fredag 8 januari 2016

Kvinna inför rätta av Louise Doughty


Originaltitel: Apple Tree Yard
Sidor: 395 (Inbunden)
"Yvonne Carmichael är femtiotvå år och framgångsrik genetikforskare. Hon har ett bra äktenskap, ett vackert hem och är van att ha kontroll över tillvaron. Tills hon en dag möter en okänd man och gör något som egentligen är henne helt främmande. Passionen hon får uppleva leder henne till förhörsbåset i en rättegångssal och den trygga vardagen förvandlas i ett slag till en klaustrofobisk mardröm."
Här har vi en bok som jag verkligen hört otroligt mycket gott om. Jag har varit lite nyfiken men det har ändå tagit mig ett tag innan jag faktiskt plockade upp den. Och ja...kanske väntade jag mig lite för mycket.

Den är inte dålig. Det tänker jag absolut inte påstå. Men den är lite för långsam för min smak. När boken börjar är Yvonne mitt upp i rättegången mot henne och hennes älskare, och det är genom hennes minnen och tillbakablickar jag som läsare får ta del av vad som hänt. Hur hon har hamnat där, hon som har allt.

Det är bra skrivet, den känns välarbetat och trovärdig. Men som sagt, det går lite för sakta. Jag som ofta fastnar för deckare som är en aning mer mörka och hemska är antagligen inte rätt person att uppskatta den här ordentligt.
Gillar man däremot deckare som fokuserar lite mer på personerna, och inte på själva brottet eller polisutredningen, då kan den här absolut vara ett riktigt bra tips. Jag får också säga att det är intressant att läsa genom den anklagades ögon, det är inte så ofta jag har gjort det som jag kan komma ihåg.

4 kommentarer: