onsdag 20 oktober 2021

Skampärlorna av Aline Lilja Gladh

 

Originaltitel: Skampärlorna
Sidor: 429 (Inbunden)
Serie: Örbyhusserien (del 3)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Örbyhus syfabrik står i brand. William Silvergran ser handfallet på när fabriken hans far grundat går upp i lågor. När polisens tekniker går in möts de av en obehaglig överraskning. I det som en gång varit fabriksägarens kontor hittas gamla mänskliga kvarlevor, gömda i ett lönnfack.

Familjen Silvergran sluter sig och är inte till någon större hjälp i utredningen. Och när den lokala polisen tycks mer upptagen av redlösa semesterfirare i den rådande värmeböljan än av upptäckten på syfabriken, kan kommissariens syster, Lo Karlberg, inte låta bli att på egen hand börja snoka i det mystiska fallet. 
Två parallella berättelser växer samtidigt fram. En ung kvinna i det förflutna söker efter något mer spännande än sitt inrutade liv på landet. Och i vår tid kämpar en annan ung kvinna för att ta sig ur ondskans grepp..."

För några år sedan läste jag de två första delarna i Örbyhusserien av Aline Lilja Gladh, Tändstickan och Änglaleken. Nu i oktober blev det äntligen dags för den tredje! 

Det här är en serie som varit väldigt intressant att hänga med i. Första boken var jag inte helt såld på, andra var riktigt bra och Skampärlorna är ännu bättre. Författaren lyckas väva ihop flera olika perspektiv och tidslinjer på ett snyggt sätt som leder fram till avslöjande efter avslöjande. Flera gånger tror jag att jag förstår vad som hänt bara för att efter några sidor inse att jag blivit lurad igen. Det är väldigt skickligt gjort.

Berättelsen är spännande och kapitlen korta vilket gör den till en perfekt sträckläsningsbok. Det känns inte som att man läser över 400 sidor. Att karaktärerna och deras känslor är välskrivna bevisas av att jag sitter och hoppas på ett lyckligt slut för en av dem som jag egentligen inte borde heja på så mycket som jag gör. 

Aline Lilja Gladhs författarskap har varit ett nöje att följa så här långt och jag ser med spänning fram emot fler böcker från henne!

tisdag 19 oktober 2021

Tisdagstrion - Konst & fotografi

 

Den här veckans tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken var riktigt klurig för mig. Jag har inga direkta konstböcker och inte några som är direkt inriktade på fotografi heller. Så jag kom fram till att jag får visa tre böcker jag tycker som av någon anledning har fotografier i sig. 


Expeditionen - Min kärlekshistoria av Bea Uusma. I alla fall den inbundna versionen har foton i sig som verkligen gör boken extra fascinerande. Det är en favorit som jag vill läsa om snart.


Barnen på Hidden Valley Road av Robert Kolker har några foton på de olika familjemedlemmarna utspridda här och där i boken. Den är också riktigt bra och intressant.


Ett jävla solsken av Fatima Bremmer. Den här biografin om Ester Blenda Nordström är en favorit och jag har tjatat om den. Den innehåller också foton från Ester Blendas liv.

måndag 18 oktober 2021

The Hand on the Wall av Maureen Johnson

 

Originaltitel: The Hand on the Wall
Sidor: 368 (Inbunden)
Serie: Truly Devious (del 3)
Ålder: Unga vuxna
"Ellingham Academy must be cursed. Three people are now dead. One, a victim of either a prank gone wrong or a murder. Another, dead by misadventure. And now, an accident in Burlington has claimed another life. All three in the wrong place at the wrong time. All at the exact moment of Stevie's greatest triumph... 
She knows who Truly Devious is. She's solved it. The greatest case of the century. At least, she thinks she has. With this latest tragedy, it's hard to concentrate on the past. Not only has someone died in town, but David disappeared of his own free will and is up to something. Stevie is sure that somehow all these things connect. The three deaths in the present. The deaths in the past. The missing Alice Ellingham and the missing David Eastman. 
Somewhere in this place of riddles and puzzles there must be answers. Then another accident occurs as a massive storm heads toward Vermont. This is too much for the parents and administrators. Ellingham Academy is evacuated. Obviously, it's time for Stevie to do something stupid. It's time to stay on the mountain and face the storm-and a murderer."

Jag blir så glad när en trilogi håller hela vägen. Truly Devious gör verkligen det. Det är en ny favorit. 

Eftersom det här är tredje boken kan jag inte skriva så mycket om själva handlingen utan nöjer mig med att säga att den är lika bra som de två tidigare böckerna. Jag tycker verkligen om Stevie som karaktär. Jag känner igen mig i true crime-intresset och panikångesten. Allting känns så verklighetstroget och det är nästan som att se en film spelas upp i huvudet samtidigt som jag läser. Jag ser hela skolan och naturen runt omkring, jag ser karaktärerna och deras äventyr. Det hade varit lite roligt att se de här böckerna bli filmatiserade. Jag skulle säkert bli besviken men hade ändå gärna sett det! 

Nyligen kom det ut en fjärde bok om Stevie när hon är på en helt annat plats och har något annat fall på gång. Jag ser verkligen fram emot att läsa den framöver!

torsdag 14 oktober 2021

The Graveyard Book av Neil Gaiman

 

Originaltitel: The Graveyard Book
Sidor: 312 (Häftad)
"Nobody Owens, known to his friends as Bod, is a perfectly normal boy. Well, he would be perfectly normal if he didn´t live in a graveyard, being raised and educated by ghosts, with a solitary guardian who belongs to neither the world of the living nor the world of the dead.

There are dangers and adventures for Bod in the graveyard: the strange and terrible menace of the Sleer; a gravestone entrance to a desert that leads to the city of ghouls; friendship with a witch and so much more.

But it is in the land of the living that real danger lurks, for it is there that the man Jack lives and he has already killed Bod´s family."

Det här är ett härligt äventyr bland spöken och gravstenar. När Bod var liten mördades hela hans familj, men han lyckades ta sig till en gammal kyrkogård i närheten och där blir han uppfostrad av de döda. De vet att någon där ute bland de levande vill åt Bod och avsluta det som påbörjades natten när hans familj dog. 

Jag tycker hela läsupplevelsen är riktigt mysig. Den är lite lagom spännande och samtidigt väldigt fin. Bod har ett så varmt förhållande till kyrkogårdens invånare. De bryr sig om honom och försöker lära honom allt de kan, vilket är intressant eftersom de döda har levt under väldigt olika tidsperioder. 

Hela stämningen i boken blir ännu bättre av Dave McKeans magiska illustrationer som dyker upp lite då och då. Det är en perfekt bok att plocka upp en mörk höstkväll när man känner för att umgås med både spöken och levande.

onsdag 13 oktober 2021

Du är inte längre min dotter av Frida Boisen

 

Originaltitel: Du är inte längre min dotter
Längd: 11 h 19 min
Uppläsare: Frida Boisen
"Under ett gräl med sin dotter ställs Frida mot väggen. Hur kunde hon förlåta sin pappa? I jakten på sanningen hittar Frida elva dammiga dagböcker och gamla brev, där hon ställs öga mot öga med sitt eget vittnesmål som barn.

Efter skilsmässan från mamma Rosita gifter pappa Peter snabbt om sig, och hans internationella karriär tar honom via Tyskland till Indonesien på andra sidan jorden. Tonåriga Frida byter uppväxten i förorten mot en ny kontinent i hopp om att äntligen få lära känna sin pappa. Men lika idylliskt som lyxlivet i det lilla palatset låter, med tjänstefolk, cocktailpartyn och swimmingpool, lika ruttet är det på insidan, med en oundviklig katastrof som hägrar vid horisonten."

För ungefär ett år sedan lyssnade jag på Frida Boisens första bok, Berätta aldrig det här, och blev riktigt berörd. Det är en stark berättelse om en komplicerad mor- och dotterrelation med ett riktigt tragiskt slut. Jag trodde faktiskt inte att hon skulle kunna toppa den känslomässiga bergochdalbana som jag togs med på i den boken. 

Men det lyckas hon med i Du är inte längre min dotter. Nu är det relationen till pappa Peter som tas upp. Den här delar ut ännu hårdare smällar mot hjärtat. Jag lyssnade på stora delar när jag var ute och gick och många gånger kunde jag inte hindra tårarna från att rinna. När jag skriver är det några dagar sedan jag lyssnade klart men jag tänker fortfarande på den. Jag önskar så att någon skulle ha funnits där för den yngre Frida och berättat så tidigt som möjligt att inget, absolut inget, av det som hände var hennes fel. Jag blir arg, ledsen och frustrerad för hennes skull. Det gör ont i hela mig av att veta att alldeles för många barn växer upp med bråk och våld i hemmet.

Frida läser själv upp sin berättelse och det gör den extra känslosam att lyssna på. Jag hör verkligen känslorna i hennes röst och det är helt omöjligt att inte beröras av det. Stort tack till dig Frida för att du orkar dela med dig av dina erfarenheter! 

tisdag 12 oktober 2021

Tisdagstrion - Blått

 

Temat inne hos Ugglan & Boken den här veckan är helt enkelt blått! Det här känns som en vecka då jag inte behöver tänka så mycket så här kommer tre böcker kopplade till blått.


Rött, vitt & kungligt blått av Casey McQuiston är en stor favorit hos mig. Det handlar om sonen till USA:s första kvinnliga president och en engelsk prins. De avskyr varandra men måste låtsas vara vänner utåt. Men kanske kan en riktig vänskap börja växa? Kanske till och med något mer? Älskade den! 


Mr. Mercedes av Stephen King. Ett väldigt blått paraply har vi här på omslaget till första delen i en riktigt spännande thrillerserie av Stephen King. 


Tio över ett av Ann-Helén Laestadius har en delvis blå himmel. Det är en otroligt bra ungdomsbok om Kirunas stadsflytt. Men också mycket om ångest och hur det är att vara tonåring.