onsdag 12 juli 2017

Hetta av Jane Harper


Originaltitel: The Dry
Sidor: 335 (Inbunden)
"Australien härjas av en svår torka och invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas dagligen fatta desperata beslut på grund av vattenbristen. Under mystiska omständigheter tar Luke Hadler livet av sin familj och sedan sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade även en mörk hemlighet.
Under århundradets värsta torka börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte stämmer – men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Sedan länge begravda lögner tar sig upp till ytan, och Falk tvingas konfronteras med sina egna värsta minnen."
Vilken debut! Här var det inte tråkigt eller långsamt en sekund från det att jag började läsa!

Man känner verkligen den australiensiska hettan mellan bladen, det går nästan att känna hur kläderna klibbar fast mot huden och hur nerverna sitter utanpå den hos varenda människa i det lilla samhället Kiewarra. Den starka gruppmentalitet som bildas när alla känner alla och tror att de sitter på sanningen och inte kan ha fel.

Både berättelsen i nutid och den i dåtid är väldigt spännande. Tillsammans lägger de sakta ihop pusselbitarna som bidrar till att lösa allt. Men vägen dit är verkligen inte lätt för Falk, eller för mig som läsare för den delen. Jag kastas runt bland alla olika teorier och vet inte vad som är sant förrän författaren vill att jag ska veta det.
Falk är en karaktär som jag tycker riktigt bra om. Han försöker göra det rätta och handskas oftast med problem på ett vettigt sätt känns det som. Visst har han en del problem, men han verkar ändå vara en bra kille.

Jag håller tummarna för att Jane Harper skriver mer, jag vill definitivt läsa fler böcker av henne!

12 kommentarer:

 1. Den där boken är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
 2. Den här vill jag läsa eller lyssna på. :)

  SvaraRadera
 3. Håller helt med dig, den var otroligt spännande! På ett lågmält, hypnotiskt vis, tyckte jag. Det kommer en uppföljare i början av nästa år; Force of Nature, med Aaron Falk som huvudperson. Fem kvinnor från samma företag ger sig motvilligt ut på en vandring i teambildningssyfte. Bara fyra återvänder. Jag frågade förlaget om den kommer att översättas hos dem, men det var inte klart då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen de översätter den!

   Radera
 4. Tack för tipset. Den här blev jag sugen på att läsa.

  SvaraRadera
 5. Verkar vara en bok att satsa på verkligen. :-) Blev intresserad.

  SvaraRadera