tisdag 26 juni 2018

Eliza och hennes monster av Francesca Zappia


Originaltitel: Eliza and Her Monsters
Sidor: 399 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från Modernista, tusen tack! 
"I verkligheten är artonåriga Eliza Mirk blyg, knepig, smart och helt utan vänner.
På nätet är hon däremot en supersuccé: under sitt alias LadyConstellation skriver och ritar hon den otroligt populära serien Monsterhavet som har miljoner fans och läsare.
Eliza kan inte ens föreställa sig att hennes riktiga tillvaro ska kunna mäta sig med den hon lever i på nätet - åtminstone inte förrän den nye pojken Wallace Warland börjar på hennes skola och Eliza inser att den verkliga världen kanske inte måste vara så hemsk ändå.
Men så råkar Elizas alter ego bli avslöjat, varpå allt ställs på spel: hennes serie, hennes relation till Wallace och hela hennes tillvaro."
Det här var en väldigt fin och lättläst berättelse. För mig som dessutom spenderat en stor del av mitt liv online och fått många vänner på det sättet var det väldigt lätt att känna igen sig i Eliza. Även om jag aldrig kommer bli någon känd konstnär för tecknartalang har jag verkligen inte!

Jag tycker om relationen mellan Eliza och Wallace. De kommunicerar mycket med lappar eftersom Wallace har svårt att prata när det är folk runtomkring. Varför får man veta en bra bit in i boken. Men den vänskap, och senare även kärlek, som växer fram mellan dem är mysig att läsa om, den gör mig glad på något sätt. Även om vissa val som görs kanske inte är sådana jag håller med om.

Berättelsen är dock inte bara fluffig och söt. Den tar även upp panikattacker, självmord och hur pressad man kan känna sig att leva sitt liv på sätt som gör andra nöjda istället för att följa sina egna drömmar. Jag tycker om att den blandar in de här mer allvarliga ämnena och det är en stor anledning till att jag fastnade så mycket för den.

Igenom hela berättelsen får man även ta del av Elizas teckningar och små stycken ur hennes serie Monsterhavet, plus att det är en hel del konversation i chatt-form och de två delarna gör så att hela boken känns väldigt luftig och lätt trots att sidantalet är ganska högt. 

Författaren har tidigare skrivit Made You Up, en bok som legat på min önskelista i flera år utan att jag tagit tag i att skaffa den. Men nu känner jag verkligen att det börjar bli dags eftersom Eliza och hennes monster var en så positiv läsupplevelse.

2 kommentarer:

  1. Made you up var läsvärd! Den var lite mera "mörk och mystisk" och mindre fluffig. :) Har tyckt om båda Zappias böcker och hoppas hon ger ut mera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh men mörk och mystisk låter ju som något jag skulle gilla ännu mer till och med :D

      Radera