tisdag 12 augusti 2014

Stockholms undergång av Fruktan


Sidor: 253 (Danskt band)
Recensionsexemplar: Ja från Undrentide
"Slutet är här. Gör dig redo.
Sömngångare demolerar Stockholm. Monster samlar lik, pesten bryter ut och skadedjur utrotas. Ett väderfenomen drabbar staden, demoner kommer till Kungens kurva och en komet närmar sig Sergels torg. Människor förfryser inifrån och Hötorgsskraporna faller som dominobrickor.
Stockholms undergång är en antologi med noveller om hur staden möter sitt slut i nutid, dåtid och framtid. De tio fristående berättelserna tar plats i ett Stockholm som är obehagligt välbekant. I ett Stockholm där vardagen raseras. I ett Stockholm där vad som helst kan hända.
Skrivarkollektivet Fruktan består av Andreas Rosell, Boel Bermann, Christian Enberg, Eira A Ekre, Erik Odeldahl, Fredrik Stennek, Jörgen Gavelin, Malin Gunnesson, Martin Gunnesson och Patrick Ogenstad.
Med i samlingen finns också en novell av skräckmästaren Anders Fager."
Åh vad jag gillar det här! Jag blir lite extra glad när jag hittar noveller jag faktiskt gillar. Det är ju som sagt inte riktigt min grej annars, men det här är så bra!

Jag bad att få den här boken efter att ha fått ett underbart mail från Fruktan, det var en lista med saker jag behövde för att överleva undergången och ett tips om att läsa den här boken för att den hade all information jag behövde. Jag älskar verkligen när man gör något så lite extra speciellt för att få upp intresset för en bok, och självklart blev jag intresserad!

I novellerna får vi läsa om, precis som titeln säger, olika sätt Stockholm går under på. Det är underbart obehagligt på flera olika sätt, ibland slår hjärtat mitt hårt på grund av jaktscener, ibland på grund av att jag kan föreställa mig den obeskrivliga rädsla som man måste känna om man till exempel får veta att en komet är på väg att träffa staden man bor i.
Gemensamt för alla novellerna är att de kryper in under skinnet och gör så att det känns som att jag verkligen är där. Jag måste överleva från zombie-liknande varelser, jag känner stressen över att ta mig ut ur staden innan allt går åt helvete, jag blir illa berörd av något så vackert som en regnbåge och mycket mer.

Jag tycker verkligen om alla noveller, men mina två favoriter får bli Lönelördag av Erik Odeldahl och Öde land av Christian Enberg. Det var de två som fick mitt hjärta att rusa mest av skräck och lite panik för att jag levde mig in så mycket i dem.
Men hela novellsamlingen är otroligt läsvärd!

12 kommentarer:

 1. Jag tyckte bra om den här, och så är det väldigt kul att läsa andras recensioner på den. Det känns som alla fastnar för olika noveller :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har sett några olika favoritval hittills, det är jätteintressant att se! :)

   Radera
 2. Låter lite läskig ;)

  SvaraRadera
 3. Jag ser fram emot den:). Vill bli skrämd;).

  SvaraRadera
 4. Jag är jättesugen på den här - trots att jag är livrädd för skräck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh hoppas du läser den då! :) Vore kul att veta vad du tycker! :)

   Radera
 5. Jag har funderat lite på denna men varit skeptisk. Det kanske är något att ha ändå då!

  SV: Tack så hemskt mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker den är väl värd tiden! :)

   Radera
 6. Wohoooo! Min rec kommer också snart men visst är den bra!

  SvaraRadera