onsdag 20 maj 2020

Spela roll av Lisa Christensen


Originaltitel: Spela roll
Sidor: 333 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin Förlag, tusen tack! 
"Ett feladresserat kärleksbrev från väst hamnar hos den trettonårige Nikolaj i kalla krigets Riga. Nyfiken antar han rollen som den försvunne älskaren och svarar. När han inser att historien håller på att gå honom ur händerna bestämmer han sig för att försöka hitta brevens rätte mottagare.
Invandrare, utvandrare, svensk, utlandssvensk... Élodie har lämnat Sverige för att inte bara se ut som en invandrare utan också bli en - på riktigt. I samtida London kan hon bli vem som helst och ingen alls. Men ett samtal från Sverige leder till ett livsavgörande beslut där hon tvingas förhålla sig till sitt arv.
Den amerikanske soldaten William deserterar från Vietnamkriget och USA och hamnar i Sovjetunionen där han rekryteras av KGB. Han tränas inför ett uppdrag han inte vet något om. För att överleva måste han ge upp sin identitet och bli någon annan. Vem det är upptäcker han dag för dag."
För det första, kolla på det där omslaget, det är så fint!

Vidare till själva boken så förvånade den mig verkligen positivt. Jag hade tänkt ha den som lunchbok, läsa lite i den under jobbdagarna. Så första lunchen började jag på den, men sedan kunde jag inte låta den vara när jag kom hem. Jag var tvungen att fortsätta. Dagen efter var jag ledig och då läste jag helt enkelt ut den.

Karaktärerna krävde det. De ville ha min uppmärksamhet och jag kunde inte göra annat än att lyda. När jag inte läste så låg de där i bakhuvudet och pockade på mina tankar. Jag behövde få veta hur deras liv skulle fortsätta, hur det skulle knytas ihop. Jag tycker om dem, speciellt Nikolaj som får brev han egentligen inte ska ha. Hans del av boken är dessutom skriven i dagboksform (fast han kallar det anteckningsbok, inte dagbok) och det är jag väldigt svag för. Élodie känner jag verkligen för. Hon känner att hon saknar en del av sin identitet eftersom hon inte vet något om sin pappa och inte känner sig hemma någonstans.
William är komplicerad, jag tycker inte om allt han gör, men jag tycker ändå om honom. Han lyckas verkligen trassla in sig i komplicerade händelser när han ger upp USA och hamnar i Sovjetunionen istället. De berör mig och jag dras med i deras liv.

Så det är ett väldigt högt betyg för Spela roll, boken som inte nöjde sig med att bli läst lite varje dag.

4 kommentarer:

 1. Det är verkligen ett bra betyg när det inte går att "läsa lite i taget". ;) Den här boken har jag faktiskt inte ägnat så mycket tanke åt men ska nog ha den i minnet. Den verkar intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Speciellt när man verkligen inte väntar sig att den ska dra in en så! :D

   Radera
 2. Låter riktigt intressant!

  SvaraRadera