måndag 7 november 2016

Gittas dagbok av Annika Huett


Originaltitel: Gittas dagbok
Sidor: 103 (Inbunden)
Serie: Fristående fortsättning på Åkerbo - sju syskon, fyra våningar.
Ålder: 6-9
Recensionsexemplar: Från Huett & Huett, tack!
"Gitta berättar. Det är för länge sedan och hon bor i ett rött trähus med sin stora familj på Hörningsnäsvägen i Huddinge, som är en villastad och förort till Stockholm. Medan Gitta berättar bryter andra världskriget ut och hon lär känna Seppo som är finskt krigsbarn. Gitta känner sig orolig ibland, hon är rädd att kriget ska komma till Sverige.
Men hemma i Åkerbo är det mesta sig likt och Gittas yngsta storebror Rolf är lika jobbig som vanligt. Gitta skriver dagbok om stort och om smått, om resor hon gör på egen hand och om den nya skolan där hon börjar. I en dagbok kan man också skriva hemligheter. Det gör Gitta."
Det här är en helt ny och okänd bok för mig. Jag har försökt googla mig fram till vart man kan få tag på den men inte blivit klokare. Länken som finns vid förlagsnamnet leder i alla fall till författarens sida! Så är man nyfiken man kan ta kontakt därigenom skulle jag tro. (Update, nu går det att trycka på bilden så kommer ni till bokens sida på adlibris!)

Gittas dagbok är en berättelse som är baserad på författarens mammas egen dagbok från sin uppväxt under 1930-talet. Det är väldigt intressant att läsa om hur de hade det med ransoneringar, hur Gittan kom i kontakt med finska barn som blivit skickade till Sverige för att vara trygga under kriget och hennes egen oro och funderingar om hur det ska gå med henne pappa och bröder, måste de också ge sig iväg för att kriga? Allt är däremot inte tungt och allvarligt, Gittan är nio år och har så klart en del hyss och hemligheter att dela med sig av!

Jag tycker det är bra med böcker som påminner om hur det varit och även den här kan jag tänka mig passar att läsa högt tillsammans och sedan prata om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar