onsdag 17 februari 2021

The Moody Book Tag

 

1. Do you consider yourself a mood reader?
Nja, både och tror jag. Jag väljer ju ut en TBR för varje månad och håller den ganska bra faktiskt men jag väljer väl efter humör i den högen.

2. Do you set TBR lists and do you stick to them?
Som jag just nämnde, ja och jag lyckas oftast hålla dem väldigt bra. Ibland hinner jag kanske inte med någon bok men för det mesta går det bra! 

3. Do books affect you emotionally? Does the mood of a book rub off on you?
Absolut. Böcker kan göra mig glad, arg eller ledsen. En bok gjorde mig så arg att jag inte läst något annat av det författarparet efteråt. En annan knäckte mig och fick mig att gråta så mycket att jag inte läste ut den och aldrig kommer plocka upp den igen. 

4. When you’re feeling sad, do you like to read sad books, happy books, or neutral books?
Jag tror inte jag väljer böcker på det sättet. Jag läser den bok jag påbörjat så länge jag tycker den är bra oavsett humör. Om jag är ledsen så byter jag inte till någon speciell sorts bok, det är läsandet i sig själv som får mig att må bättre oftast.  

5. Most often, do you use reading to escape, to learn, or to critically reflect?
För att fly undan verkligheten och för att lära mig mer. Jag har nog börjat vara lite mer kritisk i mitt läsande den senaste tiden men oftast är det bara för att kunna slappna av och samtidigt lära mig något. 

6. What is a book that made you laugh out loud?
Senaste boken som fick mig att skratta högt var 44 kapitel om 4 män

7. What is a book that has made you cry? Or, if you don’t cry, one that really moved you?
Jag tror alla böcker av Fredrick Backman har fått mig att gråta någon gång under läsningen. Ett annat exempel är en jag fortfarande inte har läst ut, Det enda planet på himlen som handlar om attacken på World Trade Center. Den kan jag läsa i små doser och jag gråter varje gång. 

8. What is a book that you didn’t even know how you felt about?
Hm. Det här var svårt. Kanske Jim Carreys bok. Den har jag inte skrivit om här på bloggen för jag läste inte ut den. Den blev alldeles för flummig för mig och jag kunde inte ta mig igenom den. 

9. Are you more likely to read on a sunny day or a cloudy day?
Det spelar ingen roll vilket väder det är! Jag läser ändå. Är det soligt kan jag ju sitta ute och läsa. 

10. Do you usually “set the mood” when you read? Music, lights, smells, etc?
Ibland har jag väldigt låg musik i bakgrunden, men har märkt att jag inte kan ha musik där de sjunger på det språket jag läser. Så läser jag en engelsk bok kan jag inte lyssna på musik med engelsk text och samma för svenska böcker. Men det är inget jag gör för att komma i någon stämning. Då är det mer att jag gör en kopp kaffe eller te och sätter mig under en filt i mitt soffhörn. 

11. Can you leap from book to book or do you need buffer time between them?
Jag hoppar oftast direkt till en ny bok. Och just nu har jag flera böcker igång samtidigt. Jag kompisläser två tegelstenar så när jag avslutar en "egen" bok har jag ändå böcker igång som jag ska läsa varje vecka.

4 kommentarer:

 1. svåra frågor och bra svar, ibland behöver jag paus efter en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det en paus för mig om jag inte vet vad jag ska fortsätta med eller om en bok är så bra att jag inte vet hur jag ska hitta en ny bra bok :)

   Radera
 2. En väldigt rolig tag att läsa och väldigt bra svar. :) Jag har bara läst dem två första av Backmans böcker och dem har båda fått mig att fälla några tårar. Men tråkigt att Jim Carrey's bok inte var någon höjdare. (Jag klantade mig första gången och skrev min kommentar som svar till Hannele :P)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa hade så höga förväntningar på Carreys bok men det gick verkligen inte att läsa ut den. Det var jättetrist!

   Radera