måndag 1 april 2019

Förlåt för hålet av Hanna Landahl


Originaltitel: Förlåt för hålet
Sidor: 115 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Illustrationer: Linda Mickelsson
Recensionsexemplar: Från Idus Förlag, tusen tack!
"Tioåriga Aston bor med sin morfar, eftersom hans mamma reser runt och skriver artiklar om alla orättvisor som finns i världen. Han saknar sin mamma och vet inte vad han ska göra med allt han känner. När dessutom bästisen Hugo är elak, karvar Aston ett stort hål i sovrumsväggen. 
Som en räddande ängel flyttar Dalia in i grannhuset. Kanske är hon den grymma tjejen i skateboardfilmen, som Aston tittar på varje dag? Han är inte säker, men hon är väldigt lik. Och en sak vet han han gillar Dalia. Kanske till och med mer än han gillar semlor."
Jag har läst Hanna Landahls två tidigare vuxenböcker, Välkommen till Himmelsta  och Under två timmar. Båda två har varit böcker jag verkligen tyckt om, hon har ett bra och gripande sätt att skriva på. Därför var det självklart att tacka ja när hon frågade om jag ville läsa hennes nya bok som riktar sig mot åldersgruppen 9-12.

I Förlåt för hålet följer vi Aston som har adhd och autism. Det gör så att han har ganska svårt att uttrycka sina känslor och kan bli riktigt arg ibland. Så arg att han måste göra ett hål i väggen med sin penna, först när han grävt i det ett tag stillar sig tankarna och han kan andas normalt igen.

Det här är en otroligt fin och varm skildring av hur det är att vara lite annorlunda. Att inte riktigt veta vart man ska göra av alla känslor som ryms i ens kropp. Och hur svårt det kan vara att förstå allt som folk säger ibland; vad betyder egentligen ordet snart? När är snart?

Jag har i mina tidigare inlägg skrivit att Landahl är riktigt bra på att skriva om människor och känslor. Det bevisar hon ännu en gång med den här boken. Det är så lätt att tänka sig att Aston är en riktig pojke och jag tror verkligen att många barn kan känna igen sig i honom. Det finns dessutom mycket att prata om efter läsningen.

4 kommentarer:

  1. tack för tips, tror tioåringen skulle gilla denna, hon åker skateboard också :)

    SvaraRadera