torsdag 27 september 2018

Darktown av Thomas Mullen


Originaltitel: Darktown
Sidor: 432 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Historiska Media, tusen tack! 
"Atlanta 1948. På ena sidan tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet och på andra sidan ligger Darktown. Här bor nästan bara afroamerikaner och det är detta område som stadens första svarta polisstyrka får i uppdrag att bevaka.
När en fattig svart kvinna mördas i Darktown efter att ha setts tillsammans med en vit man är det ingen som bemödar sig om att hitta den skyldige. Förutom Boggs och Smith, två svarta poliser med skilda bakgrunder. De kommer att riskera både sina jobb och sina liv i jakten på mördaren."
Det här är ingen lätt bok att läsa. Det är så mycket vidrig rasism i den och jag sitter verkligen och blir förbannad många gånger. Förbannad och frustrerad över att folk tyckte att det var okej att bete sig så illa, över att vissa fortfarande tycker det är okej. Det är ingen deckare man ska läsa om man bara vill vila huvudet lite med något lättsmält, den är tung och hemsk men väldigt bra och läsvärd. Den förtjänar den tid den tar och alla känslor som rörs upp under läsningen.

Dels får man följa två av de svarta poliserna, Boggs och Smith, som försöker vara riktigt bra poliser och faktiskt lösa brott som sker i deras stadsdel. Trots att de vita poliserna motarbetar, hotar och hånar dem. Dels får man följa en vit polis som heter Rakestraw och som inte är ett lika stort svin som majoriteten av den vita poliskåren. Han vill också lösa mordet på den unga flickan, oavsett hennes och den misstänktes olika hudfärger. Tillsammans men ändå inom sina egna gränser försöker de tre att komma fram till vad som egentligen hänt.

Förutom spänningselementen blir det en väldigt välskriven historielektion, som aldrig blir tråkig. Dessutom tycker jag författaren har en förmåga att få miljöerna otroligt levande, det känns nästan som jag går där på gatorna i Darktown och letar svar tillsammans med Boggs och Smith.

Det här är som sagt ingen feelgood-läsning, men jag tycker verkligen att den borde plockas upp av så många som möjligt. Gillar du deckare kan du läsa den, gillar du historiska romaner kan du läsa den, gillar du historiska deckare är det självklart att du kan läsa den. Läs den, helt enkelt.

6 kommentarer:

  1. Trots att deckare inte är min genre blir jag nyfiken på den här boken. Den låter vidrig. Men samtidigt är ämnet så viktigt.

    SvaraRadera
  2. Denna har jag inte hört talas om, men blir så nyfiken på den!

    SvaraRadera