fredag 29 april 2016

Veckans bokbloggsjerka

Jäklar vad veckorna flyger fram nu helt plötsligt. Nu är det fredag igen! Hoppa in till Annika för att vara med på bokbloggsjerkan vettja! Veckans fråga är:

Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?

Jag är ju uppvuxen i Kiruna, så det är fortfarande hemtrakter för mig. Därför tar jag böcker som utspelar sig däromkring.

Åsa Larssons deckare så klart! De utspelar sig till och med en del i den by jag växte upp i en bit utanför Kiruna. Kurravaara. Eller bara Kurra som vi oftast sa.

Sen finns Djävulens pentagram av Björn Jakobsson. Där är det inte en exakt version av det verkliga Kiruna men ändå, det är i den staden det utspelar sig.

Jag har för mig att de i Fyrtio dagar utan skugga befinner sig en liten sväng i Kiruna.

En bok jag inte läst men som utspelar sig i Kiruna under...50-talet om jag minns rätt, är Pojken i bäcken av Lars Alm.

Hm det känns som att jag vet om fler böcker också men det står still. Vet ni några får ni gärna hojta till! Jag gillar att läsa böcker som utspelar sig där uppe :).

torsdag 28 april 2016

Simma med de drunknade av Lars Mytting


Originaltitel: Svøm med dem som drukner
Sidor: 408 (Inbunden)
"Hösten 1971 hittas ett norskt-franskt par döda i Frankrike. Deras tre år gamla son Edvard är spårlöst försvunnen men hittas fyra dagar senare på ett sjukhus tolv mil bort. Var Edvard har befunnit sig under tiden, och om det verkligen var en slump att hans föräldrar klev på en kvarglömd mina från första världskriget, förblir en gåta.
Edvard växer upp hos sin fåordige farfar på en potatisgård på norska landsbygden. Och det är när hans farfar dör i början på 90-talet, och det oväntat dyker upp en vackert snidad träkista från en släkting som Edvards tillvaro vänds upp och ner. Han beger sig ut i den stora världen för att finna svar på sitt livs frågor. Sökandet leder honom till Shetlandsöarna och tillbaka till Frankrike, där han tvingas gräva i de mörkaste hörnen av sin familjs historia. En historia som är nära sammanvävd med de stora tragedierna i Europa under 1900-talet."
En kollega läste den här för ett tag sedan och tyckte att den var bra och när jag läste på baksidan blev jag riktigt nyfiken. Familjehemligheter, ett barn som försvinner i fyra dagar utan att någon hittar lösningen och så klart naturen i Norge och på Shetlandsöarna. Vad finns det att ogilla?

Inte mycket kan jag säga! Jag har inte hört eller läst så mycket om den här boken bland andra bokbloggare. Eller så kanske jag varit blind och missat det. Men om den inte fått mycket uppmärksamhet så är det verkligen synd! Det är en otroligt bra berättelse, välskriven och spännande.

Miljöbeskrivningarna är otroliga. Speciellt när Edvard befinner sig på Shetlandsöarna, du kan verkligen känna de skoningslösa vindarna slita i dig när du sitter hemma i soffan och läser. Det är helt otroligt.
Även om det inte är en deckare eller thriller så finns det hela tiden ett driv som gör att jag måste läsa vidare. Så många frågor som behöver få svar och det går inte att sluta tänka på boken innan allt har löst sig. Flera gånger tror jag att jag vet hur det ligger till, men sen kommer det någon ny sväng och jag inser att jag är helt fel ute.

Det här är författarens skönlitterära debut och jag hoppas verkligen han skriver mer!

onsdag 27 april 2016

Lite nya böcker



Det har hittat hem lite nya böcker. Dels hade CDON en outlet där jag hittade lite smått och gott, sen hände Myrorna och så har jag fått en bok! Jag köpte egentligen 3 från CDON, men en är en väldigt tidig present till min pappa och jag vet att han kikar ibland så den kan jag inte visa!

  • Mina hjältinnor av Samantha Ellis. En av böckerna jag hittade på cdon. Har varit nyfiken på den sen den kom ut!
  • Som stjärnor i natten av Jennifer Niven. En bok som jag sett mycket på engelska booktubes, den verkar väldigt bra!
  • Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström. En faktabok som jag fått, den verkar jätteintressant! 
  • De underkända av Hjorth & Rosenfeldt. Jag funderade på att köpa den på rean, men sen tog den slut innan jag hann bestämma mig. Nu hittade jag den på Myrorna för en tjuga och eftersom handlingen verkar så spännande fick den följa med hem.
Så, det var alla böcker för den här gången! Har ni läst någon av dem? 

tisdag 26 april 2016

Jag ger upp


Jag började läsa Sthlm delete i söndags. Och söndag kväll insåg jag att det inte funkade. Jag ger upp den. Det är så många som tycker om hans böcker men min gissning var rätt, det är ingenting för mig. Först och främst är det ett språk jag har problem med, jag blir av någon anledning så ointresserad när det är mycket slang och liknande i texten. När det är ett "tufft" språk eller vad man ska säga. Jag hoppas ni förstår hur jag menar även om jag inte hittar ett bra ord för det.

Och det gör i sin tur att jag inte kommer nog djupt in i berättelsen för att känna något för karaktärerna. Vanligtvis har jag jättesvårt att lägga undan en bok även om jag inte gillar den, men nu tänker jag faktiskt göra ett undantag. Jag har så många böcker som väntar på att bli lästa, jag vill lägga min tid på att hitta någon jag tycker om!

måndag 25 april 2016

Hela härligheten av Margaret Mazzantini


Originaltitel: Splendore
Sidor: 350 (Flexband)
Recensionsexemplar: Från Contempo, tack så mycket!
"Två pojkar växer upp i samma hus i centrala Rom. Guido or högst upp i högborgerlig miljö och Costantino bor i portvaktsbostaden på gatuplan med robusta arbetarklassföräldrar. Pojkarna utvecklar en kärleksfull vänskap som under tonåren leder till sexuell attraktion. Allt blir plötsligt väldigt komplicerat. De drar sig undan från varandra och lever under många år konventionella familjeliv i olika länder.
Men så träffas Guido och Costantino åter som vuxna och upptäcker att åtrån och kärleken från tonåren finns kvar och deras relation blommar upp på nytt, än starkare. Komplikationerna blir stor när de försöker leva ut kärleken och samtidigt bevara sina respektive familjeliv med fruar och barn. Insatserna ökar efterhand och till slut tvingas de göra svåra val som en oförstående omgivning inte är beredd att acceptera, vilket leder till en traumatisk katastrof."
Wow. Vad ska jag säga om Hela härligheten...
Den kommer riva ut ditt hjärta och stampa på det, för att sedan försöka blåsa bort det onda och sen göra om allt några gånger. Så mycket kärlek och sorg i en otrolig blandning. Jag älskar den här boken. När jag skriver det här har jag precis stängt igen den efter att sista ordet är läst. Och jag sitter och stirrar lite på den för att försöka förstå vad den precis gjort med mig.

Det var en omtumlande upplevelse, så annorlunda från vad jag hade väntat mig. En positiv överraskning på många sätt. Språket är underbart, jag älskar hur Mazzantini får så mycket sagt med ibland väldigt sparsamt och kort språk. Karaktärerna är så levande att det känns som jag stått vid sidan av dem under hela deras liv och sett på. På första parkett fått uppleva hur de åldras, hittar sina vägar i livet och nästan lika snabbt går vilse igen.

Ibland ramlar man över berättelser som man vet kommer stanna kvar länge, Hela härligheten är precis en sådan berättelse. Jag kan bara säga att det var en otrolig läsning. Har du inte plockat upp den än så gör det!

fredag 22 april 2016

Veckans bokbloggsjerka

God morgon på er! Här hemma ringde klockan 5.15, jag är inte pigg just nu kan jag lova. Precis innan den ringde hade jag dessutom en mardröm om att jag blev jagad av tre väldigt mordiska varulvar, tack för den hjärnan.

Men fredag betyder bokbloggsjerka inne hos Annika! Veckans fråga är:

Vad är du mest sugen på att läsa just nu (oavsett om du har boken/novellen/dikten/etc. i din ägo eller ej).

Hm jag är rent allmänt otroligt lässugen just nu. Ser fram emot min lediga helg och hoppas på att få läsa mycket! Först och främst läsa ut Hela härligheten som jag håller på med nu. Sedan har jag på sista tiden hört så många kunder lovorda Peter Mays böcker så jag är jättesugen på att börja med dem!

Förutom det vore det fint med något riktigt läskigt som kan få det att krypa under huden på mig. Har ni tips?

torsdag 21 april 2016

Fjärilarnas stad av Ingrid Remvall


Originaltitel: Fjärilarnas stad
Sidor: 237 (Häftad) 
Recensionsexemplar: Från Affront förlag, tusen tack!
"Är du rik, vacker och samvetslös? Välkommen till Fjärilarnas stad.
Artonåriga Vega bor på den fattiga sidan av Muren, dömd att varken synas eller höras. en natt gör hon och hennes bästa vän det förbjudna: de smiter in i staden där de rika och vackra bor. Där träffar hon Fenix.
Han står för allt hon själv saknar och hon börjar drömma om ett nytt liv. Men under stadens glansiga yta rör sig mörka krafter och Vega inser att det finns kopplingar mellan henne och de attacker och kidnappningar som skakar samhället.
Hur låter man bli att tappa bort sig själv när man inte längre vet vem man är? Och vem vågar man lita på i en värld där alla har något att dölja?"
Det här är en bok jag verkligen tyckte om! Den är snabbläst, fartfylld och intressant. Här möter vi rika, fattiga, människor och AAI (Avancerad Artificiell Intelligens), makthungriga politiker och mitt i allt detta - Vega och Fenix. Två ungdomar som tänker lite annorlunda, som hoppas på ett samhälle där Fjärilarna (de som bor i staden) och Myrorna (de som bor utanför) kan leva närmare varandra, vara jämställda.

Vega är en tuff och modig tjej som inte tvekar att säga vad hon tycker. Hon går sin egen väg även när den är svår och farlig. Fenix växer upp med pressen att gå i sin farbrors fotspår, att bli politiker, men egentligen är det musiken hans hjärta brinner för. Tillsammans blir de indragna i ett spännande äventyr där de ställs inför frågor om vilka de egentligen är.

Kapitlen hoppar mellan Vegas och Fenix synpunkt, men det står tydligt vem det gäller så det blir aldrig förvirrande att läsa. De är dessutom korta och gör så att jag hela tiden tänker "men bara ett kapitel till" och vips så är boken utläst. Det finns spänning, humor, kärlek och vänskap i en väl kombinerad mix.

Jag hade faktiskt gärna sett att den var längre än sina 234 sidor, för att kunna gå ännu djupare in i den här världen och alla dess karaktärer! Jag vill veta mer och det blev lite tomt när sidorna tog slut.
Så för att summera allt: jag tycker väldigt mycket om den och rekommenderar den till alla som vill ha en snabbläst, spännande upplevelse.

onsdag 20 april 2016

Det enda rätta av Charlotte Rogan


Originaltitel: Now and Again
Sidor: 541 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från  Bookmark förlag, tusen tack!
"En dag råkar kontoristen Maggie Rayburn stoppa på sig ett hemligt dokument. Det är knappt avsiktligt, men den lavin av händelser som stölden utlöser gör annat återkalleligt. 
Samtidig i Irak, har kapten Sinclair utfärdat en förhastad order - med dödlig utgång. Ändå är det ingenting mot vad hans försök att ställa saker till rätta kommer att leda till.
Det enda rätta är en spänningsroman om sanningens fatal konsekvenser. När maktmissbruk ställs mot civilkurage sätts lojaliteter på prov - frågan är bara hur långt en människa kan tänka sig att gå för det hon tror på?"
 Ibland läser man en bok som man vet är bra, det är bara det att boken är fel för en själv. Just så är det för mig med Det enda rätta. Den är bra skriven och otroligt lättläst trots sitt höga sidantal. Men handlingen passar inte mig helt och hållet.

Boken är indelad i kapitel, sedan är kapitlen indelade i små mindre delar där olika personers synpunkt får komma fram. I första kapitlet till exempel får vi lära känna Maggie Rayburn, hennes familj plus några andra medlemmar från samhället som också hör ihop med historien.
I andra kapitlet hoppar vi till Irak, där de små delarna är olika soldaters berättelser. För mig hade det personligen fungerat bättre om Maggie och karaktärerna i hennes närhet fick behålla boken för sig själv. Då hade de kunnat växa mer i mina ögon och den sidan av historien hade fått en chans att bli djupare. Det är den delen av berättelsen tycker jag allra bäst om, Maggie och hennes nya vilja att göra något gott i världen. Jag förstår inte alltid hennes val men jag tycker om att läsa om henne och hennes familj.

Soldaterna kommer jag aldrig riktigt inpå livet. Och kanske är det väldigt svårt. Jag menar, de har sett och varit med om hemska saker som jag aldrig kommer kunna få grepp om. När de kommer hem är de alla traumatiserade på olika sätt. Det blir väldigt svårt för mig att komma tätt inpå dem och förstå dem då.

Boken ställer många intressanta frågor, utan att direkt ge några svar på dem. Hur långt ska man egentligen gå för att få fram sanningen? Hur mycket ska man offra? Det är tankar som läsaren lämnas med när sista sidan är slut. Så jag rekommenderar den absolut, den är bra och läsvärd, det här var bara en sådan gång då det inte klickade just för mig.

tisdag 19 april 2016

Handen på hjärtat


Jag såg den här inne hos Sagan om Sagorna igår och tyckte den var lite rolig, lite annorlunda! Klickar ni på hennes bloggnamn kommer ni direkt till hennes inlägg!

1.Vilken bok inte bara ogillar du, utan är arg på eller blir orimligt provocerad av? 
Box 21 av Roslund & Hellström. Den gjorde mig så jäkla förbannad när jag läste den att jag vägrar läsa något mer av författarna. Det låter säkert jättelöjligt men så är det. Tanken med boken är säkert att man ska bli arg också, men nej, jag fortsätter min vägran.

2. Vilken författare har du dömt ut utan att ha läst? 
Hm..Jan Guillou. Jag har lite svårt för honom som person och har därför blundat för hans böcker. Men jag ska bättra mig! Jag har Brobyggarna i bokhyllan som väntar på att bli läst.

3. Vilka böcker säger du att du har läst fastän du inte gjort det? 
Alltså nej, inga. Jag har nog aldrig låtsas läsa en bok jag inte läst.

4. Pest eller kolera: En av dessa serier ska bli obligatorisk läsning för alla i hela världen – du har makten att bestämma vilken. Du får inte säga ingen. Motivera ditt val. Alternativen är: Twilight och The Mortal Instruments.
Gah svårt ju. Jag har läst hela Twilight men bara första delen ur The Mortal Instruments. Tyckte om båda när jag läste dem men skulle antagligen inte gilla dem lika mycket nu. Äh jag kör på The Mortal Instruments, då är det fortfarande en del ny läsning för mig i alla fall. Japp, egoistiska skäl!

5. Hur många olästa recex har du?
Helt olästa, ett. Sedan har jag två som jag håller på att läsa. Så jag är väldigt nöjd med min recex hög just nu! Enda anledningen att jag en liten hög överhuvudtaget är för att det gick en vecka där med förkylning då jag inte orkade läsa alls.

6. Hur många böcker har du i bokhyllan som du tror att du – HANDEN PÅ HJÄRTAT, GLÖM INTE DET! – aldrig kommer läsa?
Som jag kommer på just nu, kanske 3-4 stycken som jag känner så för. Det är böcker jag kidnappat ur en låda med böcker som syrran fick. Äldre böcker som jag aldrig hört talas om men de lät intressanta/roliga. Så de fick bo här, kanske läser jag dem, kanske inte.

7. Vad har du för litterära pet peeves?
Irriterande, onödiga kärlekstrianglar kanske kan räknas som det. I vissa fall är jag okej med det när jag läser, men oftast är det mest irriterande.

8. Finns det något som gör att du inte ger en blogg en chans?
Gud vad svårt...Det skulle väl vara i så fall om bakgrunden och texten skär sig så mycket i färg att det blir jobbigt att läsa.

9. Vilken typ av blogginlägg markerar du som lästa i Bloglovin utan att kolla två gånger på?
Haha jag använder inte ens Bloglovin av någon anledning. Vet inte varför. Men när jag går in på bloggar så brukar jag skippa att läsa En smakebit på söndag, det är bara inget jag fastnar för. 

10. När vill du skriva arga kommentarer till folk?
Hm..tror inte jag har känt det någon gång. Särskrivningar och så kan störa mig lite men jag brukar inte fastna vid det utan läser bara vidare. 

måndag 18 april 2016

Näcken av Åsa Larsson & Ingela Korsell


Originaltitel: Näcken
Sidor: 200 (Inbunden)
Serie: PAX (del 6)
"Något går väldigt fel när mellanstadiet på Mariefreds skola har temadag ute på Mälarens is. Iris påstår att det är Näcken som ligger bakom händelserna, och fast Viggo och Alrik tycker att Iris är den asjobbigaste personen i universum så inser de att hon har rätt. Näcken, ett vattenväsen, som dränker sina offer bara för skojs skull. Samtidigt har det kommit en ny slottsfogde till Gripsholms slott, men det är något skumt med honom. Och vad har hänt med Hej-Henry, som inte är sig själv längre? Alrik och Viggo måste utmana sina djupaste rädslor för att hantera situationen, men räcker det? Dessutom har pojkarnas mamma dykt upp i Mariefred … med värsta överraskningen!"
 Det är ingen som blir förvånad längre när jag säger att jag älskar PAX-böckerna eller hur? De är så jäkla bra! Spännande och lite lagom roliga, allt i ett. Och att de blandar in svensk folktro i ett modernt samhälle gör det ännu bättre.

Så i den här sjätte delen är det Näcken och lite andra sjövarelser vi får bekanta oss med. Personligen har jag alltid tyckt att berättelser om Näcken, eller Bäckahästen eller liknande har varit riktigt läskiga. Själva tanken att någon annan styr dig så att du till slut drunknar, huh, det är en smått panikframkallande tanke.

Den känslan har ju inte blivit mindre av att ha läst den här boken kan jag säga. Larsson och Korsell gör ett fortsatt grymt bra jobb med serien. Och Henrik Jonssons svartvita illustrationer är så snygga! Jag längtar redan efter bok nummer sju! Nu ska den här skickas vidare till min systerson, han följer serien med lika stor glädje som jag gör det!

söndag 17 april 2016

Grattis bloggen!



Idag är det bloggens födelsedag! Hela 5 år har den berikat mitt liv. Att starta den här bokbloggen är fortfarande ett av de bästa beslut jag tagit. Så mycket fint som hänt tack vare den!
Jag har fått möjlighet att läsa så många olika böcker tack vare alla generösa förlag och författare, ni sätter guldkant på tillvaron kan jag lova. Jag är så tacksam för det.

Jag fick åka till Stockholm och gå på Augustgalan och säga hej till andra bokbloggare både innan galan och under den. Det var så grymt häftigt.

Och så klart ni som läser det jag skriver! Ni är bäst. Hela den här bokbloggsvärlden har gett mig ett ställe där jag känner mig som en del av något. För en introvert med ångestproblem är det väldigt sällan det händer, så allt det här är som min fristad. Där jag kan prata om sånt jag älskar med andra som också brinner för det. Och det är ju tack vare er som kikar in här och lämnar spår efter er som det är möjligt. Så tack för att ni hittat hit under åren, tack för att ni kommer tillbaka, för varje kommentar och mail och ibland till och med brev hem! Ni gör det här så roligt och jag ser fram emot att få fortsätta prata böcker med er länge än!

fredag 15 april 2016

Veckans bokbloggsjerka


Då var det fredag igen! Vilket innebär helg och vila för de flesta av er kan jag tro. Själv har jag varit ledig i två dagar och har en jobbhelg att se fram emot. Men det ska nog gå bra, speciellt nu när jag nästan låter som mig själv igen.

Men först jerkan inne hos Annika! Veckans fråga är:
Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?
Det är inte jätteofta jag läser biografier eller memoarer. Men visst händer det. Min favorit är ju Vild av Cheryl Strayed som jag tjatat om några gånger här på bloggen. Jag älskar den. Sedan har jag dessutom lyssnat på Löparens hjärta av Markus Torgeby som jag också tyckte mycket om. Den självbiografi jag läste sist var H som i hök av Helen Macdonald.

Gemensamt för de här böckerna är att de handlar om människor som går till naturen för att läka. Cheryl Strayed ger sig ut på en lång och svar vandring. Markus Torgeby bor i en kåta i skogen i några år och Helen Macdonald ger sig på att tämja en hök för att komma bort från sorgen efter att ha förlorat sin pappa.

Och jag har väl insett att det är sådana här biografier jag verkligen är fast i just nu. Där människorna gör ovanliga val, som på något vis har med naturen att göra. De drar sig närmare det vilda och bort från samhället för ett tag. Kanske säger det något om en inre önskan hos mig själv? Vem vet.
Har ni några tips på böcker som kan passa in här så säg gärna till!

torsdag 14 april 2016

Bodenfallet av Thomas Bodström & Lars Olof Lampers


Originaltitel: Bodenfallet
Längd: 5 h 10 min
Uppläsare: Rolf Wrangnert
Serie: Svenska brott (del 1)
"I maj 2013 hittades en 20-årig flicka död och styckad i en skog utanför sin hemort Boden. Hon hade varit försvunnen i nästan tre veckor och polisen hade under den tiden arbetat med två spår som såg ut att kunna leda dem till en gärningsman. En av dem greps senare men förnekade all inblandning i hennes död. Det blev polisutredningens uppgift att försöka få fram alla svar, men trots ett intensivt arbete fanns fortfarande en mängd stora frågetecken kvar när rättegången skulle börja. 
Vilken var egentligen dödsorsaken? Var mördades flickan? När skedde mordet och styckningen? Var fanns mordvapnet? Och var det egentligen ett mord? Trots alla dessa frågetecken kunde en ung man senare dömas i såväl tingsrätt som hovrätt. Men hur stor del av sanningen kommer fram i våra domstolar?
I den här första boken i serien Svenska brott med inträngande och förklarande beskrivningar av polisarbetet och rättsprocessen i kända svenska kriminalfall följer vi ett fall som fortfarande är mycket omdiskuterat. Författarna ger i egenskap av brottmålsadvokat och erfaren journalist sin skildring av det här komplicerade rättsfallet och förklarar de olika aktörernas roller och agerande."
Jag ska erkänna att jag är en sådan person som väldigt sällan (i princip aldrig) läser eller ser på nyheter. Men det här fallet kommer till och med jag ihåg att jag läste om. Kanske för att det var just i Boden, allt här uppåt känns liksom så nära. Därför blev jag så klart intresserad när jag såg att den här boken skulle komma ut, och när den dök upp på Storytel passade jag på att lyssna.

Jag började i tisdags kväll och lyssnade färdigt de sista två timmarna på onsdag direkt efter jobbet. Det var verkligen en intressant bok, lite obehaglig med tanke på brottets natur men intressant. Författarna förklarar väldigt lättförståeligt om hur polisens arbete gått till, hur de kommit till vissa slutsatser och sedan hur själva rättsprocessen fungerar. De är inte helt okritiska utan pekar även på svagheter och problem som kan uppkomma. Men de är inte på något vis partiska i själva bedömningen av fallet, det är inga personliga åsikter som kommer fram i om det har gjorts rätt eller fel.

Det tycker jag är bra, det gör boken ren faktamässig. Men inte trögläst för det, jag är hela tiden intresserad och lyssnar vaket. Det blir aldrig för tungt eller tråkigt språk. Jag rekommenderar den absolut om man är intresserad av brottsfall och få lite mer insyn i hur arbetet går till på ett lättillgängligt sätt. Uppläsarens röst passar dessutom perfekt till den här sortens böcker.

onsdag 13 april 2016

Du behöver inte, du behöver inte, du behöver inte...men jag vill!

Alltså, jag brukar inte samla på mig olika utgåvor av titlar jag redan har. Har jag en, vare sig det är en sliten second-hand kopia eller en nyinköpt blänkande sak, så har jag ju den. Då brukar jag inte ens känna ett behov av att titta på andra.

Men ska det vara en författare jag faktiskt skulle köpa böcker som jag redan har av...då ska det väl vara Fredrik Backman. Vi fick in den engelska versionen av Min mormor hälsar och säger förlåt till jobbet igår och jag höll på bli tokig för den är så fin! Så satte man den bredvid den engelska En man som heter Ove och känslan var bara "åååååh...jag vill ha dom...".

Så nu kan ni tro att jag kämpar med min självkontroll här! Jag har dem, fina och inbundna på svenska. Jag behöver inte engelska pocket-versioner! Men titta på dem! Speciellt Min mormor hälsar och säger förlåt, jag är helsåld på det omslaget. Kanske är det för att det är min favorit av böckerna, kanske är det för att det är en wors på omslaget, kanske är det bara kärlek!





    

tisdag 12 april 2016

Läsenkät


Jag hittade den här inne hos Jonssonsbookworld och tyckte den verkade rolig att svara på!

1. Bästa boken du läst hittills i år?
Sjuka Själar av Kristina Ohlsson och Jag lät dig gå av Clare Mackintosh är två av de bästa jag läst hittills! Jag kan nog inte välja bara en av dem.

2. Och sämsta?
Hm...det måste nog vara Kvinna inför rätta. Den passade bara inte mig.

3. Boken i bokhyllan som du ser väldigt mycket fram emot att läsa?
Haha alla! Jag har ju över 100 olästa böcker här hemma, jag kan inte bara välja en.

4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Jag vet faktiskt inte, jag tänker aldrig på om det är manlig eller kvinnlig författare när jag hittar en bok jag vill läsa. Det är ju historien jag är ute efter. Men...det kanske är ganska jämnt fördelat.

5. Är det någon genre som är överrepresenterad, och vilken syns inte alls?
Jag har nog väldigt mycket deckare. Annars finns det också mycket thrillers/skräck tack vare alla mina Koontz och King. Det som finns minst av är nog biografier, några få ryms här men det är inte många. Jag har faktiskt fler poesi-böcker än biografier.

6. Ärligt nu - finns det någon bok du kanske inte läst i sin helhet, men låtsas att du gjort det?
Hm igen...jag tror inte det. Inte som jag minns i alla fall.

7. Föredrar du att låna, byta eller köpa böcker? Motivera!
Jag borde väl låna. Men jag gillar att äga böcker. Jag älskar mina bokhyllor, de gör min lägenhet till mitt hem.

måndag 11 april 2016

Mannen mellan väggarna av Emma Ångström


Originaltitel: Mannen mellan väggarna
Sidor: 308 (Inbunden)
"Kort efter att en barnfamilj flyttar in i ett hyreshus på Tegnérgatan sker ett mord i samma byggnad. Det är ett av de märkligaste morden i Stockholms historia. En kvinna försvinner från sitt hem och hittas två veckor senare av sin man i hallen i deras gemensamma bostad.
Alla är förbryllade. Var har kroppen varit gömd? Och hur har gärningsmannen kommit in och ut ur lägenheten?
Samtidigt sker allt underligare saker. En hund hittas död på gatan, mat försvinner ur kylskåpen och en outhärdlig stank sprids i huset. Och när den lilla flickan i den nyinflyttade familjen leker Anden i glaset knackar det plötsligt i väggarna."
Jag blir alltid så glad när jag ser en ny bok som kan räknas till skräck/rysare, och extra kul är det när det är en svensk författare! Den här hör väl mer till den senare kategorin.

På sätt och vis påminner Mannen mellan väggarna lite om Inga kelgrisar, inga styvbarn även om den inte riktigt når upp i samma klass för mig. Vi får följa olika personer i ett lägenhetshus där inte allt står rätt till. När en man sedan hittar sin fru död i hallen efter att hon varit försvunnen i två veckor blir det verkligen uppenbart att det finns hemligheter som invånarna inte förstår.

