måndag 3 oktober 2022

Ormens år av Ulrika Ewerman

 

Originaltitel: Ormens år
Sidor: 294 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Året är 1956 och Judith har under sin kringflyttande uppväxt aldrig vågat lita på att något kan bestå. När hon träffar syskonen Valter och Vera hoppas hon för första gången att hennes familj ska slå ner sina rötter. Hon får sin önskan uppfylld och trion är oskiljaktiga genom barndomen. Tack vare Valter inser Judith att det kanske inte är så farligt att vara beroende av någon.

Men allt förändras under ormens år 1965 då Valter och Vera bryter all kontakt med henne utan förvarning eller förklaring. Judith flyr från byn och lovar sig själv att aldrig igen bli ett offer för sina känslor. Ödet vill dock annorlunda och tolv år senare måste hon konfrontera både sin uppväxt och sina kvarvarande känslor för Valter."

Ulrika Ewermans debutroman Monica Magnus 1966 var med på min lista över de bästa böckerna jag läste 2020. Så ni kan tänka er att förväntningarna på hennes nya bok Ormens år var skyhöga. Det är alltid lite läskigt när man vill att en bok ska leverera så mycket.

Här infriades som tur är alla förväntningar. Jag tycker verkligen om Ewermans språk, hur hon målar upp sina karaktärer och ser till att en del saker gömmer sig mellan raderna. Jag som läsare får tänka lite själv och ana mig fram till vissa saker innan de avslöjas. 

När jag plockade upp den hade jag dessutom varit i en stor lässvacka och inte läst en bok på nästan en månad. Jag slukade mer än halva boken på en kväll, den räddade mig verkligen och fick igång läsningen igen. 

Det är en ganska stillsam och samtidigt känslofylld berättelse om relationer, hemligheter och att våga möta sitt förflutna. Jag tyckte jättemycket om den och hoppas att Ewerman fortsätter att skriva för jag vill fortsätta att läsa hennes böcker.

8 kommentarer:

 1. Härligt att du är tillbaka! :D Men ta det i din takt, utan press. :)
  Hoppas att min läslust också kommer tillbaka snart. :)
  Kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :D Håller tummarna för att din läslust också hittar hem igen :)

   Radera
 2. Författaren skulle prata i helgen på Akademibokhandeln i stan, men jag hade tyvärr inte möjlighet att delta. Som du gillade jag Monica Magnus 1966 och är givetvis nyfiken på denna hennes nya roman. Du har övertygat mig om att jag ska läsa den.
  Fint att du är tillbaka. Jag läser ofta hos dig, men det blir så himla många klick på blogspot när jag ska kommentera att jag oftas låter bli. Men ändå. Jag läser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kommer tycka om den här också! Jag hoppas verkligen hon skriver fler böcker :) Tack! Det gör mig glad att höra att du tittar in :D

   Radera
 3. Så härligt att den kickade igång läsningen igen! :D Underbart när man hittar en sån bok. Och extra kul att dina förväntningar uppfylldes! :)

  SvaraRadera
 4. Så skönt att du kom igång med läsningen igen.

  SvaraRadera