torsdag 5 maj 2016

Lewismannen av Peter May


Originaltitel: The Lewis Man
Sidor: 303 (Pocket)
Serie: Isle of Lewis (del 2)
"I en vindpinad torvmosse på Isle of Lewis påträffas liket efter en ung man. Undersökningen visar att mannen blivit knivmördad och att han troligen legat i mossen sedan slutet av femtiotalet. I övrigt har polisen bara en ledtråd: DNA-analysen visar att offret på något vis är släkt med Tormod Macdonald, en åldrad lantbrukare från ön. 
Men Tormod har alltid hävdat att han är enda barnet och ingen har någonsin hört talas om några släktingar. Numera lider han av svår demens och har små möjligheter att själv bringa klarhet i situationen eller att försvara sig mot de misstankar som riktas mot honom.
Tormod är också far till Marsaili, den före detta poliskommissarien Fin Macleods första stora kärlek. Fin, som återvänt till ön för att restaurera sina föräldrars torp, inleder nu en privat undersökning. Han ser det som sin plikt att hjälpa den kvinna han aldrig slutat älska, men är samtidigt medveten om de bråddjup som plötsligt kan öppna sig när man börjar vända på stenar i det förflutna."
Det gick minsann snabbt att ta sig igenom bok nummer två! Bara det att jag började på den direkt efter ettan är ju ett mindre mirakel, det är inte ofta det händer. Oftast blir fortsättningar på serier liggande så länge.

Men jag är glad att jag hoppade på den här direkt. Jag tycker ännu bättre om den än om Svarthuset. Kanske för att jag nu känner alla karaktärerna och vet deras historia. Jag bryr mig väldigt mycket om både Fin och Marsaili.

Nu berättas vissa kapitel även ur Marsailis pappas synvinkel. Det är mycket minnen från hans barndom och vissa delar gör mig så arg. Så mycket orättvisa och elakhet som han fått vara med om. Och det lite extra ont att läsa de här kapitlen, då man även märker av hans demens, att han inte riktigt minns allt han vill. Speciellt närminnet, och det är jobbigt på ett personligt plan. När man vet hur det är när någon börjar glömma saker, upprepa frågor och bli mindre närvarande. Peter May fångar det verkligen på ett trovärdigt sätt.

Eftersom det är andra delen i en serie ska jag inte skriva så mycket mer om innehållet. Men har ni inte plockat upp den här serien än (även om jag vet att jag är ganska sen med den) så gör det. Den är verkligen så bra som alla säger.

7 kommentarer:

 1. Det där är en av väldigt få serier som jag läst i stort sett så fort delarna har kommit ut :)

  SvaraRadera
 2. Har tänkt att läsa denna serie och det snart hoppas jag.
  När jag var på biblioteket igår såg jag en fotobok som Peter May och en fotograf har gjort om just Herbriderna (det heter så ö- världen som Isle of Man tillhör), den var på engelska, tittade lite snabbt på bilderna och det såg fint ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kommer tycka om den! :) Kan tänka mig att det var en fin fotobok. De bilder jag sett på google är helt otroliga.

   Radera
 3. Isle of Lewis menar jag så klart.

  SvaraRadera
 4. Jag har verkligen uppskattat den här serien! I september kommer första boken i en ny serie ut och jag hoppas att den är lika bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli spännande att läsa den också!

   Radera