Men störst utrymme får Alva, en av döttrarna i den nyinflyttade familjen. Hon är nio år och något av en ensamvarg. Av korta glimtar förstår jag som läsare att något hände mellan hennes pappa och mamma, och pappan sitter nu inlåst. Något som Alva själv inte får ordentligt förklarat för sig och det här bygger upp ett starkt ogillande mot mamman. Och när Alva, som verkligen fascineras av det övernaturliga och inte är rädd för något, hör knackningar i väggarna blir hon riktigt nyfiken...

Det här är en väldigt obehaglig berättelse. Faktiskt mycket på grund av Alva, hon är verkligen inte som alla andra barn och fast jag förstår varför hon tänker som hon gör så är det verkligen obehagligt. Det kryper i mig när jag läser vissa av hennes tankar. Sedan finns det något annat också, något som döljer sig i huset, där ingen egentligen är så ensam som man tror. Jag är ju inte superlycklig över att bo i lägenhet just nu kan jag säga.

Tyvärr tappar den mig lite på slutet, det är för öppet för mig. Jag hade velat ha ett mer ordentligt avslut. Men den är absolut läsvärd om man är ute efter en obehaglig, svensk rysare!

fredag 8 april 2016

Veckans bokbloggsjerka


Nä men titta, jag överlevde till fredag. Okej det är en liten överdrift kanske, men jag har legat däckad i förkylning sen i tisdags. Har knappt orkat sitta vid datorn och har inte orkat läsa alls. Nu har jag verkligen utnyttjat Storytel till fullo. Idag är jag lite bättre, men nu har hostan börjat istället, blä.

Nå, veckans jerka hos Annika är i alla fall: Berätta om en bok (eller flera) som du tycker är riktigt spännande!

Annika själv nämner Jurtjyrkogården av Stephen King. Ni som följt mig ett tag vet kanske att det är en bok jag knappt vågar läsa på grund av att filmatiseringen gav mig mardrömmar när jag var yngre. Så jag har inte problem att tro att boken också är spännande!

Annars så ja, King är ju en bra herre att nämna när det gäller spänning; Det, Staden som försvann och Varsel är bara några tips.
Dean Koontz är ju också en favorit här hemma: Hjälten, Phantoms, Psykopaten är några tips där.

Sjuka själar är av Kristina Ohlsson, eller hennes ungdomsböcker för den delen! Jag har lyssnat på Glasbarnen och Silverpojken och de är faktiskt riktigt spännande även för mig fast de riktar sig till 9-12 år.

Okej det är ungefär vad min förkylningshjärna kommer på just nu så jag får lämna med det. Nu ska jag hoppa runt hos andra och få tips på spännande böcker! Trevlig helg på er.

torsdag 7 april 2016

Glastronen av Sarah. J. Maas


Originaltitel: Throne of Glass
Sidor: 399 (Inbunden)
Serie: Glastronen (del 1)
Recensionsexemplar: Från Modernista, tusen tack! 
"I kungadömet Adarlan - där magi och gamla seder förbjudits, och där härskaren styr med järnhand - kallas landets främsta lönnmördare, 18-åriga Celaena Sardothien, till rikets vackra, skimrande glasslott. 
Hon reser dit, inte för att mörda kungen, utan för att vinna sin frihet. Om Celaena besegrar tjugotre motståndare i en tävling - mördare, tjuvar och soldater - blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens kämpe.
Kronprinsen, Dorian Havilliard, kommer att utmana henne. Kaptenen för livgardet, Chaol Västfall, kommer att träna henne. Och båda kommer att försöka vinna hennes hjärta. Men något ondskefullt ruvar i glasslottet, något som är där i syfte att döda. Celaenas kamp för sin frihet övergår till en kamp för överlevnad, till ett desperat försök att förgöra de mörka krafterna innan de utplånar hela hennes värld."
Det här är en bok som varit otroligt populär på utländska booktube-kanaler ganska länge. Ja, inte bara den här boken utan hela serien. Det är många som älskar den. Jag har de tre första böckerna på engelska, men eftersom jag fick den här på svenska så valde jag att läsa den versionen. De andra kommer jag nog fortsätta med på engelska istället för att vänta på översättningar.

För jag vill fortsätta nu på en gång helst! Jag fastnade direkt i den här världen och hade jag inte haft lördagsjobb hade jag suttit uppe hela natten mellan fredag och lördag för att läsa ut den. Nu blev det istället att jag satt till sent på lördag natt och efter det så drömde jag till och med om den, så mycket trivdes jag i Celaens sällskap!
Och jag gillar henne verkligen, även om jag önskar att hon hade fått visa ännu mer av sin kick-ass-sida. Hennes självförtroende hade det inte skadat att få låna lite av. Men samtidigt som hon är den här fruktade lönnmördaren så finns det så mycket mer i henne också. Sorg, värme och medmänsklighet som visar sig på olika sätt. Dessutom älskar hon att läsa!

Kärlekstriangeln, för så klart finns det en sådan, är väl inget nytt egentligen men jag är okej med det den här gången. Även om jag är övertygad om att den här historien hade varit grym också utan den.
Men med det sagt, så jag tycker verkligen om boken. Tanken på en så här ung, framgångsrik, lönnmördare är fascinerande. Vad det säger om mig tänker jag inte fundera djupare på...
Själva mysteriet med morden som börjar ske på slottet älskar jag! Humorn som finns mitt i allt det mörka får mig att le stort och det är ett sant nöje att ignorera den verkligen världen med hjälp av Adarlan och alla invånare, goda som onda.

Jag ser verkligen fram emot att fortsätta serien, många verkar tycka att böckerna bara blir bättre och bättre och jag hoppas det stämmer! I så fall har jag något otroligt bra som väntar på mig.

onsdag 6 april 2016

Ett år utan dig...







...och tomrummet är fortfarande smärtsamt tydligt. Du är så älskad och saknad min vän.

tisdag 5 april 2016

Book haul

Det har hittat hem lite recensionsexemplar, lite inköp, lite presenter. Så här kommer en liten book haul!


  • The Walking Dead volym 4 och 5 
  • Bergets skugga av Gregory David Roberts
  • Pojken som läste Jules Verne av Almudena Grandes
  • Nätter i Reykjavik av Arnaldur Indridason
  • Glastronen av Sarah. J. Maas
  • Hela härligheten av Margaret Mazzantini
  • Det enda rätta av Charlotte Rogan
Har ni läst någon av böckerna eller är det någon ni är nyfiken på? :)

måndag 4 april 2016

Uppvaknandet av A.R. Yngve


Originaltitel: Uppvaknandet
Sidor: 194 (Häftad)
Serie: De mörka tidevarven (del 1)
Recensionsexemplar: Från Wela förlag, tusen tack!
"David Archibald blir uppväckt ur en frusen sömn. Han befinner sig 900 år in i framtiden, i en värld ärrad av katastrofer och krig. Civilisationen har dragit sig tillbaka till befästa stadsstater, där feodalherrarna och deras riddare härskar. 
David finner sitt öde: att rubba denna medeltida framtid i sina grundvalar och starta en ny renässans. Han blir den osannolike hjälten kallad Darc..."
 Jag vet inte varför, men jag hade en bild i skallen av en jättetjock bok när jag väntade på den här, så när den här nätta saken på 194 sidor dök upp i brevlådan blev jag lite förvånad. Men det behövs snabb läsning ibland också så det passade bra så här efter påsk.

Uppvaknandet är alltså första boken om Darc, som vaknar upp efter 900 år som nedfrusen. I den här nya framtiden kan hans cancer botas men samtidigt är det mycket som saknas. Datorer och liknande verkar inte finnas. Men avancerad teknik för riddarrustningar och flygfarkoster finns däremot. Det är lite förvirrande för mig att försöka göra mig en bild av något som har gått bakåt i utvecklingen i själva samhällssystemet men ändå har en del saker som för mig är en framtid. Efter ett tag vänjer sig hjärnan dock och börjar acceptera det.

Den är väldigt lättläst så jag läser ut den på mindre än ett dygn. Ibland kan jag le åt några av den här nya världens föreställningar, det finns vissa kändisar som blivit upplyfta till gudar och gudinnor. Det är ganska underhållande att läsa om; tomten har till exempel fått en helt ny betydelse.

På slutet blir jag som mest indragen i hela berättelsen, det är då det verkligen känns som att det börjar hända saker och jag har lärt känna Darc och de andra karaktärerna bättre. Det lovar mycket gott inför nästa bok i trilogin!

fredag 1 april 2016

Veckans bokbloggsjerka

Trevlig fredag på er! Hoppas ni inte blir för lurade idag, jag har satt min hjärna på att vara skeptisk mot allt och alla!
Inne hos Annika och veckans jerka är uppgiften:

Koko tycker att bokbloggsvärlden fokuserar för mycket på det som är nytt och spännande. Därför vill hon utmana er att blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal men som fortfarande är läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

Jag kan hålla med om att det blir väldigt mycket nytt och ibland är det lite synd. Det behöver inte ens gälla 100 år gamla böcker men sådana som har fått några år på nacken, de får sällan synas. Jag har själv många såna som väntar på att bli lästa.

Men minst 100 år var det! Då tar jag Svindlande höjder. Min favoritklassiker. Den skrevs 1847 av Emily Bronte under hennes författarnamn Ellis Bell.
Det är en otrolig kärlekshistoria med inslag av galenskap. Men när jag säger kärlek menar jag inte massa romantik, fluffigheter och puttenutt. Nej nej, Svindlande höjder är en destruktiv kärlekshistoria där allt är så intensivt att det tar andan ur dig. Därför är det min favoritklassiker, den är så egen och full till brädden av känslor.