måndag 25 juli 2016

Poppy Pym och Faraos förbannelse av Laura Wood


Originaltitel: Poppy Pym & the Pharaoh's Curse
Sidor: 318 (Inbunden)
Serie: Poppy Pym (del 1)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Överraskning från Modernista, tack! 
"Poppy Pym var bara ett spädbarn när hon övergavs av sina föräldrar och lämnades till en kringresande cirkus. Som tur är fick hon en underbar uppväxt på cirkusen, omgiven av akrobater, trapetskonstnärer, jonglörer och den karismatiska föreståndarinnan Madame Pym.
Men när hon fyller elva år bestämmer hennes cirkusfamilj att det är dags för Poppy att få en mer traditionell utbildning - och skickar henne till den tjusiga internatskolan Saint Smithen's. Först trivs hon inte all. Skolan är raka motsatsen till den härliga tillvaron på cirkusen.
Men så blir en antik egyptisk ädelsten stulen och det börjar hända saker på skolan...Mystiska saker. Otäcka saker! Poppy kallar samman hela sin cirkusfamilj för att tillsammans med dem leta rätt på ädelstenen och få slut på farligheterna. Men kommer de att hinna? Eller kommer de alla att drabbas av Faraos förbannelse?"
På baksidan av boken står ett citat från The Independent: "Är Poppy Pym den nya Harry Potter?". Likheterna i berättelserna är i och för sig många, ibland lite för många för min smak. Vi har en internatskola, olika elevhem, poäng som läggs till och dras av beroende på hur man uppför sig, de tre vännerna som löser ett mysterium. Men allt är utan magi, här är det cirkuskonster istället. Någon ny Harry Potter är det dock inte enligt mig.

Med det sagt så är det ändå en trevlig bok som jag tror att många kan uppskatta. Speciellt om man inte läst Harry Potter innan och inte kan göra alla jämförelser. Jag hade lite problem att komma in i berättelsen allra först men det släpper och sen går det snabbt att läsa ut den. Poppy, Ingrid och Kip är alla tre charmiga karaktärer som är lätta att tycka om. Jag kan inte låta bli att le lite i början när Poppy ska vänja sig vid alla normala saker som händer på en skola, istället för det galna liv hon levt med cirkusen.

Själva mysteriet trappas upp under en stor del av boken för att till slut explodera. Jag hade trott att tiden med cirkusfamiljen som kom för att hjälpa till skulle vara en större del, men de dyker upp först efter ungefär 200 sidor och det är då det blir mer intensivt spännande. Innan dess är det lite mer lättsamt, roligt och istället en smygande spänning som ligger och lurar under ytan.

Tanken slog mig när jag läste att Poppy Pym kanske kan vara en bra start, om man som förälder eller släkting eller vad som, tycker att Harry Potter är lite för avancerad än.

fredag 22 juli 2016

Helgplaner

Fredag och många ser fram emot helgen nu kan jag tänka mig, eller så har ni semester. Era lyckostar! Jag är ledig idag, men vaknade upp förkyld...wooohoo... För att göra det lite roligare så är det såklart strålande sol och inte ett moln så långt ögat kan nå. Rättvisan, vart är du!

Nå, jag får helt enkelt vila inne idag i alla fall, för jag jobbar helgen och vill verkligen inte behöva sjukanmäla mig. Jag är inte däckad som i våras, än i alla fall, peppar peppar. Hoppas jag slipper det igen, det var en hemsk vecka!

Men något ska jag väl kanske orka läsa i helgen, i så fall ska jag läsa ut Änglarna dansar i gryningen. Jag har inte alls mycket kvar men fick pausa då den träffade lite för nära hjärtat en kväll och jag inte orkade fortsätta då.

Efter den ska jag vet jag inte riktigt vilken bok jag ska hoppa på härnäst. Det finns några recensionsexemplar att välja på just nu, plus alla mina egna böcker då.

Jag hoppas att ni får en bra och frisk helg! Vad har ni för planer?

torsdag 21 juli 2016

Jack Uppskäraren: kriminalfall och legend av Glenn Lauritz Andersson


Originaltitel: Jack Uppskäraren: kriminalfall och legend
Sidor: 312 (Pocket)
"Hösten 1888 härjade Jack Uppskäraren i det fattiga East End i London. Han mördade och stympade fattiga prostituerade på ett sätt som satte skräck i stadens invånare och polismän. Morden utgjorde sprängstoff för tidningarna och ledde till att han blev världens förste internationellt ryktbare seriemördare. Än i dag är Jack Uppskärarens identitet ett mysterium och hans mordserie blev ett av Englands värsta trauman.
Glenn L Andersson är expert inom ämnet och hans bok om Jack Uppskäraren är den första heltäckande genomgång som skrivits på svenska. Här presenterar han de faktiska förloppen vid de ruskiga morden och skildrar miljön i det viktorianska London och de villkor som var verklighet för mordoffren."
 Jag är väl garanterat inte ensam om att finna Jack the Ripper fascinerande? Det faktum att man aldrig kom på vem det egentligen var och varför han begick de där hemska morden. Jag har inte läst speciellt många böcker om ämnet men det har ändå alltid varit något jag intresserat mig för i den mån jag ramlat över information kan man väl säga. Så den här boken var självklart något som väckte min nyfikenhet.

Den tar upp många teorier och förklarar bra och lättförståeligt varför de inte håller och vart många av legenderna om honom kommer ifrån. Att han skulle vara del av den kungliga familjen, eller någon som arbetade för dem, eller en läkare och så vidare. Teorier finns det många, men det är inga som har bevis nog för att man ska kunna säga säkert att "han var det!". Och på sätt och vis retar det mig otroligt att det här aldrig kommer få en lösning, på ett annat sätt är det väl just det som är så fascinerande.

I samband med att jag läste boken tittade jag på From Hell med Johnny Depp. Författaren tar upp filmen i boken och pratar om att den tyvärr inte håller sig så mycket till fakta utan mer eldar upp myterna om vem det kan ha varit. Det var intressant att se den samtidigt som jag hade boken pågående.

Det är en jätteintressant bok, men varning om man är känslig för obehagliga bilder. Det finns foton på mordoffren och några av dem är extra otrevliga att titta på.

onsdag 20 juli 2016

Bokpyssel

Nu har jag varit hemma några dagar, men tiden i Kiruna var toppen! Det var skönt att bara få komma iväg från allt ett tag, släppa alla tankar på hur hösten kommer bli. Jag har bara umgåtts med familj och vänner, hjälpt till med att rensa massa gamla kartonger och pysslat.

Brorsan och jag hittade många gamla böcker, så vi bestämde oss för att göra något av vissa av dem istället för att bara slänga dem. Vi har gjort 4 lampor, 2 ramar och 2 klockor. Så jag tänkte visa de sakerna vi gjorde som fick följa med hem till Luleå igen :). Hit gjorde vi en lampa, en klocka och en ram.


Jag kunde bara inte slänga den här boken, jag menar, titta på den där söta hunden! Det var självklart att jag var tvungen att ha den till något.


Här fastnade jag bara för mönstret, massa söta blommor. Den står nu i köket och hjälper mig hålla koll på tiden vid all avancerad matlagning jag gör varje dag (host harkel host).


Och så klart, min favorit, lampan! Den passar så jäkla bra på mitt nattduksbord. Jag älskar den! Det bästa är ju nästan att jag faktiskt hittade en Stephen King-bok som jag redan hade läst och som kunde bli basen för den. Perfekt!

tisdag 19 juli 2016

Pensionatet vid världens ände av Camilla Davidsson


Originaltitel: Pensionatet vid världens ände
Sidor: 327 (Pocket)
Serie: Del två om Emma men delarna är fristående
"Emma lämnar Caminon med förhoppningar om ett mer harmoniskt liv. Hemma i Stockholm väntar ett oemotståndligt jobberbjudande och flera sms från Eric, amerikanen som ett par månader tidigare lämnat henne för en annan kvinna. Trots sina föresatser tackar Emma ja till det prestigefyllda jobbet och snart ser tillvaron helt annorlunda ut än hon tänkt sig.
En oväntad resa blir början på en negativ spiral som slungar Emma tillbaka ner i det mörker hon försökt lägga bakom sig. Hon ser ingen annan utväg än att återigen fly. Denna gång till en plats så nära, men ändå så fjärran att den kunde legat vid världens ände."
 Första delen, Under vintergatans alla stjärnor, tyckte jag jättebra om så förväntningarna var höga inför bok nummer två. Den når inte helt upp till samma klass som ettan, men det är antagligen för att just vandringsdelen fascinerade mig så otroligt mycket i föregående bok.

För annars är det absolut inget fel på Pensionatet vid världens ände, den är lika lättläst och bra som första. Jag känner (tyvärr) igen mig väldigt mycket i Emma och hennes sätt att ta sig an livet. Det är bara att köra på och inte känna efter så mycket, det är så jag gjort alldeles för länge. Därför blir jag lite varm när jag läser om hur hon kämpar för att förändra sitt tankesätt och sakta men säkert kommer till vissa insikter. Och andra gånger blir jag frustrerad när hon tvekar och väljer tokigt fast det är så tydligt hur fel det är, för mig som utomstående alltså, det är inte så att hon gör väldigt orealistiska beslut rent allmänt. Men det är ju alltid lätt för någon som står vid sidan och ser på att märka när det håller på gå galet.

Boken får mig att fundera på mitt eget liv en del, val man gör eller funderar på att göra. Och det är ett bra betyg. Nu ser jag fram emot att ta mig an bok nummer tre och se hur det till slut löser sig för Emma, jag håller tummarna att hon lär sig ännu mer om att njuta av livet. Både hon och jag kan behöva låta Fröken Duktig vila ett tag.

måndag 18 juli 2016

Gubbe och katt: en kärlekshistoria av Nils Uddenberg


Originaltitel: Gubbe och katt: en kärlekshistoria
Sidor: 148 (Pocket)
"Det här är berättelsen om hur Nils Uddenberg blev med katt fastän han aldrig i livet hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlade den sig in i hans liv. 
Med mycket humor och självdistans berättar Nils Uddenberg om hur tillvaron förändrades sedan Kissen flyttat in i huset i Lund. De känslor hon väcker överraskar honom. Han blir förälskad i denna gråbrunspräckliga lilla dam, som snart också sover i hans säng om natten.
Med sin bakgrund som psykiater kan Nils Uddenberg inte låta bli att fördjupa sig i Kissens själsliv. Har den humor? Är det ens rimligt att tillskriva den mänskliga känslor? Och kanske den knepigaste frågan av alla: Är vår lilla kisse överhuvudtaget intresserad av den gemenskap med henne som vi lägger ner så mycket möda på att bygga upp?"
 En söt liten bok om att bli kattägare, lite motvilligt i början. Samtidigt som Uddenberg berättar om Kissen och hur hon dök upp i hans liv blandar han det med lite allmän fakta om katter. Lite historia, lite psykologi och lite egna funderingar.

Det är lätt och charmig läsning, men det absolut bästa med hela boken är nog de underbara illustrationerna som Ane Gustavsson bidrar med här och där. De är så söta och roliga. Jag hade lätt kunnat ha tavlor av flera stycken.

Gillar man katter kan man absolut uppskatta den här, kanske är det en perfekt present till en kattägare du känner?

torsdag 14 juli 2016

Book haul: böcker från Kiruna

Jag har ju hittat lite böcker här uppe när vi rensat bland gamla kartonger så jag tänkte att det kunde bli ett videoinlägg! Har ni läst någon av böcker jag nämner?


  • Momo eller kampen om tiden av Michael Ende
  • Docka vit docka röd av Maria Lang
  • Konsten att umgås med en neurotisk hund av Stephen Baker
  • Krusbärsboken, Hjortronboken, Lingonboken
  • Dollar av Lee Child
  • Elsa Beskows sagor
  • Tre flugor med en smäll av Aina Stålnacke
  • Garp och hans värld av John Irving
  • Massmördaren av Richard Lourie
  • Den gröna milen av Stephen King
  • Storm-Stina av Lena Andersson
  • Vem ska trösta Knyttet? av Tove Jansson
  • Det spökar i mitt hus av Rob Lewis
  • Minus och stora världen av Sven Nordqvist
  • Pricken av Margret Rey
  • The Wounded Land av Stephen Donaldson

onsdag 13 juli 2016

Två korta böcker

Eftersom jag läst två väldigt korta böcker som var för sig hade fått korta inlägg slår jag ihop dem i ett enda och skriver lite om dem! 

Originaltitel: The Grownup
Sidor: 61 (Danskt band)


"Kvinnliga kunder som kliver in genom dörren till tarotstudion Anden i handen möts av sierskor, kristallkulor och kortlekar. Manliga kunder fortsätter vidare till det potpurridoftande bakre rummet, där studions parallella verksamhet pågår, med en kompletterande stab av olagliga soft-core-prostituerade. Efter att ha drabbats av en förslitningsskada i handen får en av kvinnorna i det bakre rummet – en driftig boknörd med en förkärlek för skräckromaner – hoppa in som medium. Men det som ser ut att bli ett välkommet avbrott tar en oväntad och olycksbådande vändning när en av de välbärgade förortsfruarna som bokat tid berättar en otäck historia som inte tycks vara inbillning."




En helt okej berättelse. Men så skrämmande var den verkligen inte. Jag blev nog en aning besviken faktiskt, jag hade förväntat mig så mycket mer. Den var välskriven och spännande på ett vis, men den hann som aldrig komma igång innan den helt plötsligt var över.



Originaltitel: The Tiny Wife
Sidor: 102 (Pocket)


"En rånare kommer in på en bank med laddad pistol, men istället för att kräva pengar stjäl han ett föremål med affektionsvärde från varje person inne på bankkontoret. Strax därefter börjar märkliga saker att hända med rånoffren.En tatuering blir levande, en make förvandlas till en snögubbe, en kvinna hittar Gud under sin soffa. Och Stacey Hinterland upptäcker att hon krymper, en aning för varje dag, och det verkar inte finnas något hon eller hennes make kan göra för att hindra det. Kan Stacey och de andra offren hitta en lösning innan det är försent?"





Vilken underbart udda liten bok. En väldigt originell idé och jag tycker verkligen om att läsa den. Det gick ju väldigt snabbt då den är så kort. Men det var alldeles lagom, hade man dragit ut på det för länge hade det nog blivit konstigt. En fin liten pärla!

tisdag 12 juli 2016

Du, bara av Anna Ahlund


Originaltitel: Du, bara
Sidor: 340 (Flexband)
"Frank, det här är min lillebror John."
Han tittar upp och ser på mig. Jag håller andan.
Hans ögon är elektriska. Svarta som ett natthav där blixten slagit ner. Utan att släppa mig med blicken reser han sig upp, ler och sträcker fram handen. Jag tar två steg fram och fångar den. Hans handflata är sval. 
"Hej John."
Syrendoften ligger som ett täcke över Uppsala och asfalten är varm. John är sexton och ska börja gymnasiet efter sommaren. Föräldrarna har dragit till landet och John och hans storasyster Caroline får klara sig själva i lägenheten där luften står still. Då dyker Frank upp och vänder upp och ner på hela Johns värld. Dessvärre är Frank redan tingad av Caroline. Och hon är van att få som hon vill."
Det är väl inte många som missat den här boken? Den är verkligen överallt just nu och tar emot regn av lovord. Så innan jag gick på semester från jobbet köpte jag den, nyfikenheten blev helt enkelt för stor.

Och jag gör som alla andra - öser beröm över den! Vilken underbar berättelse det här är. Sidorna darrar av alla känslor som trängs och varje ord letar sig in under huden på mig. Jag vill genast ha mer av de där första beröringarna när man träffat någon, när det verkligen är som att elektricitet skjuts ut i huden, då hela kroppen vaknar. Ahlunds sätt att skriva gör så att allt kommer till liv, jag ser varje scen och känner varje mening hon ger mig.

Förutom att hon skriver så otroligt vackert älskar jag att boken inte är någon bok där att vara kär i en annan kille är något konstigt, det är inga funderingar kring vem huvudpersonen faller för. Det är bara så det är, naturligt och självklart både för honom och hans vänner. Det gjorde mig extra glad.

Du, bara är helt enkelt den finaste kärlekshistorien jag läst på länge.

måndag 11 juli 2016

Semesterhögen

Under fredagens jerka fick jag en fråga om vilka pocketböcker jag tagit med mig till Kiruna. Så jag tänkte att jag kunde göra ett litet inlägg med svaret på det. Det är lite blandat, svenska och engelska, långa och korta. Lite olika genrer, en bra blandning helt enkelt!


  • Gubbe och katt av Nils Uddenberg
  • En sån som du av Gillian Flynn
  • Den krympande hustrun av Andrew Kaufman
  • Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt
  • Jack Uppskäraren av Glenn Lauritz Andersson
  • Fallna kvinnor av Eva F Dahlgren
  • Pensionatet vid världen ände av Camilla Davidsson
  • Som stjärnor i natten av Jennifer Niven
  • Attachments av Rainbow Rowell
  • The Way of Shadows av Brent Weeks
  • Var är Jane Eyre? av Jasper Fforde
  • 22/11 1963 av Stephen King
  • Brobyggarna av Jan Guillou
  • Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami
Så! Det är alla böcker som fått följa med hit. Nu när jag läst ut Du, bara så har jag dessutom hunnit med En sån som du och Den krympande hustrun. Och när jag skriver håller jag på med Gubbe och katt. Jag kände för att läsa bort de korta berättelserna först, det känns som bra att minska antalet ganska fort. 

Sedan har jag fått några böcker under tiden jag varit här uppe. Men där tänkte jag spela in en video istället, antingen medan jag fortfarande är kvar här i Kiruna eller när jag kommer hem. Har ni något tips om vilken bok i högen jag borde hoppa på härnäst? 

fredag 8 juli 2016

Veckans bokbloggsjerka


Då var det fredag och dags för jerkan hos Annika! Den här gången är jag med igen. Veckans fråga plus bonusfråga är:
"Vi kör en superenkel fråga i veckan: vad läser du just nu och vilken bok har du tänkt ta till efter den är utläst? 
Bonusfråga: Jag har blivit med mp3-spelare och eftersom jag inte lyssnar på ljudböcker skulle jag vilja ha tips på podcaster eller annat trevligt man kan lyssna på när man är ute och spatserar i skogen (eller var som helst för den delen)."
Jag läser Du, bara av Anna Ahlund. Den spontanköpte jag innan jag gick på semester eftersom den hyllades överallt, till slut kunde jag inte hålla mig längre. Efter den vet jag inte vilken jag ska läsa, det beror på vad jag känner för! Har en hög med pocketböcker med mig hit upp till Kiruna så vi får se.

Podcaster har jag ju blivit smått kär i på sista tiden, från att aldrig någonsin ha lyssnat på dem. Trodde inte att det var något för mig. Jag lyssnar dock mest på engelska och spökgrejer och jag vet inte om det är det Annika är ute efter, men jag tipsar ändå!

  • Welcome to Night Vale är en helt underbart udda Podcast. Det är ett radioprogram som sänds från den fiktiva staden Night Vale där väldigt många udda saker händer. 
  • The NoSleep Podcast är en där de spelar upp olika historier från forumet NoSleep på reddit, väldigt mycket spökhistorier och andra läskigheter!
  • Real Ghost Stories Online är det ett gift par som har. Dit ringer och skriver folk in och berättar om sina egna övernaturliga upplevelser. Det här är min nyaste förälskelse som jag lyssnar mycket på.
  • Creepypodden är svensk! Där är det också läskiga/skrämmande historier som läses upp.
Det är de fyra jag hoppar mellan, gillar man skräck och övernaturligt är de toppen! :) 

torsdag 7 juli 2016

More weird things customers say in bookshops av Jen Campbell


Originaltitel: More Weird Things Customers Say in Bookshops
Sidor: 128 (Inbunden)
"More Weird Things Customers Say in Bookshops has yet more tales from the antiquarian bookshop where Jen Campbell works, and includes a selection of 'Weird Things...' sent in from other booksellers across the world."
Det här blir bara ett miniinlägg för ni förstår grejen med den här boken redan innan ni läst det skulle jag tro. Det är fortsättningen till boken Weird Things Customers Say in Bookshops och den är precis lika rolig och oroande som den första! Det finns verkligen alla sorters människor, det märks tydligt när man läser de här böckerna. Vissa är charmiga, söta och lustiga. Andra är ganska upprörande och nedlåtande. Allt ryms på det lilla sidantalet, tillsammans med underbara illustrationer.
"Customer: This book looks good. How can I watch it?  
Bookseller: Excuse me? 
Customer: Where's the film? Is it tucked inside the cover or something?" 

(Elderly female customer is looking at the chart) 
Customer: I can't believe everybody's reading this Fifty Shades... 
Bookseller: I know. I take it it isn't your cup of tea, then? 
Customer: Oh, no dear; been there, done that - no need to read about it!" 
Jag hoppas det dyker upp en tredje bok!

onsdag 6 juli 2016

Det är något som inte stämmer av Martina Haag


Originaltitel: Det är något som inte stämmer
Sidor: 194 (Inbunden)
"Man hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Men man har ingen aning.
Det här är en roman om överlevnad. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkastare. Om en bottenlös fjällsjö, dit ingen får gå, och om hur man reser sig, trots att man är helt säker på att man inte orkar längre."
Det är något som inte stämmer handlar om Petra, hon har precis gått igenom en uppslitande skilsmässa efter att hennes man varit otrogen. Nu har hon tagit sig till en fjällstuga för att jobba som stugvakt och skriva på sin bok, en bok om skilsmässan och otroheten. Som jag har förstått det är den här boken baserad på verkliga händelser i Haags eget liv. Hennes skilsmässa och mannens otrohet. Så hon vet vad hon talar om när hon ger sig in på de känslor och tankar som Petra bär på runt.

Och det märks. För gud så ont det gör att läsa vissa stycken. Jag går sönder tillsammans med Petra, känner den förtvivlan och sorg hon kämpar med. Och ilskan mot mannen som verkar ha det så lätt, han har ju redan fått månader på sig att avsluta deras relation, månader där hon inte vetat att han träffat en annan, inte vetat att han vill skiljas. Det är så orättvist gjort.

Jag läste den här ute i stugan, det kändes som att den skulle läsas mitt ute i ingenstans och det passade den verkligen perfekt för. Sedan att jag även personligt just då ville spy på det manliga släktet lite gjorde nog att jag tyckte om den ännu mer. Inget så hemskt som en otrohet eller något, bara en dålig dag.

Och på tal om att vara mitt ute i ingenstans, de naturbeskrivningar som finns när Petra är uppe i stugan är jättebra. Dels känner man lugnet och friheten som infinner sig ibland. Och i nästa stund känner man paranoian och skräcken som hon upplever när hon är ensam, mörkret faller och alla ljud hörs extra tydligt. Men, Haag slänger in något som känns lite onödigt, en hint mot något spöklikt/mystiskt och det lämnade mig mest fundersam. Just den lilla delen kändes inte nödvändig i den här boken.

Det är första boken jag läser av Martina Haag, jag har aldrig plockat upp någon tidigare för att de är roliga böcker och där är det om sagt svårt att charma mig. De kommer jag nog inte läsa senare heller, men jag är glad att jag till slut plockade upp den här.

tisdag 5 juli 2016

Var du än är av Jax Miller


Originaltitel: Freedom's Child
Sidor: 350 (Inbunden) 
Recensionsexemplar: Från Lind&Co, tack! 
"Det är mycket som folk inte vet om Freedom Oliver. Det de vet är att hon jobbar på ett stökigt mc-hak, att hon dricker sig stupfull de flesta kvällar och att hon inte drar sig för att ta en fight.
Vad de inte vet är att hon egentligen heter Nessa Delaney och har levt under vittnesskydd i arton år. Efter att ha anhållits för mordet på sin man födde hon en dotter i fängelset, som hon lät adoptera bort tillsammans med sin femåriga son - allt för att mannens brutala och vedervärdiga familj inte skulle kunna göra anspråk på dem. Sedan vittnade hon mot sin döda mans bror som fick sitta inne i arton år medan hon själv gick fri.
Beslutet att adoptera bort sina barn har plågat henne varje dag, och när det visar sig att dottern är anmäld försvunnen bestämmer sig Freedom för att hitta henne.Hon beger sig till Kentucky där hennes barn har växt upp i en djupt religiös familj. Men där kan myndigheterna inte längre ansvara för Freedoms säkerhet och utan beskydd blir hon fritt villebråd för sin före detta mans skoningslösa familj, som inget hellre vill än att hämnas. Dessvärre är det inte det enda hotet som väntar."
Galna familjer, sekter, försvunna flickor och mitt i allt detta står Freedom, som egentligen verkar ganska trött på livet. Speciellt när hennes döde makes bror släpps ut från fängelset och hon vet att han kommer komma efter henne för hämnd. Men så får hon veta att dottern som hon adopterade bort har försvunnit från sitt hem och hon får en anledning att hålla sig vid liv. Allt hon vill är att hitta henne.

Det här är verkligen en mörk berättelse. Freedom själv har svåra alkoholproblem och har fått bli riktigt hård för att orka med vad livet gett henne. Hennes döde makes familj är vidriga, alla förutom en av sönerna som försöker hjälpa henne. Resten skulle egentligen sitta inlåsta på livstid, men styrda av sin mamma ger de sig ut på jakt. Familjen som adopterade hennes barn visar sig vara ledarna för en galen sekt, sonen har blivit vuxen och brutit med sin religiösa familj men dottern stannade kvar och nu är hon borta. Det ligger så många hemligheter dolda under ytan och en efter en avslöjas allt i en fängslande berättelse. Några av finterna som författaren försöker lura mig med går jag inte på, då har jag redan förstått att det bara är för att slänga in mig på villospår. Men det är inte så ofta att det förstör hela upplevelsen.

Jag blir illa berörd, äcklad, arg och frustrerad över hur orättvist det är. Allt, från det att hennes make mördas till att hon ger sig ut för att försöka rädda dottern hon var tvungen att ge upp för så många år sedan. Freedom är möjligtvis inte den lättaste karaktären att tycka om från början, men i takt med att sidorna vänds så växer hon verkligen i mina ögon. Hon är grymt stark.

Det är inte en klassisk deckare. Polisarbetet har egentligen ingen större plats här; det är en berättelse om en kvinna som kämpar för att överleva i en mörk värld. Hon får ta hand om sig själv och göra vad som krävs, och hon gör det bra.

måndag 4 juli 2016

En liten semester


Nu har jag semester i två veckor, woho! En del av den kommer jag att spendera upp i Kiruna. Jag hoppas på sol och långa promenader och mycket läsning. Blandat med att umgås med familj och vänner så klart. Jag ser fram emot det, ser fram emot luften där uppe, att hitta ett lugn och bara andas ett tag.

Därför har jag bestämt att de recensionsexemplar som jag nu har hemma får vänta de här två veckorna. De flesta är sådana jag fått som överraskningar, jag är jättetacksam för dem och det är så kul att komma hem och hitta paket när man inte väntar sig något, så tusen tack förlagen! Men nu känner jag att jag vill läsa "mina" böcker, prioritera dem den här semestertiden. Jag tänkte packa med mig massa pocketböcker. De två recensionsexemplar jag tackat ja till ska inte recenseras förrän i augusti så de hinner jag fortfarande med när jag kommer hem.

Bloggen kommer nog uppdateras fortfarande men under den tiden kanske jag inte håller lika hårt på ett inlägg om dagen mellan måndag och fredag. Det beror på hur mycket jag får läst helt enkelt :) Har jag något att skriva om så gör jag så klart det. Så, det var bara en liten förklaring till varför det kanske blir lite tyst, men vem vet, jag kanske läser jättemycket och har mer att skriva om än vanligt, ingenting är omöjligt! Några inlägg är redan klara från några dagar jag hade i stugan förra veckan.

Hoppas ni har en jättefin sommar så här långt :).

fredag 1 juli 2016

Trevlig helg!

Idag hoppar jag över jerkan, det hade blivit ett så ointressant och kort svar. Jag passar på att önska er en trevlig helg istället! :)

Själv går jag på semester ikväll! Det firar jag med en stughelg med en tjejkompis. Lite film, vin och mycket skratt! Det ser jag verkligen fram emot.

Har ni några planer för helgen? :)