onsdag 17 april 2019

Slutet av Mats Strandberg


Originaltitel: Slutet
Ålder: Unga vuxna
Längd: 11T 57M
Inläsare: Hedda Stiernstedt & Christopher Lehmann
"Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men alla vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta. Vad vill du göra den sista tiden? Vad vill du säga till dem du älskar, och vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll? 
Slutet är berättelsen om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?"
Ugh. Vilken ångest den här boken har gett mig under lyssningen. Bara att ens försöka tänka sig att att det bara är några veckor kvar av livet. Och nedräkningen. Herregud. Det har varit riktigt jobbigt. Det var till och med så att jag en gång under lyssningen såg något på Facebook och tänkte att det spelar ju ingen roll egentligen för det är ju inte mycket tid kvar. Så levande blev det vissa gånger.

Det är verkligen en otroligt bra bok. Jobbig ja men ändå fylld med så mycket värme och kärlek till livet. Strandberg är grymt duktig på att skriva sina karaktärer trovärdiga. Det känns som att Simon och Lucinda finns. Som att alla reaktioner på världens undergång de ser runt omkring sig är så som det skulle vara. Vissa skulle förneka det, andra skulle vända sig till religionen, andra kanske inte skulle vänta utan bestämma själv när och hur det ska sluta, andra skulle släppa alla spärrar och göra allt de inte vågat tidigare och så vidare.

Ljudboken har två olika inläsare, en som gör Lucindas kapitel och en som gör Simons. Det gör hela upplevelsen ännu bättre. Det känns så tydligt att det är två olika huvudkaraktärer, två olika sätt att se på det som händer och även på varandra.

Jag ser som vanligt fram emot fler böcker av Strandberg! Men nu ska jag gå och kolla på söta hundvalpar på Youtube för att lätta på mörkret lite!

10 kommentarer:

 1. Strandberg är duktig på att skriva. Jag har inte vågat plocka upp den här med tanke på att den är i kategorin Unga vuxna. Har lite svårt för "tonårsfasoner" eller tonårssnack och sånt. Är det något som förekommer i boken? Annars är jag väldigt nyfiken på den, gillar konceptet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget direkt som jag tänkte på! De är ju tonåringar med alla känslor som följer med men inte så det blev jobbigt alls :)

   Radera
  2. Okej tack! :D Känner på mig att jag nog kommer plocka upp den i alla fall till slut. Den verkar ju så bra.

   Radera
  3. Det är den verkligen! :)

   Radera
 2. Har hört och sett mycket bra om den här boken, men själv aldrig läst. Jag vet dock inte om den skulle vara nåt som lockar mig? Undrar nog samma sak som Josefin här ovanför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så mycket tonårsgrejs tyckte jag! Den handlade mycket mer om reaktionerna på vad som ska hända osv. De är ju självklart tonåringar så en del hör ju till men inte så det blev jobbigt :)

   Radera
 3. Jag älskade den verkligen. Och precis som du så tänkte jag ett par gånger, att vad spelar det för roll eftersom det ändå är slut snart. Det blev så levande alltihop. Och ångesten vid nedräkningen, men att Strandberg ändå lyckas få en att känna både värme och hopp när boken tagit slut är mästerligt. Det hade kunnat bli så svart alltihop, men på något sätt känns det mest fint i slutändan. Måste läsa om någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att jag inte är ensam om att dras in så i känslan! Var lite creepy när man insåg att man tänkte så!

   Radera
 4. Har funderat på den här. Tycker om hans sätt att skriva, men har också oroat mig för att den ska ge ångest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den är fin ändå på något vis! Trots ångesten!

   Radera