måndag 1 oktober 2018

Lolita av Vladimir Nabokov


Originaltitel: Lolita
Sidor: 326 (Inbunden)
"Lolita är historien om hur den medelålders pedofilen Humbert Humbert dyrkar, exploaterar och utnyttjar den tolvåriga flickan Dolores Haze. Humbert Humbert berättar själv, innefrån fängelsecellen, misstänkt för mordet på en rival; ännu en man som utnyttjat Dolores, Dolly, Lo, Lolly - Lolita."
September månads klassiker var alltså Lolita, en bok jag verkligen inte visste vad jag skulle förvänta mig av när jag plockade upp den. Vad ska man egentligen tro när man börjar läsa en bok om en pedofil som får vårdnaden om en tolvårig flicka som han är besatt av?

Sjukt är det ju, Humberts hjärna är inte trevlig att vistas i och han försöker många gånger få det att låta som att deras "förhållande" är ömsesidigt, andra gånger är han öppen med att han får muta henne för att göra vad han vill. Saker hon gör som är helt vanliga, naiva barnsaker blir till sexuella händelser i hans tankar och det är så obehagligt att läsa om. Den är inte full av vidriga detaljer men mycket som man kan läsa mellan raderna är ändå tillräckligt för att skicka mängder av otrevliga rysningar genom kroppen på mig.

Om man bortser från det hemska ämnet, så är det en väldigt välskriven bok. Det går inte att säga annat än att författaren är skicklig och jag skulle gärna plocka upp någon av hans andra böcker i framtiden.

Lolita har verkligen varit en annorlunda läsupplevelse. Det var en klassiker jag länge hade tänkt ta tag i och nu är jag glad att det är gjort.

9 kommentarer:

 1. Känns som de hade kunnat göra något mer med framsidan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha den har egentligen en bättre med skyddsomslag men det var jättetrasigt så fick slänga!

   Radera
 2. Tänk, jag minns den väldigt dåligt. Jag borde nog läsa om den.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte att boken var förvånansvärt bra. Ett synnerligen tabubelagt ämne, men det finns ju andra böcker som man kan tycka om, fastän ämnet är hemskt. Till exempel Boktjuven av Zusak.

  SvaraRadera
 4. Har väntat med spänning på dina åsikter om denna boken, men vet fortfarande inte om jag vågar ge den en chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen...udda. Om du läser den så ska det bli intressant att höra dina tankar!

   Radera