tisdag 3 november 2015

Monster i garderoben av Johan Hilton


Originaltitel: Monster i garderoben
Sidor: 335 (Inbunden)
"Alfred Hitchcocks film Psycho skrämde slag på 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit århundradets mest berömda skräckfilm. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates, gick det inte lika bra. 
I en tid då det offentliga USA såg förrädare överallt, och där många homosexuella sparkades från statsförvaltningen, blev den mammabundne och misstänkt fjollige Norman Bates en ödesdiger figur att förknippas med. Rollen blev en dödsstöt för Anthony Perkins karriär.
Monster i garderoben är en inkännande biografi och en lekfull analys av en skräckfilm och dess samtid. Framför allt är det en uppfordrande skildring av hur populärkulturen använder sexuella minoriteter som underhållning och skrämseleffekt - något som kastar hotfulla skuggor ända in i vår tid."
 Vet ni vad jag gillar när jag läser fackböcker? När jag får ungefär samma känsla av besatthet över ämnet som jag inbillar mig att författaren har haft. Det hände när jag läste Expeditionen av Bea Uusma och nu har det hänt igen med Johan Hiltons bok om Anthony Perkins.

Jag har världens största sug efter att se alla Pscyho-filmer, nu på direkten. Men jag har lovat en tjejkompis att vänta tills hon kommer och hälsar på till helgen, då ska vi i alla fall se första! Så för att få något som stillade min besatthet började jag kolla på Mordet på Orientexpressen där Perkins också är med. En runt två timmar lång film, som jag började kolla på vid elva på kvällen...Så starkt var det här suget efter att få se honom "live", i rörelse, se människan jag läste så mycket om. Jag har googlat bilder, jag har läst på wikipedia, jag har varit smått besatt som sagt.

Och därför kan jag verkligen säga att det här är en så otroligt bra bok. För att den lyckades göra just det. Den överförde all nyfikenhet på mig så jag inte kunde sluta tänka på det när jag hade lagt undan den för lite läspaus. Och varje gång jag la undan den så var jag där och öppnade den i alla fall ett litet tag senare och tänkte "men bara någon sida till...".

Även den här är otroligt lättläst trots sitt många gånger frustrerande och tunga ämne. Hur homosexuella sågs på under den här tiden i USA, hur rädda folk var och hur skådespelare fick smyga och leva ett dubbelliv för att kunna hålla sin karriär vid liv. Hilton blandar smidigt delar ur Perkins egna liv och de idéer som olika psykologer och samhället i stort hade under den tiden. Även vissa mordfall ur verkligheten tas upp och förbinds med olika filmer och ges som förklaringar till varför den här hysterin mot homosexuella blossade upp med ännu mer kraft vid vissa tillfällen.

Så helt enkelt: jättebra bok. Läs den! Jag älskade att få dras med i den här underliga besattheten ett tag. Nu ser jag fram emot att se Psycho med helt nya ögon!

6 kommentarer:

 1. Vad intressant! Jag har nog faktiskt aldrig funderat över det ens, vilka konsekvenser skådisar kan drabbas av pga sina filmval. Jag måste läsa den, helt klart. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att du borde! :)

   Radera
 2. Ska verkligen läsa denna! Så lång bibliotekskö bara...

  SvaraRadera
 3. Verkar jätteintressant! Och ang ämnet måste jag ju bara föreslå boken samt filmen om Alan Turing! Skrämmande fakta och rysligt bra... (bok: the enigma av Andrew Hodges samt filmen The Imitation Game)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Ska absolut kolla upp dom :)

   Radera