tisdag 28 februari 2017

Hemma hos Bettan av Eli Åhman Owetz


Originaltitel: Hemma hos Bettan
Sidor: 288 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tack! 
"De tre barndomsvännerna Bettan, Matte och Carina har fastnat i en grå vardag. Bettan drömmer om att öppna inredningsbutik men harvar på som busschaufför, Mattes författarkarriär vill aldrig riktigt ta fart och Carinas glamorösa liv slås i spillror när hon erbjuds avgångsvederlag från sitt chefsjobb.
De bestämmer sig för att åka tillbaka i tiden, till utsvängda jeans, blå Blend och Kiss. Till Bettans sommarställe där allting en gång började, och där en missuppfattning kommer att leda till den perfekta affärsidén - en retro-retreat för tilltufsade själar."
Det här var en överraskning som dök upp i brevlådan för ett tag sedan. En lagom lättsmält och småmysig feelgoodroman som passar bra när man vill läsa utan att tänka så mycket. 

Kanske passar den ännu bättre om man själv har minnen från 70-talet. Jag var inte ens påtänkt då så mycket av nostalgin flyger över huvudet på mig. Men hade man sin ungdom samtidigt som karaktärerna finns det nog mycket man känner igen sig i när man läser.

Och även för mig som inte har den kopplingen är det trevlig läsning. Det är vänskap, kärlek och försöken att hitta lyckan.

måndag 27 februari 2017

The last days of Jack Sparks av Jason Arnopp



Originaltitel: The Last Days of Jack Sparks
Sidor: 400 (Häftad)
"Jack Sparks died while writing this book. It was no secret that journalist Jack Sparks had been researching the occult for his new book. No stranger to controversy, he'd already triggered a furious Twitter storm by mocking an exorcism he witnessed. Then there was that video: forty seconds of chilling footage that Jack repeatedly claimed was not of his making, yet was posted from his own YouTube account. Nobody knew what happened to Jack in the days that followed - until now."
Den här boken plockade jag upp på jobbet för att den lät superintressant. Precis som något jag borde älska och det gjorde jag verkligen! Det är som en blandning mellan Night film och House of Leaves. Det är spännande och vrickat på samma gång. Man blir förvirrad, skrämd och samtidigt löjligt lycklig över att ha hittat en till bok som är en sån läsupplevelse.

Här finns exorcism, hopp i tid och rum, andar och så många twister att upp och ner inte är logiskt längre. Det skulle kunna bli för mycket men jag är helsåld på allt. Det är inte ofta såna här böcker dyker upp så när det händer är det verkligen toppen.

Rekommenderar den absolut!

fredag 24 februari 2017

Veckans bokbloggsjerka


Nu var det ett bra tag sedan jag var med på jerkan hos Annika men idag är det dags igen! Veckans fråga är:
"Jag kan inte gå in på en bokhandel utan att köpa böcker som jag känner ett absolut tvång att äga just där och då. Jag utgår ifrån att alla känner igen sig (eller har jag fel?), var tror du att detta tvång/denna impuls bottnar i?"
 Det är helt klart något jag känner igen mig i, jag jobbar ju i bokaffär så det här tvånget kommer ofta. Och varför? För ibland kommer en sån där bok som bara skriker "Du kommer älska mig!!!". Då måste man faktiskt lyssna och ta med den hem. Tanken är väl att den ska läsas så fort som möjligt men ibland finns det ju många böcker som skriker högt så hur stort det där tvånget än var så blir den liggande. Men då finns den i alla fall där och väntar på en.

Man missar inte den där superintressanta boken, jag tror det är det tvånget bottnar i, man vill ha berättelserna i närheten.

tisdag 14 februari 2017

Fallna kvinnor av Eva F Dahlgren


Originaltitel: Fallna kvinnor
Sidor: 350 (Pocket)
"Fallna kvinnor handlar om kvinnor som alla tittade snett på, föraktade eller kastade lystna blickar efter. Trots fattigdom och nöd hävdade Socialstyrelsen att skörlevnad främst berodde på »psykisk störning« och »allmän social mindervärdighet«. Socialstyrelsen menade 1925 att de inlåsta kvinnorna kunde sorteras i elva »psykologiska typer«, där demimonder stod högst och berglärkor lägst. Demimonder hade ofta älskare på Östermalm medan berglärkor höll till i skogsbackar och runt hamnar.
Vilka var dessa kvinnor? Hur såg deras liv ut? Och varför hamnade de på Landskrona? Tack vare ett stort researcharbete av Eva F Dahlgren har de intagna själva fått komma till tals. Ett stycke kvinnohistoria, en skildring av ett skamfyllt och grymt försök att försöka fostra kvinnorna i Landskrona till dugliga samhällsmedborgare. Med Fallna kvinnor ger Eva F Dahlgren dessa kvinnor upprättelse."
Jag vet inte vars jag hörde talas om den här boken och blev intresserad. Det kanske bara var att jag såg den på jobbet, läste baksidan och kände att den här kommer vara värd att läsa.

Och fascinerande läsning var det verkligen. Texten är inte alls svårläst trots att det inte är något direkt glädjefyllt ämne som tas upp. Det blandas också med fotografier från till exempel anstalten i Landskrona, där de skulle uppfostras till ordentliga medborgare efter att de åkt fast.

Det är omöjligt att inte tycka synd om kvinnorna som författaren väljer att rikta in sig på och följa. De hade det verkligen inte lätt, en gång dömd så var det i stort sett omöjligt att ta sig in i ett normalt liv med arbete igen, hur mycket de än ville det. Det var som att de blev synligt märkta och oftast var de inte ens välkomna hem till föräldrarna igen.

Speciellt ena, som författaren valt att kalla Karin, känner man verkligen med och vill bara att det ska sluta bra för. Hon har en dotter som hon vill få hämta och bo med igen, hon vill verkligen ordna upp sitt liv, men det samhälle som säger att hon ska bli en nyttig medborgare gör det samtidigt så svårt för henne att faktiskt bli det.

Fallna kvinnor var verkligen en bra och intressant bok. Nu är jag väldigt sugen på att läsa författarens tidigare bok, Farfar var rasbiolog, också.

måndag 13 februari 2017

Krigsdagböcker 1939-1945 av Astrid Lindgren

Originaltitel: Krigsdagböcker 1939-1945
Sidor: 366 (Inbunden)
"Under hela andra världskriget skriver Astrid Lindgren dagbok där hon berättar om vardagen i Stockholm, om en värld i krig och om livets gång i den egna familjen - ett unikt självbiografiskt verk. Bland hennes anteckningar klistrar hon in och kommenterar urklipp från svenska tidningar. Krigsdagböckerna 1939-1945 är en personlig skildring av hur dramatiska världshändelser påverkar oss alla - en text laddad med sorg och förfäran.
Det här är Astrid Lindgrens krigsdagböcker så som hon skrev dem. Boken är rikt illustrerad med dagboksuppslag och ett antal tidigare opublicerade familjebilder."
Om jag minns rätt har jag vunnit den här boken på en blogg för några år sen. Och sen har den fått vänta ett ganska bra tag innan den blev läst. Men nu är det också gjort.

Det är verkligen intressant läsning, både för att det ger en inblick i Astrid Lindgrens eget privata liv men också för att hon kommenterar så klokt om det hemska som sker ute i världen. Ibland lyser det även igenom vilken härlig humor hon måste ha haft.

Största delen handlar så klart om kriget. Hon klistrar in tidningsurklipp om vad som händer och hur människor i andra länder har det, för att sedan kommentera det med sina egna tankar. Det slår mig gång på gång vilken underbar människa hon verkar ha varit, hur intelligent och varmhjärtad hon var.
Ibland glimtar hennes privata liv förbi, som när hon börjar skriva berättelserna om Pippi Långstrump, får sin första recension och vad barnen får på sina födelsedagar. Det här gör allting mycket mer personligt och boken blir verkligen ännu bättre av det.

Det är ingen bok att läsa i ett svep på en kväll, men trots det tunga ämnet gick den ändå förvånansvärt snabbt att ta sig igenom.

torsdag 9 februari 2017

Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad av Linda Skugge


Originaltitel: Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad
Sidor: 274 (Pocket)
"Med skarp iakttagelseförmåga, med oräddhet och ett språk som biter kräver Linda villkorslös kärlek för alla barn. Hon ger oss lektioner i feminism, argumenterar för rätten till kejsarsnitt, resonerar kring abort, porr, föräldraförsäkring och andra ständigt aktuella ämnen. Linda Skugge har förmågan att vara skitförbannad och rolig på en gång - det visar hon tydligt i Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad, ett urval ur Lindas samlade krönikor mellan åren 1998 och 2001."
Den här boken fick följa med mig hem från syrran egentligen enbart baserat på titeln. Annars har jag ingen direkt koll på Linda Skugge eller det hon skrivit. Jag har nog aldrig tidigare läst någon krönika av henne eller intresserat mig särskilt mycket för henne som person.

Men det var en snabbläst bok med sina korta avsnitt om allt möjligt. Ibland var det lite roligt, ibland väldigt smart men ibland också lite upprepande. Vissa krönikor tog upp samma saker kändes det som och då hände det att jag skumläste lite för att inte behöva läsa samma sak flera gånger.

Allt som allt en trevlig liten bok som gick snabbt att läsa och hade flera bra stunder, men nu får den nog gå vidare till ett nytt hem.

onsdag 8 februari 2017

Doctor Who - After Life


Originaltitel: After Life
"With a force of personality capable of bending time itself and all the energy of a star's exploding heart, the Doctor blasts into the hollow, tragic life of a woman with so much to offer - and gives her the chance to scream "Germino!" at the thrills and terrors of an infinite universe."
Det här var glädje och mys för mitt nördhjärta. Men inget slår så klart tv-serien! Här är det i alla fall den elfte doktorn, Matt Smith, som drar med sig en ny kompanjon på äventyr. Bland annat får hon möta en rymdhund i en av berättelserna, den värmde mitt hjärta lite extra mycket.

I fem kapitel får vi följa dem på deras resor genom tid och rum och för varje nörd är det här en liten pärla. Den är egentligen en liten skatt enbart på grund av hur fint omslaget är gjort. Jag tycker verkligen om färgerna och stilen på det.

torsdag 2 februari 2017

Februari TBR

Ny månad, ny bokhög! Förra månadens klarade jag av, förutom Stad i brand som jag fortfarande håller på med. Men jag hann med andra böcker också som inte var med i den högen så jag är trots allt väldigt nöjd.

Här kommer de böcker jag vill få läst i februari: 

  • Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad av Linda Skugge
  • Fallna kvinnor av Eva F Dahlgren
  • The Last Days of Jack Sparks av Jason Arnopp
  • I kroppen min/Vägsjäl av Kristian Gidlund
  • Krigsdagböcker 1939-1945 av Astrid Lindgren
  • Doctor Who: After Life 
  • Harry Potter och De vises sten av J.K Rowling
Plus då förhoppningsvis läsa ut Stad i brand av Garth Risk Hallberg. Finns det någon i min hög ni tycker att jag borde skynda extra till? Vad ska ni läsa den här månaden? 

onsdag 1 februari 2017

Ordbrodösen av Anna Arvidsson


Originaltitel: Ordbrodösen
Ålder: Unga Vuxna
Sidor: 328 (Flexband)
Recensionsexemplar: Från Rabén & Sjögren, tack! 
"En hemlighet som de har bevarat i generationer. Och en hemlighet som ingen av dem ännu känner till.
I en bruksort i Värmland bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. Kvinnorna kan styra andras tankar och handlingar med sina skrivna ord. Dagen då Alba fyller arton är det hennes tur. När hon kliver in i samlingssalen i den nedlagda byskolan vet hon att ceremonin bara kan sluta på ett sätt. Ingen ordbrodös har någonsin misslyckats med sitt inträdesprov.
Inte förrän nu."
Den här boken har jag vetat om länge. Jag följer författarens Instagram och har sett hennes arbete fram till den färdiga slutprodukten. Nyfikenheten blir lite extra stor när man är med en bok på det sättet, så när förlaget frågade om jag var intresserad av att läsa den var det självklart att tacka ja.

Ordbrodösen är riktad mot unga vuxna men fungerar jättebra även för mig som vuxen. Den är spännande, och trots att den handlar om magiska förmågor får författaren mig att tro på det. När jag läser så är det självklart att det finns en släkt som kan styra dig med det skrivna ordet. Skulle det vara påhittat? Inte då!
Allting är så snyggt sammanflätat! Alba tycker jag om direkt, hon känns mänsklig och äkta hela tiden. Hennes liv vänds verkligen upp och ner när hon inte får den gåva som hon, och alla andra, tagit för givet ska dyka upp på hennes artonårsdag. När hon börjar nysta i anledningen blir det ännu mer fascinerande.

Den gick riktigt snabbt att läsa och nu när den är slut längtar jag efter mer. Jag ser fram emot fler böcker av Arvidsson i framtiden!