fredag 30 maj 2014

Veckans bokbloggsjerka


Fredag igen, och dags för jerkan inne hos Annika!

Därav undrar jag om du kan ge tips på ditt bästa lästips när det gäller böcker under 100 sidor (eller däromkring)?

Det här är en svår jerka! Jag läser ju oftast tjockare böcker och större delen av mina lästa böcker är nerpackade så jag kan inte bli påmind om kortare böcker jag kanske äger heller..
Hm...oh okej! Jag har två, de är inte under 100 sidor, men i alla fall under 200!

Första är Kvinnan i svart av Susan Hill, riktigt härlig spökhistoria! Den kröp in under skinnet på mig när jag läste, rekommenderas för mörka höstkvällar.
Den är 139 sidor inbunden.

Andra är en jag läste alldeles nyss, som jag skrev om under veckan. Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom ligger på 183 sidor i pocketversionen. En riktigt fin och tänkvärd berättelse.

Det är de två böcker jag kan komma på. Nu ska det bli intressant att se vad ni andra svarat!

Mörka platser av Gillian Flynn


Originaltitel: Dark places
Sidor: 430 (Inbunden)
"Libby Day var bara sju år när hennes mamma och två systrar mördades i det som kom att kallas Satansoffret i Kinnakee. Medan hennes familj låg döende flydde Libby från deras lilla bondgård och ut i den stränga vinterkylan. Hon överlevde - och vittnade om hur hennes femtonårige bror Ben var den skyldige.

Tjugofem år senare spårar en grupp påstridiga privatspanare upp Libby i hopp om att hitta bevis för att Ben är oskyldig. Ben sitter fortfarande i fängelse och Libby lever på smulorna från en fond, upprättad av välgörare som sedan länge glömt bort henne. Libby ser en chans att tjäna en hacka på sin tragedi. Mot en summa pengar tar hon kontakt med de som var involverade den där gången. Kanske ska det visa sig att hennes vittnesmål inte var så vattentätt trots allt

Libbys efterforskningar tar henne från sjaskiga strippklubbar i Missouri till övergivna turiststäder i Oklahoma, och undan för undan börjar den ohyggliga sanningen uppdagas för henne. Libby är tillbaka där hon började och där hon egentligen alltid varit: På flykt från verkligheten. På flykt från en mördare."
Nu har jag också äntligen läst något av Gillian Flynn! Så nu kan jag rekommendera henne på praktiken av egna erfarenheter, inte bara för hur andra bokbloggares hyllningar!

Mörka platser är verkligen en spännande berättelse, och den lever upp till sin titel och tar mig med till mörka platser i människornas inre.
Trots att jag antagligen inte skulle tycka om Libby Day om jag träffade henne i verkligheten, så får Flynn mig ändå att bry mig om henne. Nu ska jag inte få det att låta som att hon är hemsk, det finns andra personer i boken som får mig att vilja slita mitt hår över hur idiotiskt de beter sig, Libby och jag hade nog bara inte kommit överens.
Kapitlen hoppar mellan Libbys, Bens och deras mammas perspektiv, Libbys i nutid och Bens och deras mammas perspektiv är i dåtid. Ibland funkar det ju inte alls, när författare låter flera personer få berätta sina historier i en bok, men här funkar det riktigt bra och känns otroligt viktigt för helheten.

Det är så många svängar när jag tror att jag vet vem som är den skyldige i allt det här. Jag tror mig veta hur det ligger till, eller i alla fall vara i närheten av sanningen! Men tji fick jag, inget av det jag gissade på hade kunnat komma i närheten av det innan det blev uppenbart i boken. Jag skulle bli en väldigt dålig detektiv, tur att jag inte försöker mig på att vara Miss Marple i verkligheten!

Nu ser jag fram emot att få ta mig an mer av Flynn, jag spanar lite på Gone girl på praktiken, den står där i hyllan och skriker på mig...

torsdag 29 maj 2014

Sommarenkät

Jag tar en paus i recensionerna som varit det bloggen bestått mest av hittills under veckan. Har fortfarande Mörka platser av Gillian Flynn kvar att skriva om, den kommer! Men idag är jag ledig från praktiken när det är röd dag, det är soligt och fint ute, så då passar det väl att göra den här Sommarenkäten jag har sett lite överallt!



1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?

  • Nattens cirkus av Eric Morgenstern
  • Tack för alla minnen av Cecelia Ahern
  • Doctor Sleep av Stephen King
  • Drunkna inte i dina känslor av Maggan Hägglund och Doris Dahlin
  • Livet efter dig av Jojo Moyes

Och så klart typ alla andra olästa böcker som väntar här hemma...

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Hm...trilogin om Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset har jag haft länge nu, och den låter bra, men av någon anledning tar det emot att börja. 

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
Absolut bästa är nog i syrrans sommarstuga. Utomhus där en solig dag, med hundarna sovande runt mig på gården. Bara lyssna på fåglarna och vinden, dricka lite kaffe och försvinna in i en bra bok.

4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer att läsa någonstans?
Antagligen i syrrans sommarstuga! Men även här i min säng inne i stan. Kanske ute på en bänk eller på gräset nånstans. Möjligheterna är så många!

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Helt omöjligt att svara på!

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
Men gud, sätt inte sån press på mig! Jag kan inte säga en bok alla borde läsa, så allvetande är jag faktiskt inte! Nej men, alla borde läsa precis det de vill läsa! Då får vi bokälskare en riktigt bra sommar tror jag :) 

7. Strand eller hängmatta?
Jag tänker vara värsta rebellen här och svara en trädgårdsstol! De som syrran har är jättebra, man kan luta dom bakåt så mycket man vill så det blir precis rätt :)

8. Deckare eller roman?
Både och!

9. Favoritgenre?
Skräck om jag måste välja en. Men jag läser lite allt möjligt.

onsdag 28 maj 2014

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran


Originaltitel: How to be a woman
Sidor: 319 (Pocket)
"Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor...
Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn?
Boken börjar på Caitlin Morans bedrövliga 13-års dag (hon väger 80 kilo, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och strippklubbar, genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Det är som att få förtroenden från en god vän - ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt."
Efter att ha läst så otroligt mycket om den här boken var det självklart att den fick följa med hem när jag hittade den för en billig slant på en second hand affär. Jag kände att det äntligen var dags att bli med i gänget som hade läst den.

Och vilken tur att jag ville det! För det är inte ofta en bok får mig att skratta högt som den här har gjort. Jag har haft tårar rinnande för att jag skrattat så gott åt en del saker hon beskriver. När hon pratar om något så enkelt som en bh till exempel, jag höll på bryta ihop av skratt i det avsnittet. Efter varje skrattattack satt jag och skrev ner flera citat som jag skickade till en tjejkompis. Det var så klockrena saker så jag hade ett stort behov av att dela med mig av dem direkt.

Man får följa Caitlin genom viktiga och stora delar under livet, kärlek, mensen, bröllop, förlossning och abort. Och samtidigt som hon skriver otroligt roligt vissa delar, så är det samtidigt tänkvärt. Även om inte allt träffar mig rakt i magen, och jag kanske inte håller med om vissa saker, så är det helt klart en läsvärd bok. Nu är jag nyfiken på hennes nyare bok, Morantologi. Får se när jag lyckas ta mig an den!

tisdag 27 maj 2014

Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom


Originaltitel: Tuesdays with Morrie
Sidor: 183 (Pocket)
"Morrie Schwartz var Mitch Alboms favoritprofessor, hans mentor och vän. På examensdagen lovar Mitch att hålla kontakten men det dröjer tjugo år innan han hör av sig. Av en händelse får han se sin gamle sociologiprofessor på teve; Morrie har drabbats av en nervsjukdom som långsamt förlamar hans kropp men inte hans sinnes briljans och inte hans lust att leva ända till slutet. 
Mitch beslutar sig för att besöka Morrie varje tisdag - precis som under studieåren. De samtalar om kärlek, äktenskap, känslor, förlåtelse, saknad och död. Deras pånyttfödda vänskap blir till en sista föreläsning fylld av visdom och erfarenhet, en lektion i konsten att leva."
Det här var en riktigt fin och berörande bok som innehåller så mycket trots sitt korta sidantal. Vilken otrolig relation jag får ta del av som läsare, en sådan varm vänskap mellan Mitch och Morrie.
Och vilken underbar syn på livet Morrie har, ända in i slutet. Det är lite slag i magen när man läser och inser hur rätt han har i så mycket, saker man själv kanske tar lite för givet eller inte ger tillräckligt mycket tid.
"En del av problemet är att alla har så bråttom Mitch", sa Morrie. Folk har inte hittat meningen med livet så de springer omkring och letar efter det hela tiden.De tror att det är en ny bil, ett nytt hus, ett nytt jobb. Sen upptäcker de tomheten i det också och fortsätter att springa."     - sida 134
Det här är en bok jag vill återkomma till, men då på engelska. Jag har en känsla av att den kommer vara ännu bättre på originalspråket.

måndag 26 maj 2014

Frostbiten av Marion Nyström


Sidor: 317 (Danskt band)

"Marie de Valgir hittas medvetslös på uppfarten en tidig luciamorgon av ett tidningsbud. I huset återfinns hennes man och dotter brutalt mördade. Allt pekar mot att hon är skyldig. Mikael Falk, traumaläkare och psykiatriker, kontaktas för att försöka nå hennes medvetande och ta reda på vad som egentligen hände. Men den kontakt han först får är med någon helt annan. Hans döda fru. 
Varken polis eller läkare ser ut att få någon rätsida på fallet. Men sanningen finns där. I det förflutna."
Åh, det här var en bok precis i min smak! Där man inte riktigt vet var verklighet och dröm tar vid; vad är på riktigt? Vad är inbillning? Är något inbillning?

Huvudpersonen, Marie, är en karaktär som jag fastnar för direkt, och i takt med att berättelsen går så ökar bara mitt gillande. Faktiskt beundrar jag henne, för hennes styrka att gå vidare och möta sina demoner, som hon själv kallar de jobbiga tankarna och känslorna som hon har när hon försöker minnas. Speciellt i en scen, när Marie försöker förhindra en panikångestattack att bryta ut i full kraft, berörs jag extra starkt. Det träffade väldigt nära mig själv.

När jag läste boken hade jag lyxen att vara i min systers sommarstuga. Vilket innebär att jag kunde läsa den här boken nästan i en sittning, det var bara hundpromenader och lite mat som avbröt mig. Och jag kan säga att läsa den, ute på landet, på kvällen, när det regnet slår mot taket och stugan knäpper och har sig, det gjorde så att stämningen från boken tog sig ut och lindade sig runt mig där jag satt.
Det var det perfekta sättet att läsa den på, och jag älskade att få uppslukas av berättelsen så pass mycket. När timmarna bara flyger fram och sidorna minskar utan att man reflekterar över det, det är då en författare verkligen har gjort ett bra jobb enligt mig!

Frostbiten är Nyströms debut, och jag hoppas att det bara är början på ett långt författarskap, för jag vill ha mer!

söndag 25 maj 2014

Läshelg


Nu när värmen börjat komma tillbaka hit upp i norr, har min ena systers sommarstuga blivit öppnad för året. Så i helg tog jag, min andra syster och hundarna bilen och åkte dit för lite lugn och ro. Att spendera tid där, när det inte är mycket folk runt omkring, innebär att det blir en hel del läst. Det finns nämligen inget internet, ingen tv, riktigt skönt faktiskt. Så det enda som blivit avbrott i min läsning i helgen är hundarnas behov, som så klart alltid kommer före.
Men jag har alltså hunnit läsa ut tre böcker! Det är Mörka platser av Gillian Flynn, Frostbiten av Marion Nyström och Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom.

Så där har ni en liten hint om vilka recensioner som kommer upp under veckan! Först ut i morgon blir Frostbiten!

Hoppas ni har haft en bra helg!

torsdag 22 maj 2014

Fem frågor

Eftersom jag precis börjat på en ny bok och min tankeverksamhet inte är den bästa för tillfället så kör jag en sån här enkät med fem frågor om boken jag läser nu! Fast när det här publiceras läser jag inte, då står jag i affären och ger förhoppningsvis lite boktips eller nå liknande!



