måndag 16 maj 2016

Mannen som talade med elefanter av Lawrence Anthony & Graham Spence


Originaltitel: The Elephant Whisperer
Sidor: 338 (Inbunden) 
"Lawrence Anthony ägnade sitt liv åt att skydda hotade djurarter och värna naturen. När han ombads att ta hand om en flock vilda elefanter tackade han motvilligt ja. Elefanterna var aggressiva och misstrodde människor; flera i den ursprungliga hjorden hade skjutits ihjäl av tjuvjägare. Elefanterna skulle avlivas om han inte tog sig an dem.
Under åren som följde blev Lawrence Anthony en del av elefanternas familj. Genom sitt stora tålamod fick han flocken att lita på honom och han kom att spendera resten av sitt liv åt att skydda och ta hand om elefanterna.
Mannen som talade med elefanter är en varm och gripande bok om en mans kamp för djuren och den afrikanska savannen."
Har jag suttit och snyftat över vilda elefanter, galet många mil bort, som jag aldrig träffat och saker som hänt för flera år sedan i och med att jag läst den här boken? Ja det har jag. Ganska mycket vissa gånger också. Jag är verkligen helt körd när det gäller djur och sorgliga eller extra fina händelser.

Det här är en otroligt varm, fascinerande och lättläst bok. Jag har aldrig tidigare varit så imponerad över dessa vackra djur och hur intelligenta de är som efter att jag läst Mannen som talade med elefanter. Det blir tydligt att de förstår och kan så mycket mer än man tror. Författaren beskriver hur de, när de vant sig vid honom och blivit trygga i sitt nya hem, alltid står utanför staketet vid boningshusen och väntar på honom dagen han kommer hem efter att ha varit bortrest. De bara vet när han är på väg. En annan gång händer istället det här:


Jag satt flera gånger och bara gapade av förundran över den otroliga klokhet och kärlek som den här flocken visar. Sedan satt jag och sökte på youtube efter klipp med elefanter och gapade ännu mer. Jag vet att jag låter lite besatt, men som jag nämnt tidigare några gånger så är det då jag vet att jag verkligen läst en bra icke-skönlitterär bok. Den ska lämna mig smått besatt och med en vilja att veta mer.

Läs den här boken, är allt jag kan säga. Bara läs den, den är otroligt bra och intressant. Du får verkligen ta del av en värld som vi här i Sverige inte är i närheten av. 

12 kommentarer:

 1. Jag hade planer på att läsa den här boken redan innan jag läste din recension, men nu längtar jag ännu mer tills jag får den i handen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh men vad kul! :) Jag hoppas verkligen att du också kommer tycka om den :)

   Radera
 2. Absolut ska jag läsa den! Tack för bra tips! Vad härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du blev intresserad! :) Hoppas du kommer tycka om den!

   Radera
 3. Låter intressant detta...ska nog läsa den.
  Såg en dokumentär för ca ett år sen angående elefantbebisar som togs om hand av någon orginisation och hjälpte dem överleva. För får inte elefantungen en mamma som tar hand om dem så överlever dem inte. Så här lärde människorna de äldre elefantungarna att ta hand om de yngre. Ett tufft jobb vad jag minns sen jag såg den, Elefantungen var så ledsen och sorgsen det första utan sin mamma, och människorna som först fick försöka trösta och få ungen att lita på dem och sen försöka få de äldre elefanterna i flocken att acceptera den nya lilla och se till att den lilla fick en fostermamma i flocken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen läsvärd! Det låter som en väldigt intressant dokumentär, hade garanterat fastnat vid den nu efter den här boken :)

   Radera
 4. Åh elefanter är mitt absoluta favoritdjur. Har älskat dem enda sen jag var liten. Gjorde et projektarbete om elefanter i skolan i nian och went all in och hade med mig en skiva med elefantljud och allt... :P Jag sätter denna bok på min att läsa lista. Den verkar fantastisk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh då måste du verkligen läsa den här. Den var så otroligt bra! :)

   Radera
 5. Wow vilka fascinerande djur :) låter som väldigt härlig läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är helt otroligt så intelligenta de är! :)

   Radera