onsdag 12 februari 2020

Stephanie Mailers försvinnande av Joël Dicker


Originaltitel: La Disparition de Stephanie Mailer
Sidor: 588 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack! 
"30 juli 1994. Orphea, en liten sömnig badort i The Hamptons, skakas av en fruktansvärd nyhet: borgmästaren och hans familj har hittats mördade. Två unga och ambitiösa poliser, Jesse Rosenberg och Derek Scott, leder utredningen och lyckas till slut överlista mördaren. 
Men 20 år senare, vid Rosenbergs pensionering, konfronteras han av en ung journalist, Stephanie Mailer, som antyder att de trots alla bevis kanske tog miste på den skyldige. Strax därefter försvinner hon under mystiska omständigheter. Vad har hänt med Stephanie Mailer? Vad är det hon har upptäckt? Och framför allt: Vad var det egentligen som hände i Orphea kvällen den 30 juli 1994?"
För ungefär sex år sedan skrev jag om Sanningen om fallet Harry Quebert, en bok som verkligen knockade mig med hur bra den var. Sedan dess har jag längtat efter mer från Joël Dicker så när Stephanie Mailers försvinnande äntligen dök upp var det ren och skär boklycka!

Jag var inte ens speciellt nervös över att bli besviken, vilket ofta är fallet när man verkligen älskat en bok och författaren kommer med något nytt. Men det kändes som att jag kunde lita på Dicker och jag hade helt rätt, den här boken är underbar.

Det är något av en pusseldeckare, inte speciellt blodig och med många karaktärer som dras in i en spännande historia där inget är som det först verkar. En del karaktärer är härliga, jag tycker om dem och vill att allt ska gå bra, andra är sådana jag sitter och irriterar mig på och bara önskar skulle vakna upp någon gång. Men alla tillför något till berättelsen så det är okej!

Jag är otroligt imponerad över hur skickligt Dicker bygger upp allting. Små saker som nämns lite i förbifarten i en karaktärs liv dyker långt senare upp som något jättestort i en annans och pusselbitarna passar ihop på ett tillfredsställande sätt. Jag blev helt ärligt glad när jag upptäckte sådana detaljer, det var så bra gjort.

Efter att bara ha läst två böcker tror jag ändå jag vågar säga att jag har fått en ny favoritförfattare. Det här är en bok jag önskar att jag kunde läsa för första gången igen. Jag rekommenderar den verkligen!

3 kommentarer: