onsdag 4 juni 2014

Allt är en bild av mitt hjärta av Margareta Wersäll


Sidor: 267 (Häftad)
Recensionsexemplar: Ja, tack till Vulkan!
"På hösten år 1900 började ungdomarna John Bauer och Esther Ellqvist på Konstakademin i Stockholm. Efter ett par år inledde de en kärleksrelation som så småningom följdes av förlovning och äktenskap. Berättelsen om konstnärsparet beskriver de bådas konstnärliga utveckling och tidvis mycket stormiga äktenskap. Deras förhållande under åren avspeglar sig bland annat i brev, främst från John Bauer till Esther, vilka finns bevarade i Kungl. Biblioteket i Stockholm och i Stadsarkivet i Jönköping."  (Hela baksidetexten kan man läsa Här, den var lite för lång för att ha med helt.)
Det här kanske verkar som en underlig bok att dyka upp här helt plötsligt. Det är väl inte direkt det jag brukar läsa, men att jag bad om ett recensionsexemplar av den har faktiskt en speciell förklaring!
När jag läste Stallo av Stefan Spjut så var faktiskt John Bauer och hans lilla familj och deras tragiska öde invävd i historien. Det gjorde mig redan då sugen på att få veta mer om dem, men jag gjorde aldrig något åt det. Så nu när jag fick höra talas om den här så blev jag jätteglad!

Det här är en väldigt intressant och lätt bok att ta sig igenom. Det är inte svårt skrivet och ibland får man ta del av små bitar ur brev som både John Bauer och Esther Ellqvist skrivit, både till varandra och till andra i sin närhet. Det ger ett extra djup, att få läsa deras egna ord.

För mig var det mest intressant att läsa om deras relation och äktenskap, hur de båda verkade vara väldigt fästa vid varandra men samtidigt osäkra på den andre. Det, tillsammans med att både John och Esther verkar ha haft ganska skiftande humör, gjorde väl att deras relation inte alltid var den mest stabila. Och det är det som verkligen fångar mitt intresse; deras försök att nå fram till varandra, glädjen och deras svårare stunder. Även om jag glatt läste om deras konstnärliga utvecklingar också, så var det just den personliga delen av allt som jag drogs in i mest. Och jag satt många gånger och kände med Esther, vissa delar av hennes vardag med John kunde jag relatera till.

Så det blev en lite annorlunda bok mot vad jag vanligtvis läser, men en väldigt bra och läsvärd sådan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar