måndag 15 juni 2020

Klipptrollen & Flykten av Zelda FalkögaOriginaltitel: Klipptrollen
& Flykten
Sidor: 104 & 113 
(Inbundna)
Serie: Karma och Jonar
(del 1 & 2)
Ålder: 6-9
Recensionsexemplar: 
tusen tack!

"Glimeria har i tusen år varit ett sagolikt vackert land. Men sedan Stendraken landade i bergen har himlen förmörkats. Allt oftare kommer drakens klipptroll till landets gårdar för att stjäla magisk stjärnglöd som de tar till draken.

De två modiga barnen Karma och Jonar hamnar plötsligt mitt i äventyret. Eftersom deras familjer vägrar att samarbeta får de tillsammans tänka ut en plan för att överlista drakens klipptroll."
------------------------------------------
"Efter att ha besegrat de onda klipptrollen har Karma och Jonar blivit bästa vänner. De umgås i smyg och all verkar vara på väg att ordna sig i Glimera. Tills en dag då Karmas lillasyster blir tillfångatagen av korkade men elaka grusgnomer. Karma och Jonar tvingas sätta sin egen frihet på spel för att försöka rädda henne.
Kommer de att lyckas?"
Klipptrollen och Flykten är två riktigt spännande och fina böcker för läsåldern 6-9. Det är inte så ofta jag läser böcker i just den kategorin av någon anledning. Jag är därför extra glad att jag fick chansen att plocka upp de första delarna om Karma och Jonar. Det hade varit synd att missa de här pärlorna!

I första boken får vi lära känna dem och deras familjer. De bor nära varandra men Jonar och Karma har inte träffats tidigare eftersom deras familjer ligger i fejd med varandra. Men en dag träffas de och en vänskap uppstår. De tycker att det finns viktigare saker än gamla familjebråk, som till exempel att rädda gårdarna från klipptrollen som vill stjäla deras stjärnglöd och Jonars enhörning.

I andra boken är det fortfarande klipptrollen som ställer till det för barnen. De blir kidnappade och träffar en mystisk kvinna, Zelda Falköga, som ger dem ett uppdrag för att rädda Glimera.

Båda böckerna är lagom spännande och passar bra för sin ålderskategori. Vänskapen mellan Karma och Jonar skildras fint och de känns trovärdiga fast de lever i en värld med enhörningar och magi. Karma är en tuff och modig tjej som kan hantera en pilbåge riktigt bra. Jonar är en lite mer lugn och försiktig kille som blir vän med alla djur. De har båda styrkor och svagheter som vilken människa som helst och stöttar varandra där det behövs.

Illustrationerna är helt fantastiska. Det är ett färgsprakande äventyr läsaren får vara med på. Bilderna drar verkligen ögat till sig och jag blir nästan förtrollad när jag bläddrar. Det är till och med så att jag i de här böckerna har hittat de enda spindlar som jag kan säga är söta!

Jag ser fram emot att läsa vidare i serien när fler delar ges ut och kommer med glädje rekommendera den till alla som letar spännande fantasyberättelser för lässugna barn!

2 kommentarer:

  1. Javisst är det jättefina bilder! Jag hade älskat de här böckerna när jag var i den åldern.

    SvaraRadera