lördag 25 maj 2013

Av kött och blod av Henrik Johansson


Sidor: 290

"På en rostfri arbetsbänk i ett restaurangkök i östra Malmö låg en golem: en stum, stark och själlös varelse skapad av människohand, byggd av kött. Köttmonstret väntade. En av restaurangens anställda skulle mördas. 
Tempi Moderni går med vinst, men det räcker inte. Ledningen vill ha mer. Tempot höjs och inte en krona spenderas i onödan. Med kniven mot strupen blir personalens motstånd hårdare och hårdare. Till slut finns det ingen väg tillbaka."
 Först och främst, tusen tack till Federativs förlag för recensionsexemplaret!

Innan jag går in på vad jag tyckte ska jag skriva lite snabbt om hur förväntningarna för boken såg ut innan jag började läsa. Först var jag väldigt förväntansfull för jag läste det om en golem och på baksidan står även ordet deckare nämnt, vilket lät som en otroligt spännande blandning!
Sedan hann jag läsa bitar ur några recensioner innan jag själv började läsa den och då sjönk mina förväntningar lite eftersom de nämnde att folk som gick in med förhoppningar om en deckare kanske skulle bli besvikna.

Men i alla fall, jag började självklart ändå läsa...och helt plötsligt insåg jag att mer än halva boken var läst och jag ville inte alls lägga den ifrån mig! Det spelar faktiskt ingen roll att jag inte fick den där deckaren jag hade trott från början. För det här är så bra ändå.

Man får alltså följa de som jobbar på restaurangen Tempi Moderni, de som jobbar i köket, servitriserna, cheferna. Och där finns det folk jag börjar avsky, folk jag verkligen tycker om och konflikter som drar in mig ganska ordentligt känslomässigt. Jag blir nästan lika frustrerad och arg som personerna i boken blir.
Och det är för mig ett bra betyg på en bok, att den kan dra in mig som läsare så pass mycket.

Samtidigt som jag blir så engagerad i personerna så tycker jag det är intressant att läsa om hur ledningen för restaurangen kommer på alla fula knep för att spara in pengar och få vinsten att bli större. För den här boken lämnar också stor kritik mot just det, att längtan efter vinsten kan gå alldeles för långt så man glömmer allt annat och inte tar hänsyn till personerna som blir lidande av det.

Så tack igen Federativs förlag för en bok som till slut blev en väldigt positiv överraskning att läsa!

8 kommentarer:

 1. Spännande att läsa om den här boken som jag väntat på! Tack för din text!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillade texten! Tack för att du läste :)

   Radera
 2. Svar
  1. Det gjorde jag verkligen! Var väldigt kul att få läsa den :)

   Radera
 3. Åh jag ser så mycket fram emot att läsa den. Det är snart dags!!

  SvaraRadera
 4. Jag tänkte bara berätta att den inte säljs på Adlibris för tillfället utan det är Bokus som gäller.

  http://www.bokus.com/bok/9789186474645/av-kott-och-blod/

  SvaraRadera
 5. Hej Vargnatt!

  Kul att läsa din recension av boken, här är min om du vill läsa: http://bokslukare.blogg.se/2013/may/recension-av-boken-kott-och-blod.html

  SvaraRadera