måndag 5 februari 2018

Anna är online av Stefan Nyman


Originaltitel: Anna är online
Sidor: 213 (Inbunden)
"Samuel blir kär i en fantastisk flicka. Men Anna är inte vilken tjej som helst, hon är härlig, men hon bär också på skrämmande hemligheter. Samuel och Anna chattar då de inte har tid att träffas, det är gullande som bara nyförälskade behärskar, men ibland är Annas meddelanden förvridna till en rotvälska som oroar Samuel. Hon är online, men ändå offline, och inte enbart språkligt. 
Samuels studiekompis Pentti tycker om att tyda drömmar, både sina egna och andras. Och någonting står inte rätt till, säger (mar)drömmarna. Den sömniga studiestaden Åbo med sina kajor börjar kännas allt mer kuslig. Kajor är himlens pirayor, konstaterar Anna, och hon om någon vet vad det innebär."
Den här boken såg jag på Snowglitters instagram och jag blev nyfiken eftersom hon skrev att den till viss del utspelade sig via chattprogrammet msn som fanns förut. Det var ett program jag använde flitigt och det gick inte att motstå nostalgikänslorna så jag hoppade iväg till biblioteket och lånade den!

Jag hade fått för mig att det var en ungdomsbok, men det är det inte. Även om det till viss del fortsattes känna så när jag började läsa. Den är bitvis spännande och jag tycker själva idén med det mystiska som händer på msn är toppen! Anledningen till varför allt händer är också bra men jag hade nog önskat att den var lite bättre skriven. Det är något med språket jag inte riktigt kommer överens med, det känns inte riktigt trovärdigt när karaktärerna pratar med varandra. Den hade även kunnat vara längre så man kunde gå in på djupet mer i allt.

Hur som helst var det roligt att läsa den just på grund av msn-delen! Brukade ni också använda det när det fanns?

1 kommentar: