söndag 28 augusti 2011

Spänning med oväntad vändning

Ännu en av böckerna jag läste ut hos min syster, den sista jag läste ut sista natten där, var Jag ska hitta dig en dag... av Joy Fielding.

"Jamie tycker att hon har funnit mannen i sitt liv när hon träffar Brad Fisher på en bar. Hon känner det helt enkelt som han är för bra för att vara sann och allt hon någonsin drömt om - omtänksam, mjuk, manlig och sexig! Snart övertyger han henne om att följa med honom på en resa, men det tar inte lång tidförrän Brad förändras Allt eftersom tiden går upptäcker hon att det han tidigare berättat inte riktigt stämmer. Eller är det hon som kommer ihåg fel? Vad är egentligen sant och vad är lögn?"
Och jag kan bara säga wow! Den här boken höll mig otroligt fångad från start och ända till sista sidan. Det var pusselbitar som jag trodde att jag förstod snabbt i boken, men nej så fel jag fick! Och vad glad det gjorde mig! Det var en riktigt spännande bok som fick mig att må dåligt vissa gånger av de hemska inslag som fanns i den, men samtidigt känna hopp och kärlek andra gånger. 

Jag är fortfarande imponerad av den vändning som boken tog också, hur bra den var uppbyggd. Riktigt bra bok!



torsdag 25 augusti 2011

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

En annan av böckerna jag hunnit läsa ut är Damernas detektivbyrå, den första boken i serien om Mma Ramotswe som bestämmer sig för att öppna en detektivbyrå och därmed blir Botswanas första kvinnliga privatdetektiv. Snart får hon flera fall att ta sig an, både lite lättare och några som är större och mer allvarliga.

Det här var en mysig bok att läsa. Jag gillar verkligen Mma Ramotswe, hon verkar vara en varm och förstående kvinna. Jag gillar även bilden av Afrika som författaren målar upp, det är en stolt och varm bild man får. Man kan nästan känna hur stolt Mma Ramotswe är över att bo i Afrika.

En riktigt härlig bok att mysläsa. Alldeles lagom när man bara vill slappna av under en filt. Jag läser väldigt gärna fler av samma författare :).

onsdag 24 augusti 2011

Shutter Island Patient 67

Jag är för tillfället hos min syster. Vi kom hit i lördags och när vi skulle starta internet så gick det inte. I väntan på lite nya grejer från bredbandsbolaget har vi alltså varit utan internet tills idag. Då, medan syster jobbat under dagarna, är det tur att hon tycker om böcker ungefär lika mycket som mig. Och alltså har ett lite mindre bibliotek i sina bokhyllor!
Jag har hunnit läsa ut tre böcker och börjat på en fjärde så det kommer nog droppa in lite ord om dem här då och då.

Jag tänkte börja med min favorit...Shutter Island Patient 67 av Dennis Lehane. I det här fallet hade jag gjort det där farliga och sett filmen före jag läste boken. Men, det gjorde faktiskt ingenting, jag älskade filmen och jag älskade boken.
Den där krypande spänningen som smyger sig in under huden fanns där hela tiden och jag vart faktiskt förvånad över hur bra boken och filmen stämde med varandra. Det var en riktigt trevlig överraskning!


"Det är sommaren 1954. På Shutter Island ligger Ashcliffe Hospital, ett hårdbevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar. Nu har en av dem lyckats fly därifrån. Kriminalaren Teddy Daniels kallas dit för att tillsammans med sin kollega Chuck Aule ta hand om fallet.
Men på Ashcliffe Hospital är ingenting vad det synes vara.
Och detsamma gäller Teddy Daniels. "
Jag läste ut den väldigt snabbt, den gick inte att lägga ifrån sig och åker snabbt till min lista av favoritböcker!

onsdag 17 augusti 2011

Tillbaka i den underbara världen...

...som Margit Sandemo skapar i sina böcker. Jag sjönk snabbt ner i Viskningen som är första boken i Legenden om Ljusets rike. Det var riktigt härligt att få komma tillbaka till hennes världar och alla de personer som finns där.
Jag har läst Sagan om Isfolket och Häxmästaren tidigare. Isfolket har jag läst 3-4 gånger till och med. Men Ljusets rike har jag inte läst förrän nu och det väldigt välkomnande att träffa alla de personer som man lärt känna från Isfolket och Häxmästaren igen. De har varit saknade!

Ikväll ska jag börja på andra boken och jag myser inombords av det.

tisdag 16 augusti 2011

Det blev att byta bok

Jag hade börjat läsa Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear när jag kom hit till mamma, det var en av böckerna jag hade med mig hemifrån. Men nu har jag lagt den åt sidan ett tag, eller rättare sagt, jag erbjöd mamma att börja läsa den fast jag inte var färdig eftersom hon inte hade något hon kände för att läsa här hemma. Och hittills verkar hon gilla den :).

Så igår stod jag framför bokhyllorna här och försökte bestämma vilken bok jag skulle börja med medan hon läser den. Det tog tid kan jag lova! Så många böcker och det var inte lätt att veta vart jag skulle börja. Men till slut blev det första boken i Legenden om Ljusets rike av Margit Sandemo, Viskningen heter den.
Det som avgjorde var faktiskt den lilla text som stod i början av boken, innan själva berättelsen börjar;
"Tro inte allt du läser!
Men låt din fantasi tro det!
Den lever sitt eget liv, parallellt
med ditt värdsliga. Fantasins  
värld kan spränga gränser för dig."

lördag 13 augusti 2011

Oj oj jag har att göra...

Jag är för tillfället uppe hos min mor i Kiruna. Hon har i några år prenumererat på Margit Sandemo böcker och genom den klubben fått en hel del andra böcker också. Så nu har jag att göra medan jag är här! Flera Sandemo böcker, flera andra böcker, en del av mina egna böcker som jag tog med hit också...Kommer få sitta och läsa som en galning för att hinna någonstans :).


Men hittills har det mest blivit att umgås med familjen och promenera. Jag och min äldsta syster var ute på en härlig kvällspromenad idag. Så nu är vovven trött och nöjd. Och i morgon, om vädret håller i sig blir det en ännu längre tur. Sen kommer jag nog vara så trött på kvällen att läsa är allt jag orkar! :)


onsdag 10 augusti 2011

3096 dagar av Natascha Kampusch

Nataschas berättelse om den fångenskap hon fick leva med i åtta år är verkligen gripande. Hon skriver så ärligt och öppet även om de känslor av empati som hon fick för gärningsmannen även om de känslorna inte alltid är så accepterade eller förstås av allmänheten efteråt.

Det var en del stycken i boken jag fick skumma igenom för de var så obehagliga beskrivningar av en del av den misshandel som Wolfgang Priklopilv utsatte henne för. Det kan vara för att jag är lite känslig för att läsa beskrivningar av slag och misshandel, jag blir lätt fysiskt illamående av att se bilderna som dyker upp i tankarna på mig.

Men det var en verkligt intressant bok att läsa. Att få komma in på insidan av det hon levde med i så många år. Det var intressant att få ta del av hennes känslor och tankar under den tiden och hur hon till slut lyckades ta sig därifrån. Jag är verkligen imponerad av hur hon lyckades behålla en del av sig själv hela tiden trots kindapparens försök att ta bort all egen identitet från henne och hur livsviljan alltid fanns kvar även i de mörkaste stunderna.

tisdag 9 augusti 2011

En ny favorit

Jag läste nyss ut Om du bara kunde se mig av Cecelia Ahern. Och jag älskar den, jag tror faktiskt jag gillar den mer än Ps. Jag älskar dig av Ahern. Den var verkligen underbar, fick mig att skratta högt några gånger, fick mig att sitta med tårar i ögonen av både glädje och sorg.
Åh vad den var bra. Jag skulle kunna sitta och skriva om och om igen bara hur bra jag tyckte att den var men det blir nog lite tjatigt för er att läsa :).



Boken handlar om Elisabeth Egan, som lever varje dag väldigt planerat och utan plats för varmare känslouttryck eller spontanitet. Hon har hand om sin systerson Luke som är sex år eftersom hennes syster aldrig haft ro nog i kroppen för att vara en närvarande mamma.
Deras dagar ser likadana ut, tills den mystiske Ivan dyker upp, först i Lukes liv och sedan blir även Elisabeth förtrollad av honom. Den mystiske Ivan som på något sätt får Elisbeth att öppna upp sig, får henne att njuta av livet och  se det med helt nya ögon.
Men vem är han egentligen? Vart kommer han ifrån? Och varför tittar folk i byn så konstigt på henne när hon nämner Ivan?

tisdag 2 augusti 2011

Blondie av Birgitta Andersson

Blondie av Birgitta Andersson var verkligen en hemsk bok att läsa. Inte hemsk som att den var dålig, utan hemsk för att det var så mycket skit hon har gått igenom. Man blir verkligen berörd när man läser om bland annat de hemska våldtäckerna och hur hon ofta bara velat dö bort från allt.
Samtidigt blir man slagen av hur stark hon är som orkat ta sig ur allt till slut, att hon orkade kämpa sig igenom så många jobbiga år och ändå komma ut stark på andra sidan och sedan dessutom ha styrkan att våga skriva om allt så öppet och ärligt.

 
"Som nyfödd är hon nära att bli lämnad i en snödriva. Som sjuåring blir hon våldtagen av en alkoholist i en trappuppgång. Som nioåring rymmer hon hemifrån och blir än en gång våldtagen av en långtradarchaufför som gett henne lift. Som tolvåring börjar hon sälja sin kropp till fyllgubbarna i Björns trädgård på Söder i Stockholm. Som trettonåring är hon fullfjädrad prostituerad i City och har en hallick som tar ifrån henne merparten av de pengar hon tjänar. Som tonåring blir hon snart grovt kriminell och utnämns av pressen till Sveriges gangsterdrottning."