu är det bara att vänta på del tre!
söndag 24 december 2017
fredag 22 december 2017
torsdag 21 december 2017
Armstrong: den första musen på månen av Torben Kuhlmann
Originaltitel: Armstrong - Die abenteuerliche Reise einer Maus zum Mond
Sidor: 122 (Inbunden)
Ålder: 6-9
"För länge sedan hade en liten mus en stor dröm. Att förverkliga den krävde uppfinningsrikedom, list och, allra mest, mod. Allt detta hade Armstrong den första musen som reste till månen. En liten vetgirig mus betraktade månen genom sin kikare varje natt. Hans vänner var övertygade om att månen var gjord av ost och inte alls intresserade av att höra om hans vetenskapliga upptäckter. Armstrong bestämmer sig för att ta reda på sanningen och fattar ett stort beslut han ska bli den första musen på månen!"Det här är en underbar liten guldklimp! En bok med otroligt fina illustrationer och en charmig berättelse om en nyfiken mus med stora drömmar. Armstrong bevisar verkligen att ingenting är omöjligt när man väl bestämt sig!
Den här boken är kanske extra perfekt för det rymdintresserade barnet som samtidigt vill höra på/läsa en historia. Längst bak finns det även lite information om verkliga bitar ur rymdfartens historia. Så efter att ha tagit del av den här fina sagan kan man dessutom få lite fakta om man vill det! Men är man inte intresserad av rymden kan man absolut uppskatta den ändå tack vare hur bra själva berättelsen är. Den står på 6-9 år men jag tycker nog man kan använda den som högläsning för lite yngre också. Om inte annat har den som sagt helt otroliga illustrationer man kan förtrollas av.
onsdag 20 december 2017
Fyrtiosjunde våningen av Ina Ekegård
Originaltitel: Fyrtiosjunde våningen
Sidor: 213 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Idus förlag, tusen tack!
"Eric Meijer har äntligen hittat rätt i livet. Efter de tunga åren är han omtyckt, harmonisk och kär. En dag erbjuds han en plats i dokusåpan Fyrtiosjunde våningen. Teveproducenterna har plockat från succéshower som Big Brother och Paradise Hotel och sedan skruvat till konceptet ytterligare. Det som till en början var en kul grej får efter hand en allt beskare bismak. Eric finner sig själv i ett inferno av bekräftelsekickar, lögner och offentlig förödmjukelse. Till slut är hörnet han målat in sig i så trångt att han inte längre ser någon väg tillbaka."Jag har tidigare läst Livsregler för en medelstor get av författaren och tyckte riktigt bra om den! Därför tvekade jag inte en sekund innan jag tackade ja till att läsa hennes nya bok.
Här får vi följa Eric som efter en mörk period i livet äntligen har det lite lättare. Han är nöjd med sig själv, har en underbar flickvän och bra vänner. Han får till och med erbjudande om att vara med i en dokusåpa där vinsten skulle kunna hjälpa honom och flickvännen att förverkliga en del av sina drömmar. Och det gäller ju bara fyra månader...vad kan egentligen gå fel?
Mycket ska det visa sig. Väldigt mycket kan gå fel. Den här berättelsen påminner mig fort om vad det var jag gillade med författarens förra bok. Hennes språk går rätt in i hjärtat på ett självklart sätt. Det är inga konstigheter, det är bara enkelt och ärligt, skitigt och djävligt men med små glimtar av hopp. Hon har skrivit en huvudkaraktär som verkligen snurrar in sig själv i hemska situationer men som man ändå bryr sig om. Man följer med i hans fall, svär åt hans dumhet och håller tummarna för att han ska lyckas ta sig upp från den botten han till slut når.
Jag hoppas verkligen på ännu fler böcker av Ina Ekegård!
tisdag 19 december 2017
Veckans topplista - Böcker på min önskelista till tomten
Veckans topplista inne hos Johanna den här veckan hade kunnat bli väldigt lång! Men 5 böcker som jag önskar mig av tomten kommer här :)
måndag 18 december 2017
Svarta band av Jonas Larsson
Originaltitel: Svarta band
Längd: 1t 2 min
Uppläsare: Simon Väderklint
"Mänskligheten var nära att förlora det stora robotkriget, men alla artificiella intelligenser dog då Internet släktes ned. Det är i alla fall vad myndigheterna påstår. Men Filip vet bättre. Det bor en AI i hans kaffekokare. Om han bara hade gjort sig av med den hade han inte behövt frukta för sitt liv. Men det var så smidigt att låta den göra deklarationerna. Han hade inte kunnat föreställa sig att den skulle hämnas."Jonas Larsson har tidigare skrivit boken Havet under oss, en bok jag tyckte väldigt bra om! För ett tag sedan fick jag ett mail från honom där han tipsade mig om att en novell han skrivit har blivit utgiven som ljudbok. Självklart blev jag nyfiken och nu har jag lyssnat på den!
Först ska jag säga att novell i det här formatet var riktigt smidigt. Ibland när man ser hur många timmar en bok blir som ljudbok så känns det som en hel evighet. Men en timme och två minuter, det är inte mycket alls! Så det här kommer jag nog ge fler chanser.
Då går vi vidare till själva novellen. Den är väldigt bra! Lite udda, lite humoristisk i all sin desperation. För Filip är desperat, den AI som bor i hans kaffekokare är inte att leka med och väldigt svår att överlista. Den har hjälpt Filip med deklarationen, men smugit in en hel del olagligheter som sätter Filip i en svår sits. Han blir beroende av AIs hjälp för att inte hamna i fängelse. Samtidigt får ingen veta om att han har en AI boende hos sig, det är nämligen också olagligt.
Vill ni lyssna på något som inte tar flera timmar så kan jag verkligen rekommendera att ni ger den här en chans! Speciellt om ni är ute efter något annorlunda. Jag kommer då aldrig kunna se på min kaffekokare på samma sätt igen, vem vet vad som gömmer sig där inne?
Etiketter:
Jonas Larsson,
ljudböcker,
Storytel,
Svarta band
fredag 15 december 2017
All I Want For Christmas Book Tag
Gör den gärna ni också och säg till i kommentarerna i så fall så kollar jag in era svar! :)
1. Vilken film eller bokkaraktär vill du att tomten lämnar under din julgran?
2. Vilken karaktär vill du kyssa under misteln?
3. Du skriver din önskelista till tomten, vilka är dina topp 5 böcker som kommer med på listan?
4. Det är en hemlig tomte på Hogwarts - vad vill du mest av allt ha?
5. Du får spendera en dag med film eller bokkaraktärer från ett fandom, vilka väljer du?
6. Vilket film eller bokrelaterat djur vill du ersätta Rudolf med och träffa på ditt tak?
7. Du ska ha ett nyårspart och får bjuda in 10 valfria karaktärer, vilka väljer du?
8. Vilken karaktär tycker du passar som tomte? Utseende eller personlighet.
1. Vilken film eller bokkaraktär vill du att tomten lämnar under din julgran?
2. Vilken karaktär vill du kyssa under misteln?
3. Du skriver din önskelista till tomten, vilka är dina topp 5 böcker som kommer med på listan?
4. Det är en hemlig tomte på Hogwarts - vad vill du mest av allt ha?
5. Du får spendera en dag med film eller bokkaraktärer från ett fandom, vilka väljer du?
6. Vilket film eller bokrelaterat djur vill du ersätta Rudolf med och träffa på ditt tak?
7. Du ska ha ett nyårspart och får bjuda in 10 valfria karaktärer, vilka väljer du?
8. Vilken karaktär tycker du passar som tomte? Utseende eller personlighet.
torsdag 14 december 2017
En nisses väntan
Idag blir det något lite annorlunda!. Jag kom på att jag faktiskt skrivit en väldigt kort text till en jultidning under tiden jag gick på gymnasiet. Jag har inte ändrat om så mycket i den innan jag publicerar den här, så ni får ursäkta om den har lite missar här och där, men jag tänkte det kunde vara kul att dela med sig av så här när det närmar sig jul :)
Långt inne i skogen, bland höga träd och gamla stenar, sitter en liten tomtenisse och suckar. Han är lite nedstämd förstår ni; det har nämligen inte kommit någon snö. Utan snö blir det ingen riktig jul, hemska tanke. Det är bara två dagar kvar till julafton men inte en enda snöflinga så långt ögat når.
