onsdag 13 december 2023

Hildur av Satu Rämö

 

Originaltitel: Hildur
Längd: 12 h
Serie: Hildur-serien (del 1)
Uppläsare: Mirja Turestedt
"Hildur Rúnarsdóttir är chefen för enheten för försvunna barn på Island. I ett försök att glömma sin traumatiska barndom varvar hon utredningsarbetet med att surfa på Islands kyliga vågor. Dessutom har hon en gåva som sätter henne i en klass för sig - förmågan att känna när tragedier närmar sig. Hör det samman med det som inträffade för 25 år sedan?

Till sin hjälp har hon Jakob Johanson, en polis som reser från Finland för att samarbeta med Hildur. När Jakob inte jobbar stickar han isländska tröjor. Enligt honom är stickning precis som livet självt: Förutsägbart, men kaotiskt.

I berättelsens början sker en lavin i Västfjordarna, och en man hittas död i ruinerna av ett hus. Men det är inte lavinen som har satt punkt för hans liv - man upptäcker att han har ett snitt i halsen. Hildur och Jakob tvingas snabbt inse att det förtrollande landskapet döljer mörka hemligheter. De måste kämpa för att försöka lösa gåtan innan mördaren slår till igen."

Jag blir alltid intresserad när en bok utspelar sig på Island. Det är ett land som alltid fascinerat mig och jag hoppas verkligen på att kunna åka dit någon gång.

En deckare som blandar det isländska med lite finskt lät väldigt lockande och jag tycker det är en lovande start på en serie. Jag gillar våra huvudkaraktärer Hildur och Jakob, speciellt Jakob med sitt stickande. Båda har intressanta bakgrundshistorier som jag vill veta mer om. Jag anar att det kommer avslöjas mer och mer under seriens gång.

Den är inte så blodig och inte heller direkt läskig utan mer lite lagom spännande. 

2 kommentarer:

  1. Det låter som boken levde upp enligt förväntningarna. Jag får se om jag kan hålla mig från den till den kommit lite fler delar (vilket jag hoppas att det blir) eller om jag också lyssnar på den nu i vinter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ganska säker på att det blir fler delar! :)

      Radera