1. Hur många kapitel har du läst ur boken?
Jag är på det åttonde.

2. Vad var den första meningen i boken?
"Det finns en elakhet inom mig, verklig som ett kroppsligt organ."

3. Vad var den sista meningen du läste i boken?
"Sedan stoppade jag in videobandet i min gamla videobandspelare."

4. Hur tycker du boken verkar? 
Riktigt bra! Det ska bli spännande att se vart historien far iväg.

5. Vilken händelse är din favorit än så länge? 
Det här låter ju hemskt men hittills är det nog tillbakablicken från natten då Libbys familj mördades. Det är en så viktig del i resten av historien och det var väldigt hemskt men spännande att läsa.

tisdag 20 maj 2014

Thales värld av Nicklas von Matérn


Sidor: 281 (Häftad)
Recensionsexemplar: Ja, tusen tack Vulkan!

"Jag tycker att det i mångt och mycket är en utmärkt novellsamling. Här finns originalitet, fantasi och visionär kraft. Novellerna vänder hela tiden läsarens uppmärksamhet mot de tunna skärmar av medvetande som skiljer det rationella från irrationella. En sorts grundproblematik hos gestalterna skulle kunna sägas vara att de inte stämmer överens med sig själva. Det rör sig om en sorts alienationsmystik som för mina tankar till Stig Dagerman, i synnerhet till hans novell den Främmande mannen ur samlingen Nattens lekar. I och med att alla novellerna får liv mot bakgrund av en likartad existentiell ångest skapas en tematisk helhet inom vilken jag som läsare upplever att du på ett intressant sätt förmår skildra en kulturell situation, för att inte säga ett kulturellt krisläge. Samhällets mallar och paragrafer skaver gestalterna in på bara skinnet.
Kort utdrag ur lektörsutlåtandet av:Joakim Forsberg Författarcentrum Öst."
Det är något med mig och noveller. Vi kommer inte riktigt överens så bra som jag önskar att vi skulle göra. Jag verkar ha svårt att bli fångad på de få sidorna som de består av. Det behövs en längre sammanhållande berättelse för att jag ska kunna sjunka in i sidorna på rätt sätt tror jag.

Men, med det sagt, så vill jag inte säga att novellerna i Thales värld var dåliga! Det var de inte. Vissa grep tag i mig mer än andra. Till exempel den första, Nattfabriken, gav mig nästan klaustrofobiska känslor under läsningen. Hopplösheten och gråheten som nattarbetaren kände beskrevs så väldigt bra och var svåra att hålla ifrån sig.

En annan som fick det att gå rysningar längs ryggraden på mig var Ljudmördad, där huvudpersonen sakta men säkert sjunker in i ett vansinne på grund av alla ljud som finns runt omkring honom. Riktigt läskigt att läsa om och jag är glad att han bara vara en figur i en berättelse!

Språket är väldigt fint tycker jag. Det är mycket beskrivningar och det är målande gjort. En stycke i sista novellen som jag fastnade extra mycket för är det här:
"Jag satt bredvid henne på lektionerna och drömde mig bort i hennes hår som innehöll olika världar."   - Mormor har ordet, sid 224 
Så det är bra noveller! Det är bara jag som inte kan fastna helt ordentligt när sidantalet inte är längre. Är man däremot en ordentlig novellmänniska tycker jag absolut att man ska ge den här boken en chans!

fredag 16 maj 2014

Veckans bokbloggsjerka


Fredag! Och dags att besöka Annika och veckans jerka:

För dig som inte läser e-böcker: kan du ge exempel på en bok som du t.ex. lånat på biblioteket, gillat och sedan köpt ett eget ex av? 

Jo men se det kan jag! Inget som hänt nyligt dock.
När jag var yngre så lånade jag ofta böcker på biblioteket och en serie jag älskade var böckerna om vildhästen Windy av Elyne Mitchell. Så jag har börjat köpa hem de böckerna nu, i vuxen ålder. För jag vill så gärna ha dem själv, som ett fint minne av en av mina tidigare bokkärlekar.

tisdag 13 maj 2014

Introvert: den tysta revolutionen av Linus Jonkman


Sidor: 243 (Inbunden)

"Tänker du först och talar sen eller talar du först och tänker sen? 
I vår tid verkar "utåtriktad och flexibel" vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktad, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introverta personlighetsdrag ofta tolkas som blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel. I en värld där allt går fortare och fortare och där bruset blir starkare för varje dag kan det rentav vara en fördel att vara introvert, och de som fått den gåvan kan skatta sig lyckliga."
Vad ska jag säga om den här boken? Den gjorde mig så glad. För att den visade att alla underliga grejer jag har för mig inte är så underliga, att jag inte är ensam om dem. Det var som att ha en hög med stenar sakta föll ner från axlarna för varje sida jag vände, så lättad kände jag mig.

Varje uppslag var fullt med meningar som jag hade kunnat stryka under för att jag kände igen mig i dem. Gång på gång satt jag och log igenkännande åt små historier från sitt eget liv eller andras han berättar om. Hur man hatar telefoner, eller gömmer sig i badrummet en stund för att hämta andan när det blir lite mycket runtomkring ibland, som några få exempel.

Eller som att introvert inte är samma sak som att ogilla människor. För det känns som att det kopplas ihop alldeles för ofta. Jag trivs jättebra på min praktik i en bokaffär, nu har jag börjat stå i kassan också och det har gjort det ännu roligare. Jag tycker helt uppriktigt om att möta nya människor där varje dag! Men när jag är klar, då behöver jag ladda batterierna igen. Då behöver jag mina djur och en bok och få vara för mig själv. Och den här boken visade mig mer att det faktiskt är helt okej.

Jag skulle säga att de flesta kan få ut något av att läsa den här boken. Den är väldigt lättläst trots att det är en faktabok och det är riktigt intressant att få läsa mer om de olika sätten som introverta och extroverta har att tänka och agera. Sist ut finns det ett test man kan göra, för att se ungefär vart man ligger. Jag fick det mest introverta svaret som fanns, och jag är inte ett dugg förvånad!

fredag 9 maj 2014

Veckans bokbloggsjerka


Fredag, efter en alldeles för tråkig vecka med förkylning som mest gjort att jag legat och sovit genom dagarna. Stackars hundarna har haft världens tråkigaste matte, först idag orkade jag mig på en lite längre promenad igen.
Men fredag! Och jag mår äntligen bättre! Det firas med att svara på veckans jerka hos Annika:

Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har ”läst”? 

Nu är det faktiskt väldigt länge sedan jag lyssnade på någon ljudbok. Jag och min före detta sambo hade en period då vi alltid lyssnade lite på ljudböcker innan vi skulle sova. Eller ja, han lyssnade några meningar och slocknade, jag låg och lyssnade slut på en skiva oftast innan jag somnade. Det var faktiskt ett bra sätt att lyssna på dem, jag hade nog aldrig haft ro att lyssna under dagarna.

Jag vet att vi lyssnade igenom Dan Browns Änglar och demoner många, många gånger! Den var alltid lika bra underligt nog.
En annan som fastnat bra i mitt minne är Mörkrädd av Andreas Roman. Absolut inte den smartaste boken att lyssna på när man ska försöka sova i ett mörkt rum kan jag meddela. Men bra var det!

tisdag 6 maj 2014

The Walking Dead 2: På drift av Robert Kirkman


Originaltitel: The Walkin Dead: Miles behind us
Sidor: 144 (Häftad)

"I The Walking Dead volym 2 - På drift - söker våra vänner efter värme, mat och tak över huvudet. Till slut hittar de en tillfällig fristad på Hershels gård. Men lyckan är kortvarig..."
Äntligen har jag fortsatt med The Walking Dead i seriealbumsformat!

Det är fortsatt riktigt bra och spännande. Här känner jag också igen en del händelser från tv-serien som jag ju sett innan men vissa saker hade jag helt glömt. Och vissa saker, och relationer, är helt nya för mig och jag höll nog på tappa hakan några gånger.

