torsdag 12 januari 2023

En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong

 

Originaltitel: On Eearth We´re Briefly Gorgeous
Sidor: 267 (Pocket)
"Little Dog växer upp med en mamma och mormor som arbetar på nagelsalong. Vietnamkrigets fasor drev dem till det nya landet. Men djupa trauman läker långsamt.

I ett brev till modern, som inte är läskunnig, berättar sonen för att försöka förstå sig själv och sin plats i världen. I bakgrunden av hans skildring av kriget, våldet och en familj, den första kärleken och att bli författare, skymtar ett USA söndertrasat av klassklyftor och en skenande opioidkris.

Det är mycket som behöver läkas och lagas, men kärleken finns och språket finns."

 En stund är vi vackra på jorden är en berättelse som verkligen känns. Vartenda ord är viktigt och jag får känslan av att författaren valt ut dem noga.

Det är en berättelse om en pojke, Little Dog, och hans mamma och mormor. Deras liv efter att de flytt Vietnamkriget och hur modernas trauman sitter i och påverkar pojkens uppväxt. Det handlar om våld, familj, att känna sig utanför samhället när språket inte finns, den första kärleken och missbruk.

Det är inte en speciellt lång bok men den tog ändå tid att läsa, just för att allt känns så viktigt. Jag kunde inte läsa snabbt utan det fick ta sin tid. Jag läste om vissa meningar som jag fastnade extra mycket för och bara tog in allt som hände på sidorna.

"Jag visst inte att kriget fortsatte inuti dig, att det ens fanns ett krig, att det stannar i dig för alltid om det kommer in - att det fortsätter eka, ett ljud som ger form åt din egen sons ansikte."

2 kommentarer:

  1. tyckte mycket om denna…. https://hannelesbibliotek.blogspot.com/

    SvaraRadera