Nissen har letat överallt efter den försvunna snön; i gamla stockar, under stenar och i alla små hålor han kunnat hitta. Han har till och med stuckit ner sitt lilla huvud i sjöns kalla vatten, men ingen snö. Allt som hände var att hans röda luva flöt i väg och tvingade honom att hämta en pinne att fiska tillbaka den med.
Nissen förstår inte riktigt var snön kommer ifrån. Han tror att marken tar snön när våren kommer och tycker det låter logiskt att marken ger den tillbaka när det är dags för vintern. Stackars nissen, han längtar så efter snön. Han älskar att hoppa omkring bland drivorna och leka med de vänner han har bland skogens djur.
Han suckar igen och tittar på himlen, det skymmer snart. Då måste han gömma sig, annars kanske räven får tag på honom. När mörkret lagt sig sitter nissen i sin lilla grotta och myser av värmen. Han har nästan glömt bort problemet med snön. Till slut somnar han på sin bädd av granbarr.
Han suckar igen och tittar på himlen, det skymmer snart. Då måste han gömma sig, annars kanske räven får tag på honom. När mörkret lagt sig sitter nissen i sin lilla grotta och myser av värmen. Han har nästan glömt bort problemet med snön. Till slut somnar han på sin bädd av granbarr.
Under natten faller några flingor, men de är så få att de smälter bort igen. Tänk vad glad nissen skulle bli om han såg det. Kanske förvånad också, snön kommer ju inte från marken som han tror.
På morgonen när han vaknar ser allt ut precis som när han lade sig. Vad ska han göra? Han måste få snön att komma fram innan det är för sent. Nissen vaknar fram och tillbaka och funderar så det knakar. En liten ren kommer fram och buffar på honom så han nästan välter. Nissen ler bara och klappar den mjuka mulen. Han sätter sig ner och pratar ett tag, renen lyssnar med sina stora ögon som ser förstående på honom.
Då, utan att han märker det, så landar en snöflinga på hans lilla näsa, och en till, och sen ännu en. Nu först upptäcker han vad som händer. Snön! Den faller ju ner från himlen! Nissen sitter chockat några sekunder innan han hoppar upp och skrattar; nu kan det bli jul ändå.
På morgonen när han vaknar ser allt ut precis som när han lade sig. Vad ska han göra? Han måste få snön att komma fram innan det är för sent. Nissen vaknar fram och tillbaka och funderar så det knakar. En liten ren kommer fram och buffar på honom så han nästan välter. Nissen ler bara och klappar den mjuka mulen. Han sätter sig ner och pratar ett tag, renen lyssnar med sina stora ögon som ser förstående på honom.
Då, utan att han märker det, så landar en snöflinga på hans lilla näsa, och en till, och sen ännu en. Nu först upptäcker han vad som händer. Snön! Den faller ju ner från himlen! Nissen sitter chockat några sekunder innan han hoppar upp och skrattar; nu kan det bli jul ändå.
Samma kväll samlas hans nissevänner i grottan, de skrattar och dansar. Under en liten gran läggs julklapparna på hög. I morgon är det julafton och till nissens stora glädje blir det en vit jul i år igen.
onsdag 13 december 2017
Loppet av Catrine Tollström
Originaltitel: Loppet
Sidor: 413 (Pocket)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"En av segerfavoriterna kommer att dö under Vasaloppet...
Skidåkarna står beredda och när som helst går startskottet för årets största skidevenemang. Vad de inte vet är att det har framförts dödshot mot en av dem. Den grävande journalisten Åse Nordenskiöld känner till hoten och ger sig ut i spåret för att bevaka vad som sker.
Åses sambo, kameramannen Tim, blir en av det första som förstår att något har hänt — den segertippade vitryssen Bogdan Matvejich Ivanov syns inte längre i bild. Ett intensivt sökande inleds och inom kort gör polisen fynd som tyder på att han har blivit kallblodigt avrättad. Mitt i kaoset upptäcker Tim att också Åse är försvunnen.
Inte långt därifrån tvingas Åse fly för sitt liv. Någon vill till varje pris hindra henne från att berätta vad hon vet. Samtidigt pekar polisens spår allt tydligare mot en misstänkt —Åse Nordenskiöld."Det var först när jag började läsa den här boken som jag insåg att jag faktiskt har läst författarens förra bok också! Den heter Experimentet, men jag skrev nog aldrig om den på bloggen. Anledningen att jag insåg det är för att Loppet handlar om samma huvudkaraktär, Åse, plus några andra från den tidigare boken.
En mordhistoria under Vasaloppet, jag har då aldrig läst någon liknande bok tidigare! Det är spännande och går väldigt snabbt att läsa. Jag uppskattar de väldigt korta kapitlen som gör att jag hela tiden känner ett driv framåt.
Åse är verkligen en speciell karaktär, riktigt tuff, har svårt för kompromisser och har ibland kanske lite svårt att förstå hur andra kan känna. Det märks främst i hennes privatliv med Tim. När hon däremot är på flykt och försöker lista ut vad som egentligen hände Bogdan, då är hon i toppform och klarar vad som än slängs mot henne. Hon är lite av en supermänniska och egentligen kommer jag aldrig nära henne för att hon inte är riktigt trovärdig i mina ögon på grund av det, men det är ändå en underhållande berättelse som håller mig fängslad till slutet.
Både Experimentet och Loppet har verkligen haft intressanta upplägg så det ska bli spännande att se vad Tollström hittar på framöver!
tisdag 12 december 2017
Veckans topplista - Bokomslag på temat rött
Det närmar sig jul med stormsteg! Inne hos Johanna koncentrerar vi oss på böcker med röda omslag den här veckan :) Jag har fokuserat på omslag som ger julkänsla, vare sig jag läst boken eller inte.
måndag 11 december 2017
Drakviskaren av Lovisa Wistrand
Originaltitel: Drakviskaren
Sidor: 599 (Kartonnage)
Serie: Alvblodstrilogin (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Hämnd. Kärlek. Förbjuden magi. Och en tusenårig kraft som väcks till liv igen.
Vid 21 års ålder får alla kvinnliga solalver en förmåga. Men Iszaelda får ingen. Hon är annorlunda. Utstött. Passar inte in.
När byn attackeras och bränns till marken, ger sig Iszaelda av efter hämnd. Ödet tar henne från den frost-klädda skogen Valeanrae, till Gorgoroths djungler och ruinerna av den underjordiska staden Sumetra. Fiendens ledare måste dö, och hon ska bli den som dödar honom.
Men så får hon känslor för en man. En man vars kärlek skulle förstöra allt. Och medan en uråldrig kraft väcks till liv, en kraft som alla trodde var utdöd, kastas Iszaelda in i en farlig kamp, där gränsen mellan det goda och det onda är vingtunn.
Allting har ett pris och ingenting är gratis. Hur mycket är Iszaelda villig att offra? Kan hon viga sitt liv åt krafter som ingen borde lita på? Och kan hon döda den hon älskar?"Under min läsning av den här boken har jag haft sällskap på Facebook av Läsa är att leva. Vi läste den samtidigt och har kunnat diskutera under tiden, vilket har varit jättetrevligt och givande! Det är inte ofta jag har haft lyxen att kunna live-diskutera med någon som läser samma bok :).
I alla fall, jag är kluven till den här boken. En del av mig tycker om den. En del av mig har en del invändningar. Jag tänkte börja med det negativa. Dels har jag lite svårt för en del hopp i språket den gör; vissa gånger är det väldigt ordentligt, vackert, som man kan tänka sig att alver pratar. Och sedan hoppar det till saker som mer hör hemma i verkliga livet; raring, aw, dum i huvudet, snuffis och liknande. Det blir ett för stort glapp för mig och något jag hakar upp mig på när det händer.
Sen kommer vi till kärleksdelen och jag ska inte säga för mycket för dem som inte läst den men jag hade problem här. Mitt yngre jag däremot, hade inte reflekterat alls över saker som jag såg problem i nu, det ska jag erkänna. Då hade jag nog bara svepts med och sett det som författaren nog ville att jag skulle se. Men nu har jag svårt för hur allting löser sig, hur saker förlåts.
Och nu låter det ju som jag bara klagar, men det är inte meningen! För det finns som sagt en del av mig som tycker om den, som ändå vill veta hur det går och fortsätter framåt. Den är spännande, lättläst och har bra driv i sig. När huvudkaraktären Iszaelda är tuff och modig, när hon vägrar vara som alla andra vill att hon ska vara, då är hon riktigt bra. Draken Nyx som dyker upp blir en favoritkaraktär hos mig. Det här är författarens debut och även om jag inte kommer helt överens med allt, så ser jag fram emot att ta del av vad hon kan göra i framtiden.
fredag 8 december 2017
Svenska julsånger book tag
Elins video: https://www.youtube.com/watch?v=lqnUQo3tiHQ&t=0s
1. Julbocken - Gammal favoritbok som du fortfarande gillar.
2. Hej mitt vinterland - En bok som utspelar sig i ett vinterlandskap.
3. Tomten jag vill ha en riktig jul - En läsupplevelse som kändes "på riktigt".
4. Nu ska vi jobba med väldig fart - En bok du slår dig ner med framför brasan för att koppla
av under julstressen.
5. När vi närmar oss jul - En barnbok du aldrig kommer bli för gammal för.
6. En helt ny jul - En bok du har ett starkt minne från.
7. Mer jul - En bok/bokserie som du bara ville ha mer av.
8. När julen rullar över världen - Vilka böcker önskar du dig i julklapp?
torsdag 7 december 2017
Den sista vilan av Mats Ahlstedt
Originaltitel: Den sista vilan
Sidor: 329 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack!
"Vem stryper och stympar prostituerade kvinnor?
Flera tecken tyder på att Fatima Wallinder och hennes kollegor vid Göteborgspolisen har med en satanistsekt att göra. När Fatima och hennes spaningsgrupp nystar i fallet hittar de inte bara kopplingar till satanism utan också till något betydligt värre.
Samtidigt sörjer Fatima sin vän fängelseprästen Johannes Brobeck som hastigt har avlidit. Kan hans dödsfall ha kopplingar till mordutredningen?
Polisen jagar en eller flera gärningsmän, skoningslösa i sin ondska, som anser att vissa människor inte förtjänar att leva. En av dessa är Fatima själv..."Jag har bara läst en bok av Mats Ahlstedt tidigare och det är Öga för öga, tand för tand, som handlar om en annan utredare, Ella Werner. I den här boken får vi följa Fatima Wallinder och henne har jag alltså inte träffat på tidigare. Öga för öga, tand för tand tyckte jag om. Den här är jag lite mer sval till.
Dels blir jag lite irriterad på Fatima, hon utsätter sig för livsfara gång på gång trots att hon vet att det är dumt och hon vet hur orolig hennes familj (man och barn) blir. Hon åker iväg ensam och träffar/jagar misstänkta och är nära döden vid flera tillfällen. Det stör mig lite när det har upprepats några gånger.