Jag gillar att det här verkar bli mörkare och mörkare och det är inte många pauser karaktärerna får mellan varje nytt slag.
Det är också en del tunga tankar som delas i det här albumet, hur framtiden blir, hur barn som växer upp kanske aldrig kommer att få uppleva saker som vi idag tar för givet. Som att gå på bio med någon, eller skaffa körkort. Sådan saker som är helt normala idag, och det är lite läskigt att tänka på när man läser också. Hur verkligen allt skulle förändras och den generation som växer upp i det inte kommer ha det där vanliga livet. Hur allt handlar om att överleva.

Seriealbumen har mig fortfarande fast och jag ser fram emot att fortsätta läsa!

måndag 5 maj 2014

Här och nu av Eva Ludvigsen


Sidor: 424 (Danskt band) 
"Var det här du var hela tiden? Som tur var uttalade Ingrid inte orden högt när hon krockade med cowboyen Nate på en hästgård i Montana så att vedträn ven genom luften. Som svar fick hon: "Vad tar du dig till, människa?"
På granngården bor Nate vars inre frusit till is sedan hans ungdomskärlek tackat nej till hans frieri. Även om den karga ytan ryter vid närkontakt är han attraherad av den sprudlande svenskan med det porlande skrattet. Han har bara glömt hur man söker kontakt.
Det gemensamma intresset för fotbollen för ut paret i gnistrande närkamper men det är först när ett barn anländer till världen som deras vänskap förvandlas till en virvlande kärlekssaga. Tills det förflutna kommer ifatt, missförstånden läggs på hög och planet till Sverige lyfter och tystnaden lägger sig.
Först när livet ställs på sin spets strider de för sin kärlek - mot alla odds."
Det här året och bra böcker, de bara avlöser varandra!

Jag älskar Här och nu. Jag gör verkligen det. Jag har suttit och skrattat och gråtit tillsammans med karaktärerna. Och när den var slut blev jag så ledsen för att tiden med dem var över. De kändes så otroligt levande. Ibland när man lägger bort en bok så lämnar man personerna i den nästan direkt, men jag läste ut den här boken igår kväll och nu när jag skriver det här, bär jag dem fortfarande i hjärtat och känner att de finns någonstans där ute i världen. Så verkliga blev dem för mig.

Det här är en otroligt fin och berörande berättelse. Den är så fylld av kärlek och värme, det är omöjligt att inte känna det sippra ut från sidorna och in mig själv när jag läser. Visst har den det klassiska som kärleksberättelser har, man träffas, faller för varandra, det blir missförstånd som krånglar till allt och så vidare. Men i mina ögon lägger den till så mycket mer till det, och i ett stycke i boken driver personerna till och med om just hur kärleken målas upp i många böcker.

Jag har svårt att hitta rätt ord för det här inlägget känner jag. För boken berörde mig så otroligt mycket att det blir nästan omöjligt att förmedla rätt känsla i min text. Den träffade mig rätt i hjärtat helt enkelt och där kommer den att stanna kvar länge.

Tusen tack Idus förlag för recensionsexemplaret!

söndag 4 maj 2014

20 snabba!

Såg att flera gjort den här enkäten som Enligt O har skapat så jag tänkte också hänga på! Perfekt söndagsnöje.

Snabbläsare eller långsamläsare? Har alltid varit en snabbläsare.
Tegelstenar eller tunnisar?  Har absolut inget emot tegelstenar! Det är bara kul när en bra bok räcker länge.
Bibliotek eller bokhandel?  Jag lånar väldigt sällan, köper hellre mina böcker.
Ljudbok eller e-bok? Jag har fortfarande otroligt svårt för e-böcker, då lyssnar jag hellre.
Inbunden eller pocket? Inbunden är snyggast och känns mer hållbart.
Vampyrer eller spöken? Ge mig en bra spökhistoria alla gånger!
En i taget eller slalomläsning? Det här varierar men oftast är det bara en i taget.
Nytt eller gammalt? Jag köper ju mycket på second hand så då blir det inte alltid de senaste böckerna jag läser.
Bokmärke eller hundöra? Självklart bokmärke!!
Snacks eller godis? Jag tänker räkna nötter till snacks.
Biografier eller memoarer? -
Skräck eller chicklit? Skräck skräck skräck!
Soffan eller sängen? Just nu är det i alla fall sängen.
Inne eller ute? I systers stuga, på sommaren. Tyst och fridfullt.
Boken eller filmen? Väldigt, väldigt få tillfällen som filmen är bättre.
Twitter eller Facebook? Till bloggen har jag inget av det, men jag har en egen facebook.
Goodreads eller Boktipset? Jag har inget!
Kokbok eller bakbok? Jag avskyr att laga mat men baka är roligare!
Te eller kaffe? Behöver mitt kaffe!
Nobelpriset eller Augustpriset? Inget av det!

lördag 3 maj 2014

Second hand-lördag

Ja, ni vet hur det här funkar. Jag och syrran har varit på second hand-affärer. Det har på något underligt vis följt med oss böcker hem. Så...här har ni dom! Första bilden är ett bokköp vi delade på, andra är systers böcker och tredje är mina böcker.


  • Arvtagaren
  • Brisingr
  • Den Äldste 
  • Eragon alla av Christopher Paolini. Vi kunde inte låta dem ligga kvar, inbundna i fint skick för 20 kronor styck. Så vi delade på dem! 

Syrrans hög
  • En smart blondin av Dolly Parton
  • I tystnaden begravd av Tove Alsterdal
  • Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg
  • Snö av Orhan Pamuk
  • Solens rike av J.G. Ballard
  • Guldkorset av Elizabeth Chadwick
  • Han som skapade en värld av Irving Stone


  • Mig äger ingen av Åsa Linderborg
  • Vad jag pratar om när jag pratar om löpning av Haruki Murakami
  • Sagor från Midgård av J.R.R Tolkien
  • Vänd dig inte om av Daphne du Maurier
  • Fallen av Joyce Carol Oates
  • Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran
  • Med lätta bevis av Jacqueline Winspear
  • Tisdagar med Morrie av Mitch Albom
  • Allt är upplyst av Jonathan Safran Foer
  • Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo
  • Livet efter dig av Jojo Moyes
  • Den oändliga historien av Michael Ende

Nöjd som sjutton och nu får det bli ett tag innan det blir en second hand runda igen! 

fredag 2 maj 2014

Veckans bokbloggsjerka



Ah, hej fredag! Det är som vanligt dags för ett besök hos Annika och veckans jerka:

Vilken är den bästa bok du har läst hittills i år? 

Jag måste få ge två svar här, jag kan inte välja bara en av dem, det är omöjligt. Båda är sådana som jag tror kommer ligga kvar som de bästa böckerna för året hos mig.




Otroligt bra och hemska böcker båda två!

torsdag 1 maj 2014

Flugornas herre av William Golding


Originaltitel: Lord of the Flies
Sidor: 264 (Min version Inbunden) 

"Ett flygplan störtar under kriget och en grupp engelska skolpojkar lyckas rädda sig iland på en liten Söderhavsö. De stiftar lagar, fördelar uppgifter och väljer anförare. Men leken tar snart en annan vändning - rivaliteten växer mellan ledarna och skräcken kommer krypande. Vad som skulle ha kunnat vara ett spännande äventyr blir en furiös hetsjakt, där grymheten väller fram och undergången är nära."
Jag hade svårt att välja vilken bok jag skulle läsa en kväll, så jag skickade en bild på några böcker till en engelsktalande vän och bad honom välja enbart baserat på omslagen. Valet föll på Flugornas herre och det var väl bra att det blev en klassiker som tog tags i!

Här kan vi ju säga att jag hade mer av det jag hade väntat mig av boken jag läste för ett tag sen, Blod och död. Där var det seriemördare som fjantade runt på en ö och vägrade mörda varandra som det var tänkt, här är det istället barn som sakta men säkert förlorar kontrollen och sitt civiliserade sätt.

Det är vissa scener som är riktigt jobbiga att läsa, då det verkligen går utför för dem. Utöver det är det lite långsamt ibland kan jag tycka men egentligen inget som störde läsandet. Jag läste ju ändå ut den snabbt så, kan inte klaga!
Och visst är det en skrämmande tanke, att det skulle vara så lätt för människor att få fram en vildare sida inom sig, speciellt när det är barn det gäller.

Det var verkligen på tiden att jag fick den här läst! Nu ska jag bara se filmen också.