måndag 6 augusti 2018

Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan


Originaltitel: The Little Shop of Happy Ever After
Sidor: 343 (Inbunden)
"Nina Redmond älskar böcker. Att para ihop rätt bok med rätt läsare är hennes passion. Men när stadens bibliotek lägger ner står hon plötsligt utan jobb. Med bilen full av övergivna böcker vet hon inte vad hon ska ta sig för. Efter ett möte med en karriärcoach får hon en idé. Hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta lilla varubussen i en annons. Det är bara ett problem hon måste flytta till Skottland.
Fast besluten att leva ut sina drömmar, och med styrkan hos sina romanhjältinnor Katniss Everdeen och Elizabeth Bennet i ryggen, tar hon steget ut i det okända. Hon lyckas förvandla den gamla bussen till en rullande bokhandel och ger sig ut i grannskapet, men att locka till sig de svårflirtade skottarna blir inte lika lätt som hon först trott. Hon får möta en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, exempelvis den barske bonden Lennox och den charmige tågkonduktören Marek."
Det här är ju ungefär så förutsägbart som det kan bli. Alltså verkligen. Varje liten ny "komplikation" som slängs in i berättelsen kan jag direkt förutspå hur den ska sluta och det är för fluffigt för mig. Jag gillar feelgood som har lite mer tyngd och allvar i sig ändå. Som Camilla Davidsson eller Lucy Dillon. Det är möjligt att de också har sina lyckliga slut som man kan ana när man börjar läsa men vägen dit är inte självklar och ofta tar de upp andra problem under tiden.

Egentligen låter det som en bok jag borde ha älskat, den handlar ju om böcker och en som älskar att läsa. Men det går inte hem faktiskt. Den är lättläst, det tog inte ens ett dygn men det fanns som inget att fästa sig vid för mig. Kärleksintresset är så plågsamt uppenbart, inte ens ett litet sidospår kan övertyga mig om att det kommer sluta på något annat sätt.

Jag har inte läst någon annan bok av Colgan och jag tror inte jag kommer göra det heller. Det är inte för mig helt enkelt. Eller där får jag rätta mig själv direkt, jag har en Doctor Who-bok som hon skrivit och den kommer jag så klart läsa någon gång. Men hennes andra feelgood-böcker får nog vara, jag vet att de är väldigt populära, jag är bara inte rätt publik.

10 kommentarer:

 1. skotska seder, roliga böcker, innehåller allt!

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon av Jenny Colgans mysiga affärsrörelseböcker, men gillade verkligen Do You Remember the First Time? som är chick lit + tidsresa/alternativ verklighet. :)
  https://bokmarika.blogspot.com/2015/09/do-you-remember-first-time.html

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte om denna, men det är inte hennes bästa. Feelgood är min favoritgenre men jag vill ha den serverad med tuggmotstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett bra sätt att uttrycka det på! :)

   Radera
 4. Jag har bara läst hennes Det lilla bageriet vid strandpromenaden och det får räcka så. Lite för puttinuttigt för min smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är övertygad om att jag skulle tycka likadant om den!

   Radera