Sen känns det för mig som att det är lite för mycket som händer. Det blir för många trådar och spår. Visserligen knyts allt ihop snyggt i slutet men vägen dit har många grenar och jag hinner aldrig komma in på en tankegång hos polisen innan något nytt dyker upp. Det är så jag upplever det i alla fall.
Den är däremot lättläst och har korta kapitel så det blir lätt att man tänker att man kan läsa ett till och ett till och så vidare. Många kan säkert tycka om den men jag hade en bättre upplevelse med den tidigare boken jag läst av författaren.
onsdag 6 december 2017
Jägaren av Kamilla Oresvärd
Originaltitel: Jägaren
Sidor: 311 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack!
"När Julia en tidig morgon kommer hem från ett nattklubbsbesök möts hon av en fruktansvärd syn i köket ligger hennes storasyster livlös på golvet och det är blod överallt. Kriminalkommissarie Stina Seger och hennes grupp blir tilldelade fallet, med väldigt få ledtrådar att arbeta med. Stina kämpar med sorgen efter sin mamma, och i kombination med att ständigt ligga steget efter gärningsmannen blir hennes situation nästintill ohanterlig. De måste komma nära innan mördaren slår till igen, men till vilket pris?
Samtidigt jagar en man sanningen om en olycka som skedde flera år tidigare. Men vem är han? Och vad är det som han så desperat söker efter?"Det här är en fristående uppföljare till boken Minnesbäraren, som jag inte läst. Om jag förstår det rätt så är båda två böcker som egentligen kom som ljudbokserier på Storytel först, innan de blev fysiska böcker. Jag har inte lyssnat på dem heller utan det här blev min första bekantskap med Stina Seger och hennes kollegor.
Jägaren är en spännande berättelse med mycket driv. Det händer alltid något, kapitlen är korta och det är väldigt lätt att bara låta sig dras med i allt och försöka lista ut hur allt hänger ihop. Jag hade ingen koll på det förrän författaren själv ville att jag skulle förstå det, det var så det kändes. Ledtrådarna var smidigt utplacerade och till slut hade man fått ihop tillräckligt mycket för att se hela bilden.
Det jag egentligen är lite trött på i berättelser på är poliser som mår så dåligt att det går ut över deras jobb av olika anledningar. Att de alltid ska vägra ta emot stöd och hjälp tills något går helt galet. Jag märkte när jag läste att det gjorde mig en aning irriterad den här gången.
Men vill man ha en snabbläst och spännande deckare är det här ett tips!
tisdag 5 december 2017
Veckans topplista - Nobelpriset
Inne hos Johanna är det dags för en ny topplista! Den här veckan koncentrerar vi oss på Nobelpriset. Här blir det fem böcker jag vill läsa av Nobelpristagare helt enkelt.
Rudyard Kipling fick priset 1907 och jag har den här utgåvan av Djungelboken i bokhyllan! Den vill jag så klart läsa.
Selma Lagerlöf fick priset 1909 och jag vill läsa många av hennes böcker men just den här med hennes tre självbiografiska böcker i sig lockar extra mycket.
Patrick Modiano fick priset 2014 och jag har faktiskt läst en bok av honom sen dess. Men den jag är mest intresserad av är fortfarande Dora Bruder.
Svetlana Aleksijevitj fick priset 2015 och jag har sen dess velat läsa något av henne. Speciellt De sista vittnena.
Också tar vi med årets pristagare. Den jag är mest nyfiken på är nog Never Let Me Go, men den som kommer bli läst först är nog Återstoden av dagen eftersom det är den jag har hemma.
måndag 4 december 2017
Maran av Åsa Larsson & Ingela Korsell
Originaltitel: Maran
Sidor: 197 (Kartonnage)
Serie: PAX (del 9)
Ålder: 9-12
"Svarthäxan sluter ett ödesdigert avtal med Maran och Estrids drömväktare sätts ur spel. Det är korpbröderna Alrik och Viggo som måste bege sig ner i Estrids dröm och rädda henne! Iris varnar dem om att det finns en stor fara med att beträda drömmarnas värld; om man dör i drömmen så dör man på riktigt..."Det börjar bli lite sorgligt nu när jag läser de här böckerna för nu vet jag hur nära slutet vi är! Bara en enda liten bok kvar att vänta på, sen är det färdigt. Vad ska jag göra då? Vad ska jag då skicka för böcker åt systersonen så fort de kommer ut?!
Som vanligt går det väldigt fort att läsa ut en bok i den här serien, det är så spännande och berättelserna har så bra driv att man verkligen inte vill lägga ner dem. Och den cliffhangern som det avslutades med här alltså...Inte snällt!
Jag har egentligen inte så mycket jag kan skriva om den här enskilda boken då jag inte vill förstöra för någon som kanske inte läst dem än. Det enda jag kan säga är att det är en otroligt bra serie och har man någon i slukaråldern som gillar spännande och lite läskiga böcker är det här verkligen ett hett tips!
Etiketter:
9-12 år,
Bonnier Carlsen,
Henrik Jonsson,
Ingela Korsell,
Maran,
Pax,
Åsa Larsson
fredag 1 december 2017
Tid för Odd av Dean Koontz
Originaltitel: Odd Hours
Sidor: 287 (Pocket)
Serie: Odd Thomas (del 4)
"Mystiska händelser i den lilla staden Magic Beach i Kalifornien har fått Odd att bege sig till västkusten. Men är det ett meddelande från andra sidan eller ett förtvivlat rop på hjälp?
Odd Thomas vet mer om universums mysterium än någon annan. Han kan se de döda och han har lärt sig att ingenting sker av en slump - även i kaoset finns det ordning, mål och mening. I sitt hem i öknen lyckades Odd en gång finna lugn och ro men han förlorade allt igen. Ensam och rädd befinner han sig nu i en stad vars namn tycks vilja säga honom något. Medan han försöker ta reda på vad som lockat dit honom tar han jobb som kock och assistent åt en excentrisk 90-årig före detta filmstjärna som bär på lika många rädslor som minnen från Hollywoods glansdagar.
Men ingenting är vad det verkar vara. De onda krafter Odd möter kommer från fler än ett håll och det nattsvarta mörkret tänker inte övergå till gryning förrän ett förödande avslöjande har skett."Nu har jag läst den sista boken jag har hemma om Odd Thomas, den väldigt charmiga och sympatiska snabbmatskocken från Pico Mundo. Nu måste jag köpa på mig resten av serien för att kunna fortsätta!
För fortsätta vill jag så klart. Jag älskar att läsa om Odd. Jag vet att jag sagt det tidigare men det tål att upprepas, han är verkligen en av mina absoluta favoritkaraktärer. Böckerna är väldigt spännande och det förekommer ju en del övernaturligt i dem, men i grunden är det ändå oftast människan som är den onda. Men trots allt mörker som finns i berättelserna tar Odd också med sig en otroligt härlig humor in bland allt. Inte så att det blir för mycket, men den finns där i små kommentarer och funderingar han har.
Jag vill inte säga så mycket om den här enskilda boken eftersom det är nummer fyra i serien. Men har ni inte läst om Odd ännu så kan jag verkligen rekommendera att ni gör det!
"En duva som sänker sig genom vitglödande luft, en buske som börjar brinna och en röst som hörs ur elden, stjärnor som flyttar sig ur sina tidlösa konstellationer och bildar meningsfulla mönster på himlen...
Det är några av de tecken som profeter genom historien har baserat sina förutsägelser och handlingar på. Jag fick istället två klockor som hade stannat.
Om jag inte bara är ett missfoster vars utomsinnliga varseblivning är resultatet av ett fåtal muterade synapser som gör underliga kopplingar i hjärnan, om min gåva har en annan givare än den likgiltiga Naturen och dessutom har ett syfte, då måste ängeln som sköter Odd Thomas konto ha en riktigt ansträngd budget." - sid. 108
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)