tisdag 7 juli 2020

I ljusets från stjärnorna av Rachel Barenbaum


Originaltitel: A Bend in the Stars
Sidor: 462 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack!
"Sommaren 1914, Ryssland. Medan hotet om krig med Tyskland tornar upp sig vid horisonten och tsarens armé tar ett allt hårdare grepp om den judiska befolkningen står Miri Abramov och hennes bror Vanya en briljant fysiker inför ett nästintill omöjligt beslut. Efter att deras föräldrar drunknat under ett flyktförsök till Amerika uppfostrades syskonen av sin babushka, en vida känd äktenskapsförmedlerska som lärt dem att försvara sig själva till varje pris och att alltid ha en flyktplan förberedd. Men nu, när Miri står på gränsen till att bli en av ett fåtal kvinnliga ryska kirurger och hennes bror Vanya febrilt arbetar med att hitta de sista pusselbitarna i Einsteins relativitetsteori, är frågan om de klarar av att lämna det hemland som gett dem så mycket.
Innan de hunnit fatta ett beslut slungas landet in i krig och både Vanya och Miris fästman Yuri försvinner spårlöst. Medan Miri riskerar liv och lem i sitt sökande efter dem närmar sig en historisk solförmörkelse, och snart står inte bara familjens säkerhet utan även hela vetenskapens framtid på spel."
Jag har läst många böcker som utspelar sig under andra världskriget, men det känns lite mer ovanligt med första världskriget. I den här berättelsen är det just första som är på väg att bryta ut och vi befinner oss dessutom i Ryssland. Ett land jag inte heller är så välbekant med ens i litteraturen.

Det gör det till en väldigt intressant resa från start till slut. Jag fastnar snabbt för huvudkaraktären Miri. Hon är en stark och modig kvinna som har kämpat sig fram till att bli något så ovanligt som en kvinnlig läkare vid den här tiden i Ryssland. Att följa hennes försök att rädda sin familj undan kriget är riktigt berörande och många gånger sitter jag med hjärtat i halsgropen.

Läsaren får även följa hennes bror, Vanja, som ger sig av på en egen resa för att vara närvarande vid en fotografering av en solförmörkelse. Han behöver det här fotot för att kunna arbeta vidare med Einsteins relativitetsteori och med hjälp av sitt arbete kunna få iväg familjen till Amerika.

Det är en berörande och samtidigt spännande resa. I ljuset från stjärnorna är författarens debutroman och jag kommer absolut att hålla koll efter fler böcker från henne i framtiden.

4 kommentarer:

 1. Den här verkar ju intressant :)

  SvaraRadera
 2. Åh, denna lät läsvärd! Inte heller läst många böcker om första världskriget eller Ryssland (förutom fantasy då), så blev definitivt intresserad av denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lite ovanlig bokmiljö!

   Radera