onsdag 6 juni 2018

Juliane & jag av Inger Edelfeldt


Originaltitel: Juliane & jag
Sidor: 184 (Inbunden)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från Modernista, tusen tack!
"Det finns människor som blir galna vid fullmåne. Ibland är Kim rädd att det ska hända henne - för hon har respekt för mörkret hon känner inombords.
Alltid har Kim känt sig ensam om de sakerna. Tills Juliane börjar i hennes skola; Juliane som alla andra tycker är konstig. Juliane och Kim blir bästa vänner. Tillsammans ger de sig hän sina intressen: vampyrer och häxkonst. Med hjälp av häxkonst, tänker de, kan de få precis som de vill."
Jag har nog aldrig läst något av Inger Edelfeldt tidigare, men för ett tag sedan dök två överraskningar upp från Modernista! Den här riktar sig mer till tonåringar och det märks en del på ämnena som tas upp i boken. Det är en del om killar och förälskelser, om hur det är med föräldrar som tror att de förstår sig på en när man är tonåringar för att alla i den åldern beter sig likadant.

Men Kim känner sig verkligen inte som alla andra, hon intresserar sig för mycket mörkare saker. Magi, vampyrer och seanser. Till slut hittar hon sin like i Juliane och det blir en väldigt intensiv vänskap.

Även om jag är utanför åldersgruppen tyckte jag det var spännande läsning! Edelfeldt skriver verkligen bra och jag tycker hon fångar mycket av hur det är att vara ung och känna att ingen förstår en. Hade jag läst den här boken när jag själv var tonåring hade jag tokälskat den och antagligen känt igen mig väldigt mycket i Kim. Jag var också inne på häxor och allt möjligt övernaturligt ett tag, så den här hade passat mig perfekt!

Den var dessutom väldigt passande att läsa ute i stugan omgiven av skog och utan stadens alla ljud omkring.

2 kommentarer:

  1. Visst är det en nyutgåva det här? Jag läste den nån gång när jag var nästan-tonåring, om inte mindre, och hade fått idén om att den skulle vara mycket mer fantasyaktig, att huvudkaraktären faktiskt skulle bli en häxa, träffa en vampyr eller liknande. Blev helt förvirrad när jag faktiskt läste den men minns den ännu så den lämnade nog ett ganska bra intryck :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det! Jag hade nog också förväntat mig lite mer övernaturliga inslag efter att ha läst lite om den innan!

